Barça

Masia 360, un pas més en la formació dels esportistes

Nou projecte. Carles Folguera en serà el màxim responsable i està dirigit als 607 esportistes de les cinc seccions professionals del club, així com a entrenadors, formadors i famílies

“Si en la nostra època hagués existit aquest projecte, potser de la nostra generació haurien arribat dos o tres jugadors més a banda de Juan Carlos Navarro i jo mateix.” Són paraules de Pau Gasol després que li expliquessin el projecte Masia 360 que avui el FC Barcelona presentarà a tots els esportistes, els seus familiars, tècnics i col·laboradors del club.

Masia 360, que penja de la nova àrea FCB Coneixement, “és el projecte no esportiu ni patrimonial més important per al club”, segons paraules d'un dels màxims executius de l'entitat, Albert Soler, i amb ell el Barça aspira, entre altres objectius, a ser pioner i únic en aquest àmbit. “Volem que quan algú pregunti al món el nom d'un club esportiu, li responguin ‘el Barça'. I això no s'aconsegueix només amb èxits esportius. També amb projectes com aquest. Amb aquest projecte reforçarem la marca Barça, perquè cap altre club al món està interessat en això”, diu Soler.

El projecte Masia 360 pretén educar esportistes a través de l'esport, i els beneficiaris seran els 607 esportistes que formen la base dels cinc esports professionals de l'entitat. Des dels més petits fins als filials. El projecte inclou també l'ajuda a esportistes ja retirats, així com la formació dels 200 entrenadors i formadors de la casa. També s'impliquen en el projecte els col·laboradors del club (els taxistes que porten els nens o els cuiners, per donar dos exemples) i les famílies dels esportistes. El cost és de 3,3 milions d'euros, el doble del pressupost que tenia la Masia, i fins i tot inclou l'assessorament per als jugadors del primer equip dels cinc esports professionals quan deixin l'activitat. S'han contractat per al desenvolupament del projecte setze tutors, dues psicòlogues que es cuidaran dels hàbits del descans, la salut, l'alimentació i les emocions, cinc professors de reforç i alguns professionals més. “Els trets distintius d'aquest projecte són que inclou els cinc esports professionals, també les famílies i que l'esportista se'n beneficia des que arriba fins que es retira, inclús una vegada ja retirat”, explica Carles Folguera, director de la Masia i ara també màxim responsable d'aquest projecte. “Estem convençuts que si cuidem la seva formació el farem millors persones i també millors esportistes”, diu Folguera, que creu que casos com el seu, Òscar Grau, Xavi O'Callaghan o David Barrufet, esportistes del Barça que ara són executius del club, es podran multiplicar gràcies a aquesta iniciativa.

Masia 360 és un projecte gran i ambiciós amb un munt d'exemples de coses que es faran i que ajudaran molt a la formació d'esportistes i persones. Per exemple, un professor de reforç acompanyarà l'equip que disputi un torneig llarg, cada dia des de les 4 fins a les 9 hi haurà cinc professors de reforç a la residència per a tots els esportistes del club, es formarà en la utilització de les xarxes socials, es faran xerrades emocionals a nivell d'equip... “Treballar la part emocional és molt important. Ho farem molt perquè puguin reaccionar davant de qualsevol adversitat. Per exemple, quan arriben, molts són els millors en els seus equips i aquí no ho són. Això s'ha de treballar, com amb els juvenils el seu pas immediat al professionalisme o amb les famílies la pressió que hi ha sobre el nen. També s'ha de treballar la reacció per si un dia han de marxar”, explica Folguera, que sentencia dient: “No volem que els somnis es converteixin en malsons.”

El projecte Masia 360 el coneixen ja Luis Enrique i els membres del primer equip, que s'hi implicaran, com ho han fet ja els veterans del club. Seran els membres de l'Agrupació Barça Jugadors els encarregats d'explicar la història del FC Barcelona a tots els que hi arribin, així com vivències i experiències que hagin tingut en la seva etapa com a jugadors.

CARLES FOLGUERA

“Si cuidem la seva formació els farem millors persones i millors esportistes”
“Amb aquest projecte reforcem la marca Barça, perquè cap altre club ho fa”

Captar idees d'altres llocs

Els màxims responsables del projecte no deixen de mirar lluny de Catalunya per poder millorar en tot el que sigui formació. Ho han fet amb universitats americanes, i els ha cridat l'atenció un dels programes que tenen els All Blacks. Consisteix a captar els jugadors amb millors qualitats per ser capitans. I treballen amb ells des de petits. És un dels programes que es podrien aplicar en el FC Barcelona.

Una via de diàleg amb la FIFA

El Barça va ser sancionat per la FIFA per la contractació irregular de menors. Des del club s'espera que amb aquesta iniciativa puguin canviar algunes coses. “La llei no canvia, però estem parlant amb ells per crear centres de formació d'excel·lència i que als clubs que ho tinguin no se'ls apliqui la morma. En aquest projecte es protegeix el nen, i n'estem parlant amb FIFA”, explica Albert Soler.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)