Barça

I al mig, qui juga?

En els últims tres anys, el Barça ha invertit 90 milions d’euros fixos i uns 50 en variables per apuntalar el mig del camp, però no ha acabat d’encertar la tecla; Rakitic, l’excepció

Verratti, Seri, Ander Herrera i Coutinho han sonat com a possibles per a la zona ampla, però per fitxar primer cal alguna sortida

“Ningú pot ser com Xavi. Ell és un símbol del Barça.” Per títols guanyats, per nombre de partits, per talent, per estil, per cor, per barcelonisme, per filosofia i per concepte. L’afirmació d’Arda Turan el dia de la seva presentació oficial amb el Barça, el juliol del 2015, en referència a l’adeu del futbolista més transcendental al mig del camp blaugrana dels últims anys, ha acabat resultant una certesa palpable en el joc de l’equip, i a l’hora també una motxilla massa pesada de suportar per a tots els successors. Per a ells i per a la direcció esportiva, que és evident que no ha acabat d’encertar la tecla des de la marxa del 6. Tampoc abans. Lluny queden ja els gairebé 40 milions d’euros que el club es va gastar l’any 2011 amb Cesc Fàbregas (29 fixos +5+5), però significativa resulta la xifra que ha invertit el club en les últimes tres temporades en fitxatges d’un perfil similar. Més de 90 milions d’euros en tres anys ha pagat el Barça a la recerca de futbolistes que ajudessin a apuntalar el mig del camp blaugrana. Variables al marge. La xifra pujaria uns 45-50 milions més si s’acabessin complint tots els requisits.

Cinc noms propis i molts milions d’euros invertits. Ivan Rakitic, a qui recentment el club ha renovat fins al 2021, és segurament l’aposta més encertada dels últims anys. Fins i tot barats poden resultar ara els 18 milions d’euros pagats al Sevilla fa tres temporades (3 en variables) pel rendiment ofert a posteriori pel cro-at. Peça important en tota l’etapa de Luis Enrique. L’interior amb més minuts amb l’asturià a la banqueta i l’home de segona línia amb més arribada (26 gols). Menor ha estat el protagonisme de Rafinha, fitxat aquell mateix any. Les lesions, sobretot aquella greu de genoll que es va fer a Roma després d’una lletja entrada de Nainggolan, l’han frenat en excés i quan ha tingut continuïtat, Luis Enrique l’ha ubicat preferentment a l’extrem. I de retorn a retorn. Perquè la tornada al club de Denis Suárez tampoc ha acabat de convèncer aquesta última temporada. La participació del gallec ha estat molt intermitent (quinzè futbolista quant a minuts en la lliga). Però les dues operacions que han generat més crítiques entre l’entorn han estat les d’Arda Turan i André Gomes. 34 milions fixos més 7 en variables el turc; 35 milions fixos més 20 en variables i 15 més si algun dia és Pilota d’Or el portuguès. Inversió fortíssima amb dos futbolistes que no han aportat el que s’esperava d’ells. Arda ja va arribar amb la taca de ser un fitxatge electoral (fitxatge de Bartomeu, atribuït públicament a la junta gestora) i en dos anys al club no s’ha acostat ni de bon tros al nivell altíssim ofert a l’Atlético. La sanció FIFA el va castigar el primer any, però en aquest segon tampoc ha estat un futbolista important. I, com Rafinha, Luis Enrique l’ha acabat usant més d’extrem dret com a alternativa de Neymar que no pas com a interior. André Gomes va ser el fitxatge més car de la temporada passada i la seva polivalència ha propiciat que Luis Enrique l’hagi utilitzat tant d’interior, com de pivot defensiu, com d’extrem, i fins i tot al lateral. Sempre més aviat com a possible solució d’emergència que no pas com a primera opció.

Amb Andrés Iniesta (33 anys) escrivint els seus últims capítols com a blaugrana, el Barça necessita que homes com André Gomes facin un salt qualitatiu i a l’hora necessitaria també encertar-la definitivament amb la incorporació d’un interior de garanties i contrastat internacionalment. I aquí Ernesto Valverde té la paraula. Habituat a fer incorporacions de baix cost condicionat pel context dels clubs on ha estat, el fitxatge de Raúl García per l’Athletic per 8 milions d’euros ha estat l’operació més elevada a què el Txingurri ha donat la conformitat per un futbolista del mig del camp. Carles Aleñá, que és oficial que farà la gira pels Estats Units amb el primer equip, és el futur, però cal resoldre el present. Sergi Roberto, davant una hipotètica arribada d’Héctor Bellerín al lateral, podria assumir un rol important com a interior la temporada que ve, però és un secret de domini públic que el club busca reforçar-se en aquesta posició. Arda, malgrat les paraules recents del seu agent deixant clar la seva intenció de continuar, podria ser un dels futbolistes que abandonés el club aquest estiu i qui sap quin serà el futur de Rafinha ara que Luis Enrique no continuarà. Per fitxar, abans cal vendre. I Busquets necessita bons escuders. Sergi Samper torna aquest estiu després de la cessió al Granada i pot ser un suplent vàlid del de Badia per a partits puntuals, però calen moviments, ja sigui com a soci de Sergio en un hipotètic doble pivot, al carril interior o fins i tot en una posició més avançada. De moment, quatre noms: Verratti, Coutinho, Ander Herrera i Seri. Paraules majors. Marco Verratti és l’etern somni, però el PSG és una paret a l’hora de vendre. Coutinho ha declarat recentment que el seu interès és quedar-se al Liverpool. Tampoc sembla fàcil una sortida d’Ander Herrera d’Old Trafford. Jean Michael Seri ha estat una de les sensacions de la Ligue 1 amb el Niça i per cost seria l’operació més factible. Ja ho veurem.

En tot cas, les paraules de Valverde el dia de la seva presentació són una bona declaració d’intencions. Ernesto vol que el mig camp del Barça torni a tenir un pes important en el joc de l’equip, a diferència segurament del que ha passat aquesta última temporada: “Sé que l’estil depèn d’un joc col·lectiu, de migcampistes que juguin per dins, que combinin bé. Els sistemes els considero flexibles.”

rafinha

arda turan

sergi roberto

carles aleñá

ander herrera

seri

verratti

coutinho

rakitic

iniesta

Denis suárez

André Gomes

LA XIFRA

90
milions d’euros
(més uns 50 en variables) s’ha gastat el Barça en tres anys per reforçar el mig del camp.

NOMS PROPIS A LA ZONA AMPLA

El fitxatge més car del club l’estiu passat (35 milions d’euros fixos, més 20 en variables i 15 si és Pilota d’Or). Amb Luis Enrique ha jugat d’interior, de pivot, d’extrem i al lateral. Ha generat certes crítiques. Veurem quin rol li dona Valverde. Se n’espera molt més en el segon any.
A França és conegut com el el “Xavi africà”. Ha estat una de les sensacions aquesta temporada en la Ligue 1 amb el Niça. També el vol el París Saint-Germain. Aquesta temporada ha marcat sis gols i ha fet sis assistències. Té 25 anys.
Com Verratti i Seri, és un comodí vàlid tant per si Valverde aposta per jugar algun partit amb un 4-2-3-1 o per jugar com a interior amb el 4-3-3. Va coincidir amb Valverde a l’Athletic la temporada 2013/14. Mourinho no el vol vendre.
El brasiler és qui té menys perfil d’interior de tots quatre. Podria jugar més endarrerit, però al Liverpool i al Brasil ho fa més aviat a l’extrem o a la mitja punta. Amic personal de Neymar. Recentment ha dit que es volia quedar a Anglaterra.
Participació molt intermitent del gallec en el primer any al Barça després del seu retorn. No ha tingut el protagonisme esperat, però el seu baix cost i la seva joventut juguen a favor. Aquest juny afronta l’europeu sub-21 a Polònia, una excel·lent oportunitat per créixer en autoestima.
Una ombra de l’Arda de l’Atlético. Fitxatge car (34 milions d’euros més 7 en variables) pel rendiment donat. Els cants de sirena de la Xina el conviden a fer un canvi d’aires aquest estiu, tot i les recents paraules del seu agent. Un dels noms amb qui el Barça podria fer caixa.
Les lesions l’han castigat en excés. Menció especial per a la greu lesió al genoll que es va fer el 2015 a Roma. Com Arda, més habitual a l’extrem que a l’interior. La marxa de Luis Enrique, el seu gran avalador, i la voluntat de jugar el mundial de Rússia, podrien propiciar una sortida.
El croat ha estat la millor aposta al carril interior dels últims tres anys. L’interior amb més minuts de tota l’era Luis Enrique i l’home de segona línia que més gols ha fet (26). Renovat recentment fins al 2021. Ben pagats els 18 milions d’euros (+3) al Sevilla al seu moment.
Valverde va dir en la seva presentació que compta amb el capità i que hi volia parlar personalment. El considera “un home important” en el seu projecte. Talent pur, però resulta evident que el seu protagonisme va a la baixa. Llei de vida. Acaba contracte el 2018.
Amb la més que probable arribada d’un lateral dret natural [Bellerín], el de Reus podria assumir més pes al mig del camp, on ell sempre s’ha sentit més còmode. Aquesta ha estat la temporada de la seva consagració. Veurem si Valverde el retorna al seu hàbitat natural.
El de Mataró, als 19 anys, truca a la porta del primer equip. Aquesta temporada va debutar amb el Barça en la lliga i aquest estiu participarà en la gira americana amb Valverde. Seria bàsic un ascens del filial a segona A en clau personal per seguir creixent futbolísticament.
L’etern somni. Recentment li va tocar viure des de l’amargor i les llàgrimes la ja mítica remuntada (6-1) del Barça al PSG. Sempre l’ha seduït jugar al Camp Nou, però el PSG no és un bon soci a l’hora de negociar. Encaixa per perfil i per edat (24).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)