Barça

Un partit per ruboritzar-se

El Barça decideix jugar a porta tancada contra Las Palmas, després de demanar-ne la suspensió, per por de les sancions de la Liga, que no va acceptar la petició en tenir el vistiplau dels Mossos

El vicepresident Carles Vilarrubí i el directiu Jordi Monés dimiteixen, i en les pròximes hores hi podria haver més renúncies

La marxa enrere blaugrana va generar moltes crítiques
En el cas de no haver jugat, el Barça hauria perdut sis punts

L’aclamat lema “més que un club”, lligat des de fa dècades al FC Barcelona, va perdre ahir part del seu significat. I és que un gruix molt important de socis i seguidors del club trigaran temps a entendre per què el Barça va decidir disputar el partit contra Las Palmas, i més a porta tancada, fet que va evitar una més que probable protesta popular contra la dura repressió soferta pel poble català. I és que durant bona part de la jornada d’ahir es va donar per fet que el Barça-Las Palmas no es jugaria, una decisió que semblava del tot lògica després dels brutals actes policials que s’estaven produint al país, i que van provocar un munt de peticions perquè el partit no es disputés o, en cas contrari, fer una invasió de camp pacífica com a protesta. Aquestes inquietuds, és clar, van arribar a oïdes de la directiva del Barça, que va transmetre a la Liga el seu desig de suspendre el partit, al·legant els fets excepcionals que s’estaven vivint a Catalunya. L’organitzador del campionat, però, va respondre que el partit només s’ajornaria si els cossos policials consideraven que no podrien garantir la seguretat al Camp Nou –els Mossos ja havien afirmat dijous que tenien el dispositiu habitual preparat– i van fer saber al FC Barcelona que, en el cas de negar-se a jugar, perdria sis punts, els tres d’ahir –el duel es donaria per guanyat a Las Palmas per 0-3– i tres més de sanció. Tocava, doncs, escollir entre prendre una decisió valenta, fossin quines fossin les conseqüències, jugar, o buscar una alternativa, i a menys de 30 minuts de l’hora fixada per a l’inici del partit, i després d’una reunió entre membres de la junta, executius, el cos tècnic i els jugadors, en què cadascú va dir-hi la seva, es va optar pel camí salomònic, “una decisió de club”, el de jugar a porta tancada, per no afectar la situació esportiva de l’equip i, al mateix temps, per “reivindicar la falta de llibertats” a ulls de tot el món, que veuria per la televisió un duel amb les graderies buides. Així ho va transmetre el Barça a través d’un comunicat, en què també lamentava tot el que estava succeint. “El FC Barcelona condemna les accions dutes a terme avui en moltes localitats de tot Catalunya per impedir l’exercici del dret democràtic i la lliure expressió dels seus ciutadans.” La notícia, és clar, va córrer com la pólvora, fins arribar als milers d’aficionats que esperaven impacients a les portes del Camp Nou i que durant una bona estona van protestar amb crits i xiulets la decisió presa. A banda de les graderies, a més, també es va poder veure una llotja buida, sense les directives ni del Barça ni de Las Palmas, que ja abans tampoc havien compartit taula en el dinar que marca el protocol, i que els dirigents blaugrana van cancel·lar com a protesta per la decisió dels canaris, que amb el vistiplau de la Liga havien determinat jugar amb una bandera espanyola brodada al pit, amb la data d’ahir a sota.

No convenç

“Fa vergonya que el Barça jugui a porta tancada. Avui no podeu jugar. Per la dignitat dels vostres socis i del país que representeu.” Aquesta piulada, de Jordi Sànchez, el president de l’Assemblea Nacional Catalana, va ser la primera reacció pública de protesta per la decisió presa pel Barça, encetant una allau de crítiques a les xarxes socials per haver jugat el partit, i més encara per haver-ho fet a porta tancada. “Un fet que avergonyeix la història de compromís democràtic i nacional del club. @jmbartomeu, Catalunya no mereix aquesta manca de coratge”, va escriure Jordi Cuixart, el president d’Òmnium Cultural. “El FC Barcelona ha expulsat el públic del Camp Nou, juga tranquil·lament i retransmès per la televisió. Gràcies per res”, va opinar Quim Arrufat, membre del secretariat de la CUP. Un dels més crítics va ser Joan Laporta, que va mostrar la seva indignació a través de diverses piulades. “Jugar el partit a porta tancada és inhibir-se. És votar en blanc, és ser còmplice dels que practiquen la violència indiscriminada. El club no ha estat a l’altura de la història”, va piular l’expresident blaugrana. “Líders en la competició. Institucionalment en zona de descens. Això és avui el Barça. Gran oportunitat perduda de demostrar al món per què som més que un club”, va escriure per la seva banda Toni Freixa, excandidat a la presidència i exdirectiu del club.

També es va referir a la decisió del club Pep Guardiola, en els micròfons de Catalunya Ràdio i de RAC-1, en dues entrevistes en què l’extrenador del Barça va afirmar que ell hauria jugat, però en el cas d’haver-ho fet, mai a porta tancada. L’extrenador del Barça i actualment tècnic del Manchester City, a més, va criticar amb duresa la repressió duta a terme per les forces de seguretat espanyoles. “Ha estat molt gros. Han atacat més de 700 persones per anar a votar. Fins on hem arribat? Els mitjans espanyols ho amagaran, però la resta del món ho veurà. Diuen que la gent ha atacat la Guàrdia Civil. Amb què? Amb vots?”, va etzibar Pep Guardiola, que també va carregar contra la manera de fer del govern de Mariano Rajoy. “Jo no parlo a través d’un plasma. El president ha d’acceptar preguntes, entendre que les lleis són diferents a les de fa trenta anys. Va passar amb el Brexit i a Escòcia. Per què no n’aprenem, d’ells?”

Divisió en la junta

Minuts després que el FC Barcelona comuniqués la decisió de jugar, va transcendir la dimissió de Carles Vilarrubí, el vicepresident responsable de l’àrea de relacions institucionals del club, un dels membres de la junta més contraris a la disputa del partit. I Vilarrubí no va ser l’únic, ja que després del duel també va presentar la seva renúncia Jordi Monés, el directiu responsable de l’àrea mèdica. I la divisió es podria agreujar encara més, ja que no es descarta que en els pròxims dies hi hagi més dimissions, fet que agreujaria encara més la crisi institucional que va provocar ahir la polèmica decisió presa pel Barça.

ENTRE TOTS

La decisió es va prendre en una trobada entre la junta, executius, tècnics i jugadors

JUSTIFICACIÓ

El club considera que la imatge d’un Camp Nou buit era la més potent de cara al món

LES REACCIONS

Jugar a porta tancada és inhibir-se. És ser còmplice dels que practiquen la violència indiscriminada
Joan Laporta
expresident del fc barcelona
El FC Barcelona ha expulsat el públic del Camp Nou, juga tranquil·lament i retransmès per la televisió. Gràcies per res
Quim Arrufat
membre secretariat de la CUP
Fa vergonya que el Barça jugui a porta tancada. Per la dignitat dels vostres socis i del país que representeu
Jordi Sànchez
president de l’anc
Un fet que avergonyeix la història de compromís democràtic i nacional del club. Catalunya no mereix aquesta manca de coratge
Jordi Ciuxart
president d’Òmnium cultural

Una tarda de suspensions

Algunes de les principals federacions catalanes van anar anunciant durant el dia, a mesura que es tenia notícia de les càrregues violentes del matí, totes les suspensions de les activitats de la tarda. La primera que ho va fer va ser la federació d’hoquei, i després s’hi van afegir les de futbol, bàsquet i handbol. Durant tot el dia, a més, molts esportistes van mostrar imatges d’ells votant, a banda de Gerard Piqué. Ho va fer Sergi Roberto i també el jugador del Barça de bàsquet Pau Ribas. Les condemnes a la violència van arribar d’un munt de grans figures, començant pels germans Pau i Marc Gasol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)