Barça

Alegria als carrils

El gol de Jordi Alba ahir contra Costa Rica no fa més que refermar el seu dolç moment de joc actual

No és l’únic nom propi d’aquest Barça; amb Valverde, homes com Semedo i Roberto han brillat amb llum pròpia fins ara

“He recuperat la confiança. És fenomenal tornar a disposar de tot el carril per a mi. Em sento més còmode i ho estic demostrant al terreny de joc. Estic disfrutant com feia temps que no ho feia.” Paraules d’aquesta mateixa setmana de Jordi Alba als companys de Mundo Deportivo des de la concentració de la selecció espanyola en els dies previs a l’amistós d’ahir a la nit contra Costa Rica, a Màlaga. El futbolista de l’Hospitalet, qui s’ho hauria imaginat, és segurament el gran beneficiat de la traumàtica marxa de Neymar al PSG. Sense el talent del brasiler el Barça ha perdut notable poder ofensiu, això és una evidència incontestable, però en el cas particular de Jordi Alba, el lateral català ha recuperat llibertat i radi d’acció. Alba torna a ser l’amo absolut del carril esquerra. El Barça ha perdut potencial i exuberància en atac, però de retruc ha recuperat la millor versió de Jordi Alba. L’arribada d’Ernesto Valverde també ha estat clau en la resurrecció d’Alba. Amant dels laterals llargs, el de Viandar de la Vera li atorga total llibertat. Ho exigia a l’Athletic amb un home també de clara projecció ofensiva com De Marcos i ho fa ara aquí al Barça amb Jordi Alba. També amb Semedo i Sergi Roberto a la banda contrària, tot i que en el cas d’ells dos la presència de Messi, encara que l’argentí tingui absoluta llibertat de moviments i tendeixi a moure’s molt pel mig amb Valverde, condiciona més. També la presència d’un extrem pur com Gerard Deulofeu lliga més els laterals de la banda dreta. En aquest sentit, contenció zero per a Jordi Alba. Llibertat absoluta per pujar la banda. També per a Lucas Digne. Almenys fins la tornada d’un extrem que pugui actuar per la banda esquerra com Dembélé.

Jordi Alba ha recuperat el somriure. La seva dolçor de joc es veu reflectida també en els seus bons números d’aquesta temporada. Alba és el sisè futbolista de la plantilla més utilitzat per Valverde a la lliga i és juntament amb Umtiti el defensa que més ha jugat. Contra l’Eibar no va jugar per una qüestió de rotacions i contra el Màlaga i l’Olympiacòs, a casa, no ho va fer per lesió. La resta, sempre titular. Jordi Alba suma 1.245 minuts entre la lliga i la Champions i la supercopa d’Espanya i la seva boníssima connexió amb Messi ha estat una de les notícies positives d’aquests primers mesos. La societat Alba-Messi torna a viure un dels seus millors moments. Veure Leo abraçar-se a Alba després d’un gol de l’argentí comença a ser una fotografia habitual del Barça de Valverde. La imatge la vam veure a San Mamés recentment, a Vitòria en la segona jornada de lliga i en el derbi contra l’Espanyol. I és que Jordi Alba és el màxim assistent de la plantilla en la lliga. Quatre assistències de gol suma ja el de l’Hospitalet en aquest punt de la temporada i totes quatre han tingut Messi com a destinatari.

El gol d’ahir de Jordi Alba a La Rosaleda contra Costa Rica amb la selecció dirigida per Julen Lopetegui, que va servir per obrir el marcador, i el seu bon partit en general, no fa més que corroborar el seu bon moment de joc actual.

Lucas Digne, Vermaelen al marge, és l’home de la línia defensiva que menys minuts ha disputat, però el relleu natural de Jordi Alba també suma minuts de qualitat. L’internacional francès ha jugat 368 minuts. Viure a l’ombra d’Alba, però, no ha impedit que quan li ha tocat actuar ho hagi fet amb encert. Digne suma una assistència de gol (contra el Màlaga, amb Deulofeu com a soci) i fins i tot ha vist porteria. Seu va ser un dels gols en la victòria contra l’Olympiacòs de Takis Lemonis al Camp Nou.

La felicitat que es viu a la banda esquerra blaugrana és traslladable també a la dreta. La secretaria tècnica sembla haver-la encertat en aquest sentit amb la incorporació de Nélson Semedo. Després d’un estiu mogut ple de serials, també en el lateral dret amb el nom d’Héctor Bellerín, el Barça sembla haver fet diana amb l’internacional portuguès. La negativa de l’Arsenal a negociar per Bellerín va col·locar de retruc la catifa vermella a Semedo per aterrar al Camp Nou i l’exjugador del Benfica hi ha aterrat per quedar-se. Alterna fins ara titularitats amb Sergi Roberto, i sempre que ha jugat ha sumat. 846 minuts per a Semedo, amb protagonisme en totes les competicions (lliga, copa, Champions i supercopa). Potencial físic, rigor tàctic i velocitat al servei del grup. Als 23 anys, Semedo ha aterrat a Barcelona sense complexos i amb voluntat de triomfar. El seu marge de creixement és gran i si la seva progressió continua en augment, la titularitat de Cedric Soares amb Portugal passarà a ser objecte com a mínim de debat. Beneït problema pot tenir Fernando Santos amb vista al mundial de Rússia.

L’arribada de Semedo ha donat alegria al Barça a la dreta i també al mateix Sergi Roberto. I és que el de Reus ha entès el fitxatge del portuguès com una oportunitat d’alliberar-se del lateral més que no pas com un fitxatge de competència directa. Amb Semedo actuant al lateral, Roberto ha pogut disposar de més minuts en posicions més avançades, ja sigui de fals extrem, com d’interior i fins i tot en la mitjapunta. Jugar en la línia de mitjos ha permès a Roberto trepitjar més àrea i veure també porteria, com en el debut contra el Betis. Un gol del reusenc en la lliga i tres assistències de gol també acumula el futbolista del planter. Dels millors de la plantilla en aquesta faceta. Curiosament, això sí, les tres assistències les ha fet actuant com a lateral. Assistència a Denis Suárez en la remuntada contra el Getafe, assistència a Luis Suárez contra el Girona a Montilivi i assistència de nou a l’uruguaià al Wanda Metropolitano en el gol que va significar l’empat contra l’Atlético. 1.053 minuts suma Roberto, actualment a la infermeria després de la lesió al bíceps femoral de la cuixa dreta que va patir en la visita al Georgios Karaiskakis.

Aleix, més minuts a dalt

Aleix Vidal, el cinquè lateral de la primera plantilla en discòrdia, també ha actuat en aquesta posició, però Valverde li veu més potencial a l’extrem dret. De fet, els tres partits de lliga en què el de Puigpelat ha estat titular ha actuat sempre a l’extrem (contra el Girona, Las Palmas i l’Alavés), amb Sergi Roberto cobrint-li les espatlles. Aleix suma 218 minuts aquesta temporada, una assistència de gol a Messi (contra l’Eibar) i va generar un dels gols en la visita a Montilivi.

846

minuts

suma Semedo. Adaptat

3

assistències

i 1 gol suma Roberto

1

gol

i 1 passada suma Digne

4

assistències

de gol suma Alba. Totes amb Messi com a soci.

Jordi Alba
14 partits
14 titularitats
1.245 minuts
4 assistències (totes a Leo Messi).
S. Roberto
16 partits
11 titularitats
1.053 minuts
3 assistències (dues a Suárez i una a Denis) i 1 gol (contra el Betis).
Semedo
12 partits
9 titularitats
846 minuts
0 assistències de gol del portuguès.
Digne
6 partits
4 titularitats
368 minuts
1 assistència (a Deulofeu) i 1 gol (contra l’Olympiacòs).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)