Barça

Les factures d’un estiu complicat

El desconcert viscut ha fet que el Barça defineixi una nova estructura en l’àrea de futbol, de la qual no formaran part Sanllehí i Soler i a la qual s’incorpora Amor com a nou responsable de relacions institucionals i esportives del primer equip

L’estiu va ser molt mogut a can Barça. Es van passar moments molt complicats i en algunes fases es va donat la imatge de desconcert. De no tenir les idees clares ni el projecte perfectament definit. També de desorganització, amb massa veus i persones intervenint en totes les operacions. També de sensació de fracàs, perquè no es va poder portar cap dels objectius prioritaris –Bellerín i Verratti– i perquè es va perdre una de les potes del trident, Neymar. I a més, amb missatges contradictoris –des del es queda “al 200%” de Mestre fins al “es queda” de Piqué- durant uns dies, els de la gira pels Estats Units, en què la marca Barça va quedar una mica tocada. Les setmanes de negociacions per Coutinho i les últimes hores del mercat, amb un intent desesperat per fitxar Di María, només van fer que engrandir la sensació d’improvisació i descontrol.

Va faltar autocrítica en la primera compareixença pública feta pel secretari tècnic, Robert Fernández, i del responsable de les seccions professionals, Albert Soler, en què van mantenir que la plantilla actual millorava la passada i en què es van queixar que en el mercat de fitxatges els clubs propietat de magnats o de xeics jugaven amb altres regles. Però internament, el president, Josep Maria Bartomeu, era plenament conscient que no s’havien fet bé les coses i va encarregar a Pep Segura, el mànager esportiu, que fes un informe sobre quines errades s’havien pogut cometre. El descontentament de la directiva està motivat, sobretot, en la poca capacitat que ha tingut la direcció esportiva per trobar una sortida als jugadors amb qui no compta Ernesto Valverde. Vermaelen i Arda Turan són els dos casos més flagrants.

El president del FC Barcelona té previst explicar en breu com quedarà definida la nova estructura esportiva, però en els últims dies –l’últim, ahir– ja s’han produït diversos moviments que han aclarit molt el panorama. Les factures d’un estiu mogut i complicat les han pagat Raúl Sanllehí, el director de futbol, que té decidit abandonar el club després de quinze anys treballant per al FC Barcelona i amb els tres últims presidents –Joan Laporta, que el va incorporar procedent de la multinacional Nike, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu–. El seu adeu es farà efectiu l’1 de desembre i d’ofertes per seguir vinculat al món del futbol, no n’hi faltaran, perquè hi ha diversos clubs, entre els quals el Manchester City, que ja s’hi han interessat. Sanllehí era una figura clau en les negociacions dels contractes dels jugadors i també tenia un pes molt rellevant en les relacions amb la UEFA i en l’Associació de Clubs Europeus (ECA).

Qui també desapareix de l’organigrama en l’estructura de l’àrea de futbol és Albert Soler. L’executiu va presentar la seva renúncia a Josep Maria Bartomeu i aquest l’hi va acceptar. Soler era el màxim responsable de tots els esports professionals del club i mantindrà les seves competències en la resta de les seccions. Ocupava aquest càrrec des de feia tres anys i mig i entre els motius pels quals vol deixar de tenir veu i vot en l’àrea de futbol és perquè està cansat per com de mogut va ser el mercat d’estiu pel que fa al primer equip de  futbol i també perquè es vol dedicar als reptes importants que hi ha en els altres esports de l’entitat, així com treballar en altres projectes com ara el de Masia 360. En el pas al costat de Soler també hi ha tingut influència el primer equip de futbol, que havia mostrat la seva disconformitat amb algunes de les decisions de l’executiu, així  com amb algunes de les seves maneres d’actuar.

Durant l’estiu també es va parlar molt sobre que no hi havia una relació fluïda entre els jugadors del primer equip i la junta directiva, un fet que es va fer evident en l’afer Neymar. Per això ja feia temps que Josep Maria Bartomeu volia trobar una figura que servís d’enllaç entre el primer equip i la junta. Es volia que fos un exjugador, que entengués les necessitats i inquietuds dels futbolistes però que també pogués ser respectat pels directius. En cap cas, aquest càrrec s’assembla al de team manager que va ocupar Emili Sabadell, que també va tenir problemes amb el grup. Ahir, el FC Barcelona va fer públic qui ocuparà aquest càrrec de nova creació i el seu nom és tot un encert. Es tracta de Guillermo Amor, que ha estat nomenat nou responsable de relacions institucionals i esportives del primer equip de futbol. L’exjugador blaugrana seguirà mantenint les seves funcions en el futbol formatiu professional.

Amor és una figura indiscutible dins del barcelonisme. Va arribar a la Masia el 1980, en edat infantil, i va debutar amb el primer equip el 1988. Va formar part del dream team de Johan Cruyff, amb el qual va guanyar un munt de títols, malgrat que es va perdre la final de Wembley del 1992. Que és un home de club ho demostra que ha tingut càrrecs importants en el futbol formatiu amb els tres últims presidents. Com a anècdota, va ser l’encarregat de substituir Diego Armando Maradona en la inauguració del Miniestadi el 23 de setembre de l’any 1982.

En la nova estructura esportiva del FC Barcelona quedarà molt ben diferenciat el que són els responsables de l’àrea de futbol i el de les altres seccions professionals gràcies al fet que Albert Soler se centrarà només en una parcel·la. En l’àmbit executiu, el màxim responsable de l’àrea de futbol serà Pep Segura com a mànager esportiu. Per sota d’ell hi haurà el secretari tècnic, Robert Fernández, que a partir d’ara centrarà la seva feina en l’anàlisi del mercat futbolístic i la recerca de jugadors. És a aquesta àrea que s’incorpora Guillermo Amor.

Canvis en la directiva?

També hi podria haver canvis en la junta directiva després de l’assemblea de compromissaris del dia 21 d’octubre. Bartomeu vol reorganitzar el seu equip, i Jordi Mestre, qüestionat per part de la plantilla, podria deixar la vicepresidència esportiva. S’ha especulat que el seu substitut en aquesta funció podria ser l’actual directiu Javier Bordas, que ja és el responsable dins la junta del primer equip.

GUILLERMO AMOR

Farà d’enllaç entre el primer equip i la junta i mantindrà la seva tasca actual

INDISCUTIBLE

És un mite del barcelonisme, membre del ‘dream team’ i home de club

ROBERT FERNÁNDEZ

Centrarà la seva feina en l’anàlisi del mercat i la recerca de jugadors

ADÉUS

Albert Soler deixa l’àrea de futbol molt cremat i Sanllehí marxa de l’entitat

Rexach i Ariedo Braida segueix com a assessors

Al marge de l’estructura executiva, també hi ha la figura dels assessors en l’organigrama global del FC Barcelona. Carles Rexach és l’assessor amb responsabilitats en el mercat espanyol i Ariedo Braida és assessor presidencial però que treballa amb els màxims responsables de la parcel·la esportiva, tant pel que fa al primer equip com al futbol formatiu professional. L’italià va acabar contracte el 30 de juny del 2016 i va renovar per cinc temporades més. Des de l’entitat, malgrat que la seva feina no ha estat mai detallada, valoren molt la tasca que ha fet gràcies a la seva experiència en el mercat i el coneixement del futbol internacional així com la seva relació amb altres clubs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)