Barça

La màgia del derbi

Iniesta es convertirà diumenge en el 3er blaugrana en solitari amb més derbis de lliga (23), només superat per Xavi (31) i Migueli (25)

El manxec, que ha remarcat la incidència d'aquests duels, acostuma a sobresortir contra l'Espanyol

La nit en què Iniesta va disputar el seu primer derbi amb el primer equip del Barça, la màgia va ser cosa de Ronaldinho. I és que el migcampista va debutar en el Barça-Espanyol de la temporada 03/04, la primera del brasiler al Camp Nou, quan el manxec encara era un suplent habitual de Rijkaard. Aquella nit, de fet, en què el Barça es va imposar per 4-1 amb una exhibició de Ronaldinho, una de les notícies va ser la titularitat d'Iniesta, tot i que el tècnic holandès el va provar a l'extrem, on tot i generar perill en alguna acció aïllada, l'actual capità blaugrana no es va acabar de sentir del tot còmode. “Iniesta pot jugar a tot arreu, ja que és intel·ligent, té tècnica, treballa, pot fer assistències, aguantar, buscar profunditat...”, va afirmar Rijkaard després del partit. Des d'aquella nit han passat més de 12 anys, temps en què aquell Iniesta tímid i més suplent que titular s'ha erigit en el principal creador de màgia del Barça, i amb 22 derbis de lliga a l'esquena que el situen com el 3r blaugrana, empatat amb Puyol, amb més partits contra l'Espanyol. “Són enfrontaments bonics i intensos però, per damunt de tot, són un gran espectacle”, va recordar el manxec dimecres en una entrevista a TV3, en què va recordar la importància que tenen per als jugadors sorgits al planter els partits contra l'Espanyol, ja que durant l'etapa formativa els duels contra els blanc-i-blaus són els més rellevants de tota la temporada. Iniesta, de fet, els va posar en el mateix nivell o fins i tot en un esglaó per sobre dels clàssics contra el Madrid. “Fa que sóc aquí des dels 12 anys, on he competit contra l'Espanyol, i puc assegurar que són duels que es viuen d'una manera diferent, i a nivell individual encara més.”

El blaugrana ovacionat

En 22 partits contra l'etern rival ciutadà, als quals s'han d'afegir tres de la copa i dos de la supercopa, molts són els detalls i els gestos tècnics que Iniesta ha deixat per a la prosperitat. En l'aspecte golejador, tot i no ser la seva especialitat, el manxec també hi ha dit la seva, amb una diana a Cornellà-el Prat i una altra al Camp Nou, i totes dues, com és habitual en ell, claus, ja que van significar la consecució de punts. El moment més recordat d'Iniesta contra l'Espanyol, i que ja forma part de la història eterna dels derbis, es va viure en el duel de Cornellà-el Prat de la temporada 10/11. Va ser el primer partit entre tots dos equips des del mundial de futbol de Sud-àfrica, el que Iniesta va decidir amb un gol a la pròrroga contra Holanda, i que va celebrar mostrant un missatge de record per al seu gran amic Dani Jarque. La resposta de l'afició de l'Espanyol va ser transformar la seva lògica i habitual esbroncada als jugadors del Barça per una sentida ovació cap al manxec, tant quan es va anunciar per megafonia l'alineació de l'equip llavors entrenat per Guardiola com, sobretot, quan Iniesta va ser substituït. “És un gest que m'ha omplert molt”, va manifestar el jugador, que des de llavors, sigui com sigui de calent el partit, sempre és ben rebut per l'afició de l'Espanyol, un fet que possiblement no es tornarà a repetir amb cap altre jugador del Barça i que certifica la grandesa de l'irrepetible mag blaugrana.

Aposta segura

19 victòries, set empats i una única derrota. Aquest és l'espectacular bagatge contra l'Espanyol d'Iniesta, que com d'altres jugadors del planter com ara Piqué, Busquets o Messi, acostuma a donar un rendiment òptim en els derbis, la demostració que en aquests partits hi ha una motivació extra. Una de les seves actuacions més memorables es va viure en el derbi de lliga del Camp Nou de la temporada 2010/11, en què el Barça va deixar la consecució de la lliga a només un punt (2-0). El manxec no només va obrir el marcador amb un golàs de geni, en què va deixar estabornit Galán amb un canvi de ritme sublim, sinó que va completar un gran partit amb una exhibició de futbol d'alta escola. I Iniesta també va ser dels blaugrana més destacats en els dos següents derbis del Camp Nou, tots dos resolts pel Barça per 4-0. En el primer, la nit en què el Camp Nou va acomiadar Guardiola, el manxec es va exhibir en el centre del camp, erigint-se en el líder de la piconadora blaugrana. I en el segon, el manxec va sobresortir en l'extrem, i amb una assistència de gol inclosa. I què diríem de l'actuació d'Iniesta en el derbi del Camp Nou de la copa del curs passat, corresponent a l'anada dels vuitens de final, aquell del dia de Reis en què van saltar espurnes, i en què el capità blaugrana va donar una classe magistral de màgia, amb controls, driblatges i conduccions que van omplir de goig l'afició, i amb una vital assistència per a Messi amb 0-1 en el marcador, un gol amb el qual el Barça va encetar la remuntada (4-1).

Una de les grans notícies del Barça-Espanyol de diumenge, doncs, és que Iniesta podrà disputar el seu 28è derbi –23è de lliga–, un cop ja ha deixat enrere la seva darrera lesió. Perquè el manxec, erigit com una peça clau en la recent recuperació del Barça, sempre assegura espectacle en els duels contra el rival ciutadà, un club que ja ha demostrat que el tem tant com l'estima. I és que un Barça-Espanyol no seria el mateix sense aquella tensió pròpia dels partits més especials, però tampoc ho seria sense la màgia que aporta un futbolista com és Iniesta, tot un clàssic dels derbis... I que ho sigui per molts anys.

LES FRASES

[Derbi o clàssic?] Fa que sóc aquí des dels 12 anys, on he competit contra l'Espanyol. Són duels que es viuen d'una manera diferent
Són enfrontaments bonics i intensos però, per damunt de tot, són un gran espectacle
Andrés Iniesta
capità del fc barcelona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)