Barça

El trienni del caràcter

L’era Luis Enrique es tanca amb un balanç de títols molt positiu –9 de 13–

Acusat de ser massa tossut i d’atemptar a vegades contra l’estil, el tècnic va ser capaç de revifar un equip capcot i de fer funcionar el millor trident de la història

L’era Luis Enrique ja forma part de la història del Barça, tres anys marcats per la forta personalitat del tècnic asturià, que sense cap mena de dubte ha implantat el seu segell i que marxa del club amb 9 títols al sarró de 13 possibles, fet que el converteix en el tercer entrenador blaugrana amb més èxits al currículum, només superat per Guardiola (14) i per Cruyff (11). El balanç de l’asturià, doncs, és molt positiu malgrat la sensació agredolça que ha deixat aquesta última temporada, en què s’ha perdut la lliga per errors inesperats i la Champions per una desconnexió inexplicable dels jugadors a Torí i un plantejament de l’entrenador aparentment equivocat. “Jo intento ser un líder. A més de coneixements tècnics i tàctics, un entrenador ha de saber gestionar el grup i motivar-lo”, va afirmar Luis Enrique el maig del 2014, quan va aterrar a la banqueta del Barça amb la difícil tasca de revifar un equip que amb Martino havia tocat fons. Malgrat l’enorme il·lusió que durant aquells primers dies sempre va emanar de l’entrenador a les sales de premsa, el seu inici en el comandament del vaixell blaugrana no va ser fàcil, ja que a banda de ser acusat de plantejar un joc massa directe, el seu fort caràcter va topar frontalment amb el d’alguns dels pesos pesants del vestidor. Finalment, tot va esclatar la famosa nit d’Anoeta, en què va sortir a la llum l’enfrontament de Luis Enrique amb Messi, cosa que va posar en dubte la continuïtat de l’asturià. La crisi, però, i quan ja es donava el curs per perdut, es va esvair amb la destitució de Zubizarreta i amb la convocatòria d’eleccions per part de Bartomeu, ja que, sense que ningú s’ho esperés, l’equip va revifar amb virulència. Luis Enrique va fer una passa enrere i es va fer seva la plantilla, una comunió perfecta que, liderada pel millor trident de tots els temps, va acabar amb el Barça assolint el segon triplet de la seva història, i amb partits inoblidables com ara la golejada contra el Bayern de Munic en l’anada de les semifinals (3-0) de la Champions, la victòria en la final de Berlín, el 2-1 contra el Real Madrid al Camp Nou, l’excel·lent final de la copa del Rei contra l’Athletic Club (amb un gol estratosfèric de Leo Messi) i el triomf al Vicente Calderón (0-1) per certificar el títol de lliga.

Doblet, amb sang freda

Sense poder inscriure nous jugadors fins al gener per la sanció de la FIFA, el Barça 15/16 va encetar el curs amb l’enorme ambició de repetir el sis de sis del 2009. “Ens acostumen a donar per favorits, i hem de valorar el que hem fet, perquè no és fàcil”, va recordar Luis Enrique després d’aixecar la supercopa d’Europa contra el Sevilla, un triomf sofert que va anar seguit de la primera trompada de l’era Luis Enrique, en la supercopa d’Espanya, en què el Barça va caure golejat a San Mamés per 4-0. “N’assumeixo tota la responsabilitat. Tornaria a fer el mateix onze”, va afirmar l’asturià llavors, fent referència a la que seria una de les crítiques que l’han perseguit durant tota la seva etapa al Camp Nou, la d’excedir-se a fer massa rotacions en determinats partits. L’altre punt de tensió, i que es va començar a evidenciar en l’inici d’aquest segon curs, va ser la de l’estil de joc de l’equip, en què es va posar en dubte si amb Luis Enrique s’estava perdent l’essència. El Barça, però, i malgrat alguns mals resultats inicials, va posar la directa a partir del novembre, en acumular 39 partits sense perdre –amb un 0-4 al Bernabéu inclòs–, una ratxa que va suposar guanyar el mundial de clubs, classificar-se per a la final de la copa, deixar la lliga molt encarrilada i arribar als quarts de la Champions. Tot es va tòrcer, però, durant l’abril més negre que es recorda, en què el Barça va perdre, i en el pitjor moment, quatre partits de cinc possibles, fet que el va deixar fora d’Europa i va fer que el Madrid li trepitgés els talons en la lliga. “Toca acceptar la derrota, fer autocrítica i mirar cap endavant”, va afirmar Luis Enrique. I l’equip ho va fer, ja que en tota una demostració de sang freda, el Barça va guanyar els sis últims partits del curs, per tornar a guanyar la lliga i la copa. “Després d’un any com el que hem viscut, amb dificultats però amb un gran resultat final, estem més que il·lusionats en espera de tornar a conquerir títols”, va manifestar Luis Enrique al juny, quan va decidir renovar per segona i última vegada el seu contracte.

L’hora dels adeus

Després d’un estiu amb els decebedors Arda Turan i Aleix Vidal com a únics fitxatges, el Barça 16/17 es va presentar amb un munt de novetats i sense la clàssica gira transoceànica que tantes crítiques havia generat, dos fets que, aparentment, asseguraven més competitivitat a l’equip, ja que Luis Enrique, que va arribar a afirmar que disposava de la millor plantilla que havia tingut mai, podria donar descans a diversos jugadors sense que el potencial se’n ressentís. A l’hora de la veritat, però, poques coses van sortir segons l’esperat. Dels fitxatges, només Samuel Umtiti va oferir el rendiment esperat, mentre que Luis Enrique, cada cop més agre en les seves aparicions públiques, va seguir amb la creu feta a Aleix Vidal, tot i les evidents carències que tenia l’equip al lateral dret. Com les dues temporades anteriors, el tram inicial va ser irregular, amb massa punxades inesperades que, una altra vegada, van posar el debat de les rotacions damunt la taula. A diferència dels altres cursos, però, els alts i baixos es van mantenir durant tota la campanya, fins a tocar fons al Parc dels Prínceps de París, amb un 4-0 incontestable. La resposta de Luis Enrique, però, va ser buscar una doble sacsejada, un cop d’efecte que capgirés la situació, el canvi de xip que dos anys abans va dur l’equip a guanyar el triplet. En primer lloc, l’asturià va anunciar la meditada decisió de deixar el Barça i, en segon terme, va plantejar un 3-4-3 que va propiciar la impressionant remuntada contra el PSG, però que al mateix temps va significar el principi del final, a Torí, en què un Barça un altre cop decebedor i massa tendre en defensa va tornar a encaixar una dura derrota. “Ni el posicionament ni la intensitat han estat els adequats. Així no es pot anar per Europa”, va etzibar l’asturià. El Barça, de fet, havia aterrat a Torí tot just després de perdre a Màlaga per 2-0; una derrota que, a la llarga, seria decisiva en la lluita per la lliga, ja que malgrat encadenar set victòries en el tram final, inclosa la memorable del Santiago Bernabéu, el Real Madrid no fallar més. I així va ser com un Barça capcot es va plantar ahir al Calderón, amb la voluntat d’endolcir amb la copa una temporada farcida de moments amargs, per tancar l’era Luis Enrique amb un títol més, el novè en els últims tres anys. Va ser la millor manera d’acomiadar un entrenador que, malgrat els errors que hagi pogut cometre, va tancar el seu periple a la banqueta blaugrana amb moltes més llums que ombres.

Malgrat perillar després dels fets d’Anoeta, va tancar el primer any amb el triplet
En el segon curs, tot i patir al final, va assolir el doblet, el mundial i una supercopa
La irregularitat ha marcat el tercer any i ha significat perdre la lliga i la Champions

Luis Enrique, tot un expert en finals a partit únic

Luis Enrique va certificar ahir a la nit contra l’Alavés que és un autèntic especialista en vèncer finals a partit únic, ja que marxa del Barça amb un espectacular sis de sis, després d’aixecar la Champions de Berlín, el mundial de clubs del Japó, la supercopa d’Europa de Tbilisi i les tres copes del Rei. L’entrenador asturià, de fet, es va erigir ahir en el segon tècnic de la història del Barça a guanyar tres copes, ja que fins ara només ho havia assolit l’eslovac Ferdinand Daucik (1951, 1952 i 1953). Luis Enrique, de fet, és el setè entrenador que arriba a les tres copes en tota la història de la competició, només superat pel mateix Daucik (6) –va guanyar també dues amb l’Athletic Club i una amb el Saragossa–, per Fred Pentland (5) i per Luis Aragonés (4), i empatat amb William Barnes i Juanito Urquizu. El tècnic de Gijón, a més, ha dirigit el Barcelona que ha marcat més gols en una lliga –els 116 de la darrera edició, amb els quals l’equip va superar els 115 de la lliga de Tito Vilanova– i el que ha signat una millor ratxa d’enfrontaments consecutius sense perdre, amb 39, assolit entre el mes d’octubre del 2015 i l’abril del 2016.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)