Barça

El setge constant del 10

Leo Messi va ratificar dimarts el seu brutal inici de curs amb un altre partidàs. Mai havia marcat nou gols en les cinc primeres jornades de lliga

L’Arsenal, el València, l’Espanyol, l’Osasuna i l’Eibar són els cinc rivals als quals l’argentí ha fet un pòquer de gols

Dissabte, Messi visita Montilivi. Gorka Iraizoz ja està avisat

Minut 59 de partit. Sergio toca en curt en horitzontal cap a Andrés. Iniesta toca al primer toc per a Messi. Leo rep d’esquena pressionat per dos rivals i torna a tenir el suport d’Iniesta. El manxec accelera l’acció amb una pilota filtrada a Sergio altre cop al primer toc. Rep Busquets, contemporitza i assisteix Messi. Combinació de luxe per generar l’espai i a partir d’aquí simplement Messi. Control, acceleració, pausa i definició de pur talent envoltat de quatre rivals. Un guant a la cama esquerra. Més que una rematada va semblar una passada suau a la xarxa, mig desequilibrat però amb precisió quirúrgica. Impossible per a Marko Dmitrovic. Tant bonic i alhora tan fàcil. Leo Messi fa que sembli fàcil. El quart gol del Barça en el partit de dimarts contra l’Eibar justifica una entrada. Va ser el segon dels quatre gols que va fer Messi. Quatre. Tan difícil i alhora tan usual en Messi.

El que per a la majoria de futbolistes d’elit seria una autèntica bogeria, per a Messi és simple diversió. Futbol. El pòquer de gols que va signar l’astre argentí contra l’Eibar és ni més ni menys que el cinquè que fa amb la samarreta del Barça, el quart en partit de lliga. Dmitrovic, Almunia, Andrés Fernández, Diego Alves i Cristian Álvarez comparteixen l’honor. Tots cinc saben què és que Messi et faci quatre gols en un sol partit. El primer pòquer de Messi l’hem d’anar a buscar al 6 d’abril de la temporada 2009/10. El Barça de Guardiola havia empatat 2-2 al camp de l’Arsenal en l’anada dels quarts de final i en el partit de tornada Messi no va tenir concessions amb Wenger i companyia. Quatre gols de l’argentí, victòria 4-1 del Barça i l’Arsenal cap a casa. Bendtner havia avançat els gunners, però Messi va aigualir la festa als anglesos. Aquella va ser una de les grans nits europees de Messi. En la lliga també ha signat actuacions per al record i també amb Pep com a testimoni directe a la banda. En l’última temporada de l’actual tècnic del City a la banqueta blaugrana, Messi va signar dos pòquers més. Un contra el València i un altre en el derbi contra l’Espanyol. El primer pòquer de Messi en la lliga va arribar el 19 de febrer del 2012, en un partit en què el Barça va golejar el conjunt valencianista 5-1. Piatti havia avançat el València, però quatre gols consecutius de Messi i un cinquè de Xavi van deixar els tres punts al Camp Nou. L’argentí va trigar menys de tres mesos a repetir la proesa. De nou quatre gols del 10 del Barça, dos des del punt de penal, en l’últim partit de lliga de Pep al Camp Nou. Messi li va rendir el seu particular comiat, amb aquell 4-0 contra l’Espanyol de Pochettino.

Abans del partit de dimarts, Andrés Fernández havia estat l’últim a viure en contra un malson d’aquestes característiques. També va ser al Camp Nou, en la jornada 21 de lliga de la temporada 2012/13, un 27 de gener. Aquell dia, el Barça va golejar 5-1 l’Osasuna, en un altre partit per emmarcar del millor futbolista del món. Pedro va completar la golejada, però el Camp Nou només corejava un nom: Messi.

Amb els seus quatre últims gols contra l’Eibar, Messi suma ni més ni menys que 302 gols al Camp Nou i 519 amb la samarreta del Barça. La seva enorme actuació de dimarts no fa més que corroborar, a més, el seu estel·lar inici de temporada. Messi és el pitxitxi de la lliga, amb 9 gols en cinc partits. Una bogeria. Adán (Betis) i Guaita (Getafe) han estat els dos porters que fins ara n’han sortit indemnes. Pacheco (Alavés), Pau López (Espanyol) i Dmitrovic (Eibar) no han tingut tanta sort. Doblet a Vitòria, hat-trick en el derbi i pòquer contra els de Mendilibar. Nou gols, el seu millor registre en un inici de campionat. Messi mai havia fet tants gols en les primeres cinc jornades de lliga. Sense anar més lluny, la temporada passada, arribats a aquest punt, Messi només havia fet quatre gols. El seu millor registre havien estat els vuit gols marcats la temporada 2011/12 en els cinc primers partits. Aquell any, Messi va estripar tots els rècords amb 50 gols en la lliga a final de temporada –continua sent el seu sostre encara avui dia– i també va signar un inici de curs espectacular amb un doblet en el debut contra el Vila-real (5-0), un hat-trick contra l’Osasuna (8-0) i un altre trio de gols contra l’Atlético de Madrid (5-0), tots al Camp Nou –no va marcar ni contra la Real Sociedad (2-2) ni contra el València (2-2).

Mana també a Europa

Messi va disparat cap al Pichichi. Difícilment mantindrà aquests números estratosfèrics, qui sap, però per ara ningú li fa ombra en la lliga espanyola en aquest inici del campionat. De fet, Messi és el màxim golejador actualment de totes les grans lligues europees. Només Radamel Falcao (Mònaco) li fa certa ombra. El davanter colombià ha marcat els mateixos gols que Messi (9), però amb un partit més, això sí. Nou gols ha fet Falcao en la Ligue1 i vuit n’ha marcat Paulo Dybala amb la Juve en la Serie A. El jove futbolista argentí també està signant un inici de curs espectacular i havia fet vuit gols en quatre partits. Ahir va ser titular al Juventus Stadium i estava en disposició d’igualar o superar Messi, però Dybala es va quedar a zero contra la Fiorentina (1-0, Mandzukic). En la Premier, també mana un altre argentí, Agüero (City), empatat amb Lukaku (United). Tots dos sumen cinc gols. Un més (6) n’ha marcat Lewandowski (Bayern de Munic) en cinc partits. El polonès juga demà contra el Wolfsburg.

EL RECORD ANTERIOR

Messi no feia tants gols en els cinc primers partits des del curs 2011/12 (8)

‘AMICS’ DE LEO

Dmitrovic entra al club d’Almunia, Andrés Fernández, Diego Alves i Cristian Álvarez

ALTRES GOLEJADORS

Falcao (nou gols en sis partits) i Dybala (vuit en cinc), els únics al ritme de Messi
9 gols
Temporada 2017/18
4 gols
Temporada 2016/17
3 gols
Temporada 2015/16
3 gols
Temporada 2014/15
6 gols
Temporada 2013/14
6 gols
Temporada 2012/13
8 gols
Temporada 2011/12
2 gols
Temporada 2010/11
5 gols
Temporada 2009/10
4 gols
Temporada 2008/09
4 gols
Temporada 2007/08
2 gols
Temporada 2006/07
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)