Barça

Derbis de campionat: de Tamudo al 0-4 de Sarrià

Somriures i llàgrimes. L'Espanyol ja sap què és fer la guitza al Barça en el tram final d'una lliga, tot i que els blaugrana també han superat moments decisius

El 6 de juny es compliran deu anys del famós Tamudazo, el gol que Tamudo va fer en l'últim sospir (2-2), que, unit a un altre de Van Nistelrooy a Saragossa (2-3), va propiciar que el Madrid acabés la 37a jornada de la lliga al capdavant, una posició de privilegi que els blancs no desaprofitarien per rematar el títol al Bernabéu. Aquell partit, en què Messi va marcar un gol amb la mà molt semblant al que Maradona va fer en el mundial de Mèxic, ràpidament es va erigir en un referent dels derbis que es disputen en el darrer tram de la temporada, quan el Barça, habitualment, s'està jugant la lliga, tot i que fins ara l'Espanyol no ha estat capaç de repetir el plaer d'esquinçar el campionat de la regularitat al seu etern rival. Sí que hi ha, en canvi, precedents anteriors, i el més recordat és l'històric 1-3 al Camp Nou de la temporada 1981/82, un duel en què el Barça de Lattek es va deixar dos punts vitals en la lluita amb la Real Sociedad, que s'acabaria enduent aquella lliga amb una remuntada final espectacular. El triomf de l'Espanyol, gràcies als gols d'Urbano, Lauridsen i Munúa, a més, va servir perquè els blanc-i-blaus s'allunyessin del descens. I una situació semblant es va viure cinc temporades després, quan el Barça de Venables va visitar Sarrià quan faltaven sis jornades per al final. Els blaugrana, que mantenien un frec a frec amb el Madrid, no van passar del 0-0, dos punts perduts que al final serien decisius perquè els blancs assolissin el títol.

Alegries blaugrana

No tots els derbis primaverals, però, han acabat amb l'Espanyol fent la guitza al Barça, i el darrer precedent es va viure fa només dos cursos, quan l'equip de Luis Enrique va aterrar a Cornellà-el Prat, en la jornada 33, obligat a vèncer si no es volia veure superat pel Madrid, i la resposta a la pressió va ser un 0-2 que el va acostar al títol. Curiosament, una situació similar es va viure en la primera lliga de la història, la del curs 1928/29, quan el Barça, amb només un punt d'avantatge respecte al Madrid, va visitar l'Espanyol amb l'obligatorietat d'assolir com a mínim un empat. Els locals es van avançar gràcies a un gol de Gabriel Juvé, però Sastre va fer l'1-1 en l'últim minut.

I una situació molt semblant a la d'enguany es va viure el curs 91/92. Quan faltaven dues jornades per al final, i amb el Real Madrid amb un punt d'avantatge, el Barça va visitar Sarrià amb l'obligatorietat de guanyar per obrir la porta al miracle de Tenerife. El duel, marcat per la negativa de l'Espanyol a fer el passadís als blaugrana, que onze dies abans havien guanyat la copa d'Europa de Wembley, no va tenir d'història, ja que el Barça es va imposar per 0-4, amb gols de Koeman, Txiki, Eusebio i Ferrer, una victòria primordial perquè, una setmana després, el Camp Nou celebrés una lliga que semblava impossible.

El 0-1 que va marcar una lliga... i també un descens a segona

Hi ha un precedent, el del curs 1992/93, en què a banda de la lliga també va estar en joc la permanència de l'Espanyol. Concretament, el duel es va disputar a Sarrià, amb el conjunt blanc-i-blau en plena caiguda lliure i el Barça, empatat a punts amb el Madrid, que tot just abans havia posat tota la carn a la graella amb un 0-4 a Oviedo. El partit, doncs, va estar marcat per la por de perdre, fet que el va convertir en un espectacle soporífer, que acabaria desnivellant Koeman des del punt de penal. Tot i que encara faltaven set jornades per al final del campionat, aquell resultat va ser totalment decisiu perquè el Barça guanyés la tercera lliga seguida –la segona de Tenerife– i també perquè l'Espanyol caigués al pou de la segona divisió per darrera vegada en la seva història.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)