Barça

La piconadora d'Europa

El Barça és l'únic conjunt de les grans lligues europees que ja ha superat els 100 gols en el campionat (108) i és a només vuit de superar les històriques 115 dianes que va aconseguir l'equip de Tito Vilanova la temporada 2012/13

Vuit gols. Aquest és el nombre de dianes que ha de marcar el Barça en les dues darreres jornades de lliga, contra Las Palmas i l'Eibar, per superar el millor registre històric de l'equip en el campionat de la regularitat (115 gols), assolit pel Barça de Tito Vilanova la temporada 2012/13. I és que el conjunt de Luis Enrique, després del 4-1 de dissabte contra el Vila-real, ja n'ha marcat 108 en aquesta lliga, el cinquè millor registre de l'equip en tota la història, dada que el certifica com la gran piconadora de tot Europa, a anys llum de la resta d'equips del continent. El segon màxim golejador entre les grans lligues és el sorprenent Mònaco, que, quan falten tres jornades per acabar la seva lliga, ha fet 98 dianes, mentre que el tercer és el Real Madrid, amb 96, i també amb tres jornades per disputar. I la resta ja queden molt lluny, amb el Feyenoord (83), el Nàpols (81) i el Bayern de Munic (80) com a principals perseguidors. I és que les estadístiques golejadores del Barça són esfereïdores, amb una mitjana de 3 dianes per enfrontament i 14 jornades havent fet quatre gols o més, amb resultats d'escàndol com els assolits contra el Betis (6-2), l'Alavés (0-6), l'Sporting de Gijón (6-1) i l'Osasuna (7-1). El problema, però, ha estat l'enorme irregularitat de l'equip de Luis Enrique, que ha combinat grans resultats amb partits en què només ha fet un gol (9) o cap (2), fet que, unit a la seva escassa fiabilitat defensiva, l'ha dut a deixar-se massa punts pel camí. Perquè el Barça només ha estat capaç de guanyar per 0-1 o 1-0 dos partits, contra l'Athletic Club i el Granada, mentre que la resta d'enfrontaments en què no ha passat d'un gol han acabat amb empat o amb derrota. Els blaugrana, de fet, han acumulat cinc 1-1 i un 0-0, 12 punts perduts vitals en la lluita per la lliga.

I, és clar, els grans protagonistes dels excel·lents números golejadors del Barça actual són Leo Messi i Luis Suárez, autors de 35 i de 27 dianes, respectivament, fet que significa que entre tots dos han marcat el 57,4% de les dianes de l'equip blaugrana en la lliga. Molt per darrere d'ells queden els següents, que són Neymar (10), Rakitic (8), Paco Alcácer (6) i Rafinha (6). Aquesta disparitat xoca amb la distribució dels gols del Mònaco i del Real Madrid. En els primers, el màxim golejador, Falcao, només ha fet 19 dianes en la lliga francesa, però a canvi hi ha set futbolistes amb vuit dianes o més. I el mateix succeeix amb el Madrid, en què enguany Cristiano Ronaldo ha vist molt disminuïts els seus registres golejadors, ja que només ha marcat 20 dianes en la lliga, una carència que a l'equip de Zinedine Zidane han suplert entre Morata (15), Isco (10), Benzema (9), James Rodríguez (8), Gareth Bale (7) i Sergio Ramos (7).

I va aparèixer Messi

Durant més d'una dècada, els 102 gols que va marcar el Barça de Bobby Robson i de Ronaldo la temporada 1996/97 –en 42 jornades, això sí– van ser la referència, l'única vegada que el conjunt blaugrana havia estat capaç de superar el centenar de gols en una lliga, i això que en aquella ocasió el títol va anar a parar al museu del Real Madrid. I va aparèixer Pep Guardiola, i amb ell, el canvi de rol de Leo Messi, de perla en potència a líder, i tot va canviar. Perquè ja la temporada 2008/09, la del primer triplet, el Barça es va enfilar fins als 105 gols en la lliga, i això que en aquell campionat Leo Messi només va fer 23 dianes, ja que el principal golejador va ser Samuel Eto'o, amb 30 gols. I malgrat que els números de Messi van millorar els dos següents cursos, en què va fer 34 i 31 dianes en la lliga respectivament, el Barça es va quedar a les portes dels 100 gols (98 i 95), a causa dels baixos registres dels companys d'atac del 10 blaugrana. I va ser llavors quan els números de Leo Messi van esclatar definitivament, amb 119 gols en les tres lligues següents, una autèntica barbaritat pròpia d'altres temps que va provocar que el Barça arribés sempre al centenar de gols en el campionat de la regularitat, i amb les 115 dianes de la temporada 2012/13 com a gran referent. Contra un Barça tan depenent de Messi en les tasques ofensives, però, els rivals es van esforçar a centrar els seus esforços a aturar-lo, engabiant-lo, fet que va provocar que l'astre argentí veiés disminuïts els seus números, fins a quedar-se en 23 gols en la lliga amb Tata Martino a la banqueta. La reacció del Barça va ser el fitxatge de Luis Suárez, per tornar a allunyar Messi de l'àrea i per configurar, juntament amb Neymar, el millor trident de tots els temps, una autèntica piconadora ofensiva que en les tres darreres lligues, i quan encara falten dues jornades per acabar l'actual, ha marcat 234 gols.

Perquè enguany, per vuitena vegada en la seva història i per sisè cop consecutiu, el Barça ha superat els 99 gols en la lliga. Tot i que, òbviament, el gran objectiu és atrapar el Real Madrid i acabar aixecant el títol, del que no hi ha dubte és que el conjunt de Luis Enrique continua sent la gran piconadora golejadora de tot Europa, una autèntica màquina de marcar dianes que es troba a només vuit d'assolir el millor registre en la lliga de la seva història. No és d'estranyar, doncs, que Leo Messi estigui a les portes de la seva quarta Bota d'Or. I és que una cosa porta a l'altra.

DUET DINÀMIC

Entre Messi (35) i Luis Suárez (27) han fet el 57,4% dels gols del Barça en la lliga

JA ÉS HABITUAL

L'equip blaugrana encadena sis temporades marcant més de 99 gols en la lliga

MOLTA PÓLVORA

Té una mitjana de tres gols en la lliga i n'ha fet més de tres en catorze jornades

IRREGULAR

Per contra, el Barça ha fet un gol o cap en onze partits, fet que l'ha penalitzat molt
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)