Barça

Els 14 del 10

Messi escull per a la revista ‘FourFourTwo’ els seus 14 partits més especials, en una entrevista en què té paraules d’elogi per a Luis Enrique

L’argentí admet a Pequín, on es troba aquests dies, que no coneix la manera de treballar de Valverde

Escollir els catorze partits més especials per a ell dels 683 que ha jugat entre el Barça i l’Argentina. Aquest és el complicat repte al qual la revista anglesa FourFourTwo ha sotmès Leo Messi, en una entrevista en què el 10 ha repassat diversos temes, i en què també ha exercit d’editor convidat –ha escollit la portada i alguns dels temes a tractar per la revista–. En el repte, Messi ha triat onze partits amb el Barça, entre els quals hi ha l’Espanyol-Barça del seu debut oficial, el del seu primer gol (Barça-Albacete), el del hat-trick contra el Real Madrid el 2007 (3-3), el 2-6 al Santiago Bernabéu, el de la nit en què va marcar cinc gols al Bayer Leverkusen i el de la inoblidable diana maradoniana contra el Getafe. “Sempre he valorat els meus gols per la seva importància, no per la bellesa”, opina l’argentí en referència a aquest últim duel. Messi, a més, completa la tria blaugrana recordant la final de la Champions del 2009, a Roma i contra el United, en què confessa que va marcar el seu gol favorit, amb el cap i després de flotar uns segons en l’aire; el 3-0 contra el Bayern en què va trencar la cintura a Boateng, el 5-1 contra el Sevilla, en què es va convertir en el màxim golejador històric de la lliga i el de la final de Berlín contra la Juventus, en què va aconseguir la seva quarta Champions i el seu segon triplet. Per tancar l’elecció, Leo Messi destaca el darrer 2-3 al Santiago Bernabéu, una nit en què va fer el seu gol 500 amb el Barça i en què, tal com explica, Luis Enrique va dir-li que era “el millor jugador de tots els temps”. “Va ser una nit perfecta, en què vaig aconseguir tot el que volia”, afirma el 10 blaugrana. A l’hora de recordar aquest partit, a més, Leo Messi té paraules d’elogi cap a Luis Enrique, malgrat que la relació entre tots dos no va començar gaire bé, com es va escenificar en aquell recordat partit d’Anoeta de la temporada 2014/15. “La seva arribada ens va motivar per tornar a competir. Com a grup, estàvem en un moment baix i ell ens va aixecar per tornar a jugar al nostre millor nivell. Ens va donar força per tornar a ser un gran equip.”

Messi, però, no va voler centrar la seva elecció gran reserva en el Barça, i també va incloure-hi tres partits de la selecció argentina. El primer, és clar, és la final dels Jocs Olímpics de Pequín 2008, en què l’astre blaugrana es va penjar al coll la medalla d’or. Després, Messi recorda amb orgull el seu debut en un mundial, el 2006 a Alemanya, en què l’argentí en va fer prou amb un quart d’hora contra Sèrbia per marcar el seu primer gol en una copa del món. Ja per acabar, el 10 destaca el primer partit del mundial del Brasil de fa tres anys, contra Bòsnia, en què es va retrobar amb el gol després de no marcar-ne cap a Sud-àfrica.

Vol tornar a guanyar-ho tot

Messi, que aquests dies es troba de gira per Àsia, es va referir ahir per primera vegada a Ernesto Valverde, de qui va admetre no conèixer la manera de treballar. “El conec pels equips que va entrenar els últims anys, però no conec la seva manera de treballar. Ja ens coneixerem quan ens toqui presentar-nos a tots”, va afirmar ahir l’argentí. “L’objectiu serà el mateix, intentar aconseguir el màxim nombre de títols possible”, va afegir. Messi va fer aquestes declaracions a Pequín, durant la presentació d’un parc temàtic inspirat en la seva figura i que construirà Mediapro. “Estic agraït que hagin pensat en mi i, sobretot, sorprès que vulguin fer aquest projecte. Em sembla increïble la dimensió que té i tant de bo que la gent de la Xina en pugui gaudir molt”, va afirmar Messi.

LA FRASE DE MESSI

Conec Valverde pels equips que ha entrenat, però no sé com és la seva manera de treballar; ja ens coneixerem quan ens toqui presentar-nos

Bon inici sense premi final

“Vaig esperar molt per fer el meu segon gol en un mundial. Volíem fer un gran torneig i vam començar de la millor manera.” Així recorda Messi l’estrena en la cita del Brasil, en què va marcar un golàs. Autor de 4 dianes en el torneig i millor jugador, només va fallar en la final, amb el triomf dels alemanys.

El primer sempre és especial

“Va arribar en un moment en què encara gaudia simplement del fet de poder jugar al Camp Nou amb el primer equip, amb jugadors increïbles. No pensava a marcar gols.” Amb aquesta sinceritat relata Messi el partit en què va fer el seu primer gol amb el Barça, a passada del seu bon amic Ronaldinho. Des d’aquell, n’ha marcat 506 més.

La nit en què van ser eterns

A la ciutat eterna, el Barça va vèncer el Manchester United i va assolir el triplet. De cap, Messi culminava la feina iniciada per Eto’o: “Em costava pensar que faria un gol de cap amb Ferdinand a prop, però la pilota va arribar i jo era allà.” Segons ell, el seu gol favorit, en la seva primera final de Champions.

Ell va marcar el camí a Berlín

“Quan m’apropava a Boateng, només pensava a superar-lo per apropar-me a la porteria. Res diferent a qualsevol altre partit. Només quan vaig veure els comentaris em vaig adonar que havíem jugat tan bé.” Així de clar recorda Messi aquella anada de semifinals, en què amb dos golassos va decantar la balança.

El dia que va emular Maradona

“Sempre he valorat els meus gols per la seva importància, no per la seva bellesa. Va ser un gol molt bo, però n’he fet d’altres de més importants”, relata el deu blaugrana sobre aquell gol maradonià contra el Getafe en què va agafar la pilota al mig del camp i va anar superant rivals, en una acció que va donar la volta al món.

Primer clàssic a l’estadi i ‘hat-trick’

Messi és un escollit i com a tal, sempre acostuma a complir en les grans cites. El primer clàssic al Camp Nou no va ser una excepció i va aconseguir un hat-trick. “És una cosa molt bonica fer un hat-trick al Madrid. Aquesta va ser la primera vegada”, afirma Messi, però no l’última. Des de llavors, el gran malson dels blancs.

El millor lloc per fer el gol 500

Com el millor guió d’una pel·lícula. “No podia demanar més. Si no marcàvem en aquella jugada, s’acabava el títol per a nosaltres”, assegura Messi rememorant el gol que va donar el triomf en el temps afegit al Bernabéu el dia de Sant Jordi. Era el seu gol número 500 en el Barça i la celebració també va ser històrica.

Nit de rècord

El que podia semblar un tràmit després de l’1-3 de l’anada a Leverkusen, es va convertir en una nit “increïble”, recorda Messi, gràcies als seus cinc gols. “No sabria dir si un va ser millor que l’altre. Em va encantar fer-ne cinc”, afirma l’argentí. Mai abans ho havia fet ningú en la Champions (sí en l’antiga copa d’Europa).

La llegenda va engrandint-se

El dia que podia convertir-se en màxim golejador de la història de la lliga, superant els 251 gols de Zarra, Messi no només ho va fer sinó que va marcar un hat-trick. “Un orgull increïble ser el màxim golejador de tots els temps d’una lliga amb tants jugadors espectaculars”, destaca el 10 blaugrana.

El primer en la màxima cita

Només va jugar l’últim quart d’hora, però en aquell primer partit en un mundial va deixar empremta amb un gol. “Havia jugat tants partits amb la selecció que no sentia nervis”, diu Messi.

La cinquena i el segon triplet

“Aixecar la Champions és increïble, però en aquells moments no t’adones del que acabes d’aconseguir. Fins i tot a Berlín no ens va passar pel cap que havíem fet el triplet.” No va marcar, però Messi guanyava la seva quarta Champions.

Un abans i un després

Fa més de 12 anys del primer partit oficial de Messi amb el Barça, en un derbi, i amb triomf blaugrana, gràcies a un gol de Deco, a qui va rellevar. “Un moment molt especial i una cosa que buscava des de fa temps”, explica l’argentí.

Un or inoblidable

“El viatge als Jocs de Pequín és un dels records més bonics de la meva carrera. Són importants, pel fet de guanyar una medalla per al teu país i per l’experiència.” Així valora Messi l’or guanyat als 21 anys, amb gol de Di María en la final.

Obra mestra en territori enemic

“No sé si va ser la nostra millor actuació, però sempre ho recordaré amb estima”, explica Messi d’aquell partit en què va jugar de fals nou. Un dels millors del Barça de Guardiola. Històric.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)