Barça

Luis Enrique també s'ha buidat

L'asturià va revelar després del partit que no seguirà entrenant l'equip el curs vinent

El principal motiu és, segons va dir, que viu intensament la seva professió i que li cal descansar

S'ha acabat el misteri. No caldrà esperar fins a l'abril. De manera sorprenent, i quan ningú s'ho esperava, Luis Enrique va anunciar ahir que no seguirà dirigint el primer equip del FC Barcelona la temporada vinent. Adéu a les preguntes sobre el seu futur, que tan poca gràcia li feien en les rodes de premsa prèvies als partits i que últimament ja ni tan sols contestava. Possiblment, perquè no volia revelar la decisió que va prendre ja fa uns dies i perquè volia ser ell qui escollís el dia per fer-ho públic. I, curiosament, la data escollida va coincidir amb la visita de l'altre equip del seu cor, l'Sporting de Gijón.

“Aprofito per acabar la roda de premsa d'una manera diferent. No seré entrenador del Barça la temporada vinent. És una decisió molt difícil per a mi, meditada, molt pensada i perquè crec que he de ser fidel i just amb el que penso.” Minuts abans ho havia anunciat al vestidor als seus jugadors, que es van quedar força sorpresos en conèixer la notícia, tal com va dir Rakitic. Luis Enrique va explicar que durant la pretemporada es va reunir amb l'Albert Soler, director d'esports professionals, i amb Robert Fernández, el secretari tècnic del primer equip, i ja els va comentar que hi havia la possibilitat que no renovés el contracte. Els dos executius li van contestar que no tingués pressa a prendre la decisió i que ja els informaria quan la tingués presa. I aquest moment va arribar fa uns dies, segons va revelar Josep Maria Bartomeu poc després.

Els motius que l'han portat a no renovar el seu contracte i a posar punt final a la seva trajectòria al Barça són molt similars als que fa uns anys va esgrimir Pep Guardiola per prendre la mateixa decisió. Luis Enrique també s'ha buidat. La banqueta del Camp Nou desgasta molt, i els cicles dels entrenadors no poden ser excessivament llargs. El perfeccionisme del tècnic asturià en la seva feina i la intensitat amb què la viu també són un factor decisiu que incrementa aquest desgast. “La manera que tinc de viure aquesta professió significa tenir poques hores de descans i de desconnexió. I necessito descansar.” Luis Enrique va comentar que constament necessita buscar com millorar el seu equip, i va donar a entendre que no està en les millors condicions anímiques per afrontar un quart any a la banqueta blaugrana.

Després d'explicar els motius pels quals marxa, va arribar el torn dels agraïments. “M'agradaria agrair al club la seva confiança durant la meva trajectòria. Van pensar que tenia l'oportunitat d'entrenar el filial, ho vaig fer i aquests tres anys han estat inoblidables. Els dono les gràcies pel seu suport i la seva professionalitat”, va dir referit als jugadors. Abans d'acabar el seu discurs, Luis Enrique va voler enviar un missatge optimista de cara al tram final de la temporada. Perquè no s'ha d'oblidar que malgrat que ja se sap que ell no continuarà el curs vinent lel Barça té molts reptes al davant. De fet, que ja es conegui el seu futur potser ajuda l'equip a jugar més alliberat i sense tanta tensió. “Queden tres mesos apassionants, estem en una situació difícil, especialment en una competició, però amb l'ajuda de tots i si els astres s'alineen capgirarem l'eliminatòria [PSG]. La meva dedicació serà plena durant aquests tres mesos”, va dir.

Un tècnic de molt èxit

Luis Enrique ha estat un entrenador triomfador per al Barça. Al marge del que pugui acabar passant aquesta temporada, el seu balanç ara mateix és que ha aconseguit vuit dels deu títols que ha disputat. A més, va aconseguir el segon triplet en la història del club, una gesta que ningú s'esperava que es podria repetir. També va guanyar un mundial de clubs, al Japó.

La seva trajectòria estarà marcada també perquè va ser l'entrenador que va aconseguir donar una sacsejada a l'equip després de la fosca etapa de Gerardo Martino. Ell va ser l'encarregat de tornar al vestidor la cultura del treball i de dotar l'equip de variants al marge del joc de posició i de possessió tradicional blaugrana. Precisament, aquest ha estat un dels factors que més l'ha desgastat, sobretot a la sala de premsa. El debat de l'estil mai li va agradar. L'encaix del trident també ha estat una de les tasques que més destacaran del seu pas pel primer equip.

El moment clau en aquests anys va ser just després de la derrota a Anoeta, en la seva primera temporada. Un dia en què va fer rotacions i va deixar Messi a la banqueta, entre d'altres. L'emprenyada de l'argentí va ser monumental, i l'ambient que es vivia al club no era el millor. Bartomeu va decidir avançar les eleccions i acomiadar Zubizarreta de la direcció esportiva. Pel que fa al vestidor, Luis Enrique va arribar a un pacte amb els pesos pesants i l'equip es va enlairar. Ho va fer tant que en aquell primer any es va guanyar el triplet, després de tocar el cel a Berlín. En la segona temporada, es va repetir la lliga i la copa del Rei i es va caure eliminat en la Champions contra l'Atlético de Madrid.

No seré entrenador del Barça la temporada vinent. És una decisió molt difícil per a mi, meditada i molt pensada
Queden tres mesos apassionants amb reptes al davant. La meva dedicació serà plena durant aquests tres mesos
tenim
La manera que tinc de viure aquesta professió significa tenir poques hores de descans i de desconnexió. I necessito descansar
Durant la pretemporada, vaig tenir una reunió amb Albert Soler i Robert Fernández i ja hi havia la possibilitat que no renovés
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)