Barça

Polivalència confirmada

Sergi Roberto i Víctor Sánchez han deixat el mig del camp per convertir-se en els amos del lateral dret al Barça i l'Espanyol

El reusenc és un fix per a Luis Enrique i el rubinenc és l'únic periquito que ho ha jugat tot en lliga

“Veig molts partits i no veig un lateral dret millor per al Barça que Sergi Roberto”, deia Luis Enrique a principi de temporada sobre el reusenc. “Per a un entrenador disposar d'un jugador tan polivalent i útil com Víctor Sánchez és una benedicció”, deia Quique Sánchez Flores sobre el de Rubí. Elogis sense embuts per als actuals inquilins del lateral dret del Barça i l'Espanyol per part dels seus tècnics que confirmen també el bon rendiment que estan donant tant l'un com l'altre. Sergi Roberto i Víctor Sánchez, a més, comparteixen el fet d'haver jugat gairebé sempre com a migcampistes. Ahir mateix, el blanc-iblau parlava d'això i explicava algunes diferències entre el seu joc i el del reusenc: “Ell era més ofensiu que jo i també té l'avantatge que el seu equip defensa menys estona. Alhora, però, pateix més quan l'ataquen, ja que en les situacions en què ha de defensar, no té tantes ajudes dels companys com en canvi tinc jo.” En els dos casos, la polivalència ja més que provada i la seva intel·ligència tàctica ha estat clau per adaptar-se perfectament a una posició que no els era, però, del tot desconeguda. Sergi Roberto ja va jugar en els primers partits del curs passat com a lateral dret i el debut de Víctor Sánchez amb el Barça, en un partit de copa contra l'Alcoià de la mà de Frank Rijkaard el 2008, també va ser en aquesta posició. Aquesta experiència i saber moure's en tots els terrenys, també els està fent la vida més fàcil ara que els toca viure allunyats del que ha estat el seu hàbitat natural. A més, tant amb Sergi Roberto com amb Víctor Sánchez, la seva reconversió a aquest nou lloc s'ha produït per diverses circumstàncies, però sobretot per les necessitats dels seus equips.

La marxa de Dani Alves l'estiu passat i el fluix rendiment d'Aleix Vidal han permès l'ascens del reusenc, que no ha defraudat i, per fi, als 24 anys, ha trobat el seu lloc al Barça, en què s'ha convertit en un fix per a Luis Enrique. Sobretot en el tram inicial del curs, a més, va brillar de manera especial, fent-se l'amo i senyor de tot el carril dret i sent un perill constant per a les defenses rivals cada cop que pujava la banda, com demostren les diverses assistències de gol (4) que va donar als seus companys. Amb el pas de les setmanes, la seva eclosió i influència en el joc ha minvat un pèl, amb algun error també puntual, com a Manchester, però continua sent un jugador ara mateix gairebé imprescindible. Fins al punt que en algun partit en què ha estat baixa, el tècnic asturià, no ha dubtat a canviar el sistema o fins i tot, a situar, de manera sorprenent, Javier Mascherano al seu lloc.

Des d'aquell 27 d'abril del 2011 en què Pep Guardiola el va fer debutar al primer equip, ni més ni menys que al Santiago Bernabéu, i a l'extrem esquerre, Sergi Roberto ha ocupat gairebé totes les posicions possibles al camp, menys la de porter i central. I en totes ha complert, però on s'ha acabat fent un lloc en l'onze és com a lateral dret, als 24 anys, i guiat per Luis Enrique, que ja el va tenir al filial i que no ha amagat mai la seva predilecció pel de Reus: “M'encanta que li agafi el gust a la posició, encara que també pot jugar de pivot i d'interior. Pot desbordar, veu passades amb qualitat... Tots el coneixem. Els jugadors que poden jugar en diverses posicions són importants i aquest curs Sergi Roberto jugarà més de lateral, però si necessitem que ho faci de pivot o d'interior, ho fa. És alguna cosa més que un futbolista.”

Tres llocs aquest curs

I si en el cas de Sergi Roberto va quedar clar des de l'inici de curs que seria l'inquilí habitual del lateral dret, amb Víctor Sánchez no va passar el mateix. En la primera jornada, de fet, va ocupar la seva posició habitual, de pivot, i posteriorment va actuar com a lateral esquerre fins a la setena jornada. A partir de la vuitena –amb l'excepció del duel contra l'Eibar– ha jugat ja sempre de lateral dret. Un lloc que ja va ocupar habitualment durant mig curs amb Pochettino, quan va arribar en el mercat d'hivern del curs 2011/12, del Neuchâtel suís, però que gairebé havia passat a la història per a ell. Ara, gairebé quatre anys després, hi ha tornat a causa de l'escassetat de laterals drets a la plantilla periquita –Javi López és l'únic– i la preferència de Quique per la seva disciplina tàctica. Tot i les tres posicions que ja ha ocupat aquest curs, difícilment abandonarà el lateral dret, però si ho ha de fer tampoc li vindrà de nou, com explica ell mateix recordant els seus inicis amb Guardiola, tant al filial, a tercera, com quan el de Santpedor va comptar amb ell per al primer equip: “Vaig jugar de mig centre, d'extrem, als dos laterals, de davanter centre i vaig acabar de central.” Tampoc sorprèn el seu actual tècnic, que explica del de Rubí que “és d'aquells jugadors que ho entenen tot a la primera, que competeixen en qualsevol situació i que donen tranquil·litat a l'entrenador i als companys”. Veient aquests elogis del tècnic madrileny, no és d'estranyar que qui és el segon capità blanc-i-blau i a la pràctica primer, ja que Javi López ha deixat de comptar fins al punt que molts dies no entra ni en la llista, sigui l'únic periquito que ha disputat tots els minuts (1.550) en aquestes quinze jornades de lliga i un dels únics dotze de tot el campionat.

DIFERÈNCIES

Víctor Sánchez: “Sergi Roberto ha de defensar menys temps, però amb menys ajudes”

MÉS ELOGIS

Per Quique, tenir un jugador tan polivalent com Víctor Sánchez és una “benedicció”

LA MÀ DE GUARDIOLA

Va tenir el de Rubí al B i el va utilitzar al primer equip i també va fer debutar el reusenc

LA MILLOR OPCIÓ

Luis Enrique va arribar a dir que no veia “un lateral millor per al Barça” que Sergi Roberto
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)