Barça

Aposta per un nucli dur, però amb marge per a les rotacions

Pocs dubtes. Ter Stegen, Messi, Alba, Busquets, Rakitic, Umtiti, Piqué, Suárez, Sergi Roberto i Iniesta ja han jugat més de 650 minuts. Els llocs més volàtils són el lateral dret i la tercera punxa de l’atac

El Barça ha arribat a la segona aturada de la temporada amb onze partits oficials disputats, una càrrega per a les cames dels futbolistes encara minsa en termes generals, però suficient per començar a avaluar com ha gestionat Ernesto Valverde fins ara la plantilla, formada oficialment per 24 jugadors, tot i que no cal oblidar que Rafinha encara no s’ha pogut entrenar per la lesió que es va fer la temporada passada i que Dembélé, el fitxatge estrella de l’estiu i que havia arribat amb l’etiqueta de titular indiscutible, s’haurà d’estar a la infermeria fins al mes de gener.

Amb els números a la mà, la realitat és que després de 990 minuts oficials sembla que el tècnic blaugrana ha apostat en aquest inici de curs per un nucli dur de futbolistes, format per set o vuit efectius que gairebé ho han jugat tot, mentre que en les altres quatre vacants ha donat pas a les rotacions. Les peces més emprades fins ara han estat Ter Stegen (990 minuts), Messi (990), Jordi Alba (885), Sergio Busquets (881), Rakitic (846), Umtiti (810) i Piqué (770), ja que tots ells han disputat més del 75% dels minuts totals. A ells cal afegir Luis Suárez (719), que no ha arribat als números dels anteriors únicament per la lesió que es va fer al Bernabéu, però que és un fix en els plans de Valverde. A més, cal afegir la titularitat gairebé indiscutible d’Iniesta, que ha encetat des del començament vuit dels onze duels disputats fins ara, tot i que els seus números no són tan elevats perquè encara no ha completat els noranta minuts en cap ocasió, fet que el converteix en el jugador més substituït de la plantilla. I dins del nucli dur s’hauria d’incloure també Sergi Roberto, que amb 622 minuts és el vuitè jugador de camp amb més participació, amb set titularitats i amb el factor afegit d’haver jugat tant al mig del camp com al lateral dret, cosa que el converteix en el comodí per antonomàsia d’Ernesto Valverde.

La rotació, cosa de sis

Amb Ter Stegen, Jordi Alba, Umtiti i Piqué com a titularíssims, l’única posició de la rereguarda en què Valverde ha anat fent proves ha estat el lateral dret, on el tècnic ha anat alternant Nelson Semedo, Sergi Roberto i Aleix Vidal. Tot i que les sensacions són que a la llarga el portuguès s’acabarà fent seu el lloc, ja que el seu rendiment ha estat esplèndid, sembla que Valverde el vol introduir a poc a poc, perquè vagi agafant els sincronismes de l’equip, motiu pel qual Semedo només ha estat titular en cinc dels nou duels disputats fins ara. Curiosament, l’exjugador del Benfica només ha jugat des del començament un partit lluny del Camp Nou, el de Lisboa. En un principi, la principal alternativa a Semedo havia de ser Vidal, que fins i tot va començar la temporada sent el titular, però les males sensacions que va transmetre en l’anada de la supercopa contra el Madrid el van perjudicar, fins al punt que darrerament ha jugat a l’extrem dret i ha deixat el seu lloc a Sergi Roberto, que sembla que alternarà l’interior amb el lateral dret. L’altra posició que balla, és clar, és la de l’extrem esquerre, on teòricament el titular indiscutible hauria de ser Dembélé. Amb la lesió del francès, però, Valverde va haver de buscar una solució, i aquesta ha estat repartir els minuts entre Deulofeu i Aleix Vidal, quan ha optat per jugar amb un extrem pur –tot i que quan juguen ho fan per la dreta–, i entre Denis Suárez i Sergi Roberto, quan ha preferit nodrir el mig del camp. I després, és clar, cal introduir en l’equació la figura emergent de Paulinho, que en les darreres setmanes ha augmentat força la seva presència, i el paper de Mascherano, que tot i ser clarament suplent ha acumulat 450 minuts i és la peça clau perquè Umtiti i Piqué descansin.

Els sis desapareguts

Malgrat les lesions de Dembélé i Rafinha i el no fitxatge pel qual Valverde va sospirar fins al darrer moment, a hores d’ara hi ha cinc jugadors de camp –més Cillessen– que, o han tingut una presència testimonial o ni tan sols s’han vestit de curt. Els primers són Alcácer, que tot i la lesió de Dembélé només ha disputat 122 minuts, i en tres partits diferents; André Gomes, que només ha jugat 110 minuts, i Digne, que amb la incombustibilitat d’Alba s’ha quedat en només 105 minuts. I encara més contundents són els casos d’Arda Turan i de Vermaelen, que encara no han disputat ni un sol minut oficial, la qual cosa certifica que cap dels dos entra en els plans de Valverde. El belga, de fet, es va referir a aquest ostracisme en una entrevista al diari Derniere Heure. “La meva situació és lamentable, ja que a causa de la legislació ni tan sols puc agafar ritme amb el Barça B. Tot, però, pot canviar en qualsevol moment, ja que el tècnic està content amb com m’entreno i un club com el Barça necessita més de tres centrals.”

Messi 990 minuts
Ter Stegen 990 minuts
Jordi Alba 885 minuts
Busquets 881 minuts
Rakitic 846 minuts
Umtiti 810 minuts
Piqué 770 minuts
Luis Suárez 719 minuts
Sergi Roberto 695 minuts
Iniesta 662 minuts
Semedo 490 minuts
Mascherano 450 minuts
Deulofeu 424 minuts
Aleix Vidal 307 minuts
Denis Suárez 292 minuts
Paulinho 257 minuts
Alcácer 122 minuts
Dembélé 122 minuts
André Gomes 110 minuts
Digne 105 minuts
Cillessen 0 minuts
Vermaelen 0 minuts
Arda Turan 0 minuts
Rafinha 0 minuts

SENSE CONFIANÇA

Alcácer, Gomes i Digne han jugat poc, mentre que Vermaelen i Arda no han ni debutat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)