Barça

“Ha sortit tot perfecte”

L’Argentina respira després d’assolir el bitllet cap a Rússia i esgota els elogis a Leo Messi, un cop més determinant

“Hem lluitat i hem patit, però no en podíem quedar fora”, va dir el crac després del triomf clau contra l’Equador

Rússia 2018 serà el quart mundial que disputarà l’astre blaugrana

“Gràcies, Gràcies totals al millor del món”; “Amb tres gols porta l’Argentina a Rússia”; “Superpoderós”; “El geni de Messi ens posa en el mundial”; “El Messies”... Les portades de la premsa esportiva i generalista de l’Argentina van rivalitzar ahir a l’hora d’escollir l’adjectiu per definir el paper de Leo Messi en el transcendental partit que la matinada de dimecres –hora catalana– van disputar el combinat albiceleste i l’Equador a l’Estadi Olímpic de Quito. Una cita que coincidia amb l’última jornada del grup sud-americà de classificació per al mundial de Rússia 2018 i que els de Jorge Sampaoli afrontaven amb l’angoixa de no haver segellat encara el bitllet. Per fer-ho de manera directa i evitar el fantasma de l’eliminació calia trencar amb la irregularitat que ha definit la trajectòria de l’Argentina en la fase de classificació i respondre en un escenari situat a 2.800 metres d’altura i on feia setze anys de l’últim triomf. Màxima pressió i tot un país contenint la respiració, però el millor remei per respondre: Leo Messi.

El millor futbolista del món va tornar a demostrar aquesta condició amb un hat-trick que va enlairar l’albiceleste cap a la victòria (1-3) i que li va permetre escalar fins al tercer lloc final del grup sud-americà (els quatre primers obtenien el bitllet mundialista). “El futbol i el mundial no es podien quedar sense Messi”, es va congratular Sampaoli. El mateix sentiment de satisfacció va transmetre Luis Suárez, que també va segellar amb l’Uruguai la presència a Rússia 2018: “Tinc una gran amistat amb Messi i hauria estat difícil veure’l fora del mundial.” Fins i tot l’exblaugrana Neymar va declarar que estava “content” per la classificació del seu “amic”.

“Hauria estat una bogeria que l’Argentina no hagués participat en el mundial”, va declarar Messi després del duel contra l’Equador, conscient del trauma que hauria suposat per al seu país quedar fora de la gran cita de l’estiu que ve. De fet, les imatges d’eufòria desfermada al vestidor de l’albiceleste van reflectir l’alleujament que va provocar als jugadors la classificació. “La veritat és que ha sortit tot perfecte. No mereixíem quedar fora per tot el que hem passat en les eliminatòries”, va afegir l’astre blaugrana. Sobretot va fer referència als canvis que hi ha hagut a la banqueta, que durant l’últim any i mig ha vist passar Martino, Bauza i Sampaoli: “Quan hi ha un canvi de tècnic sempre costa adaptar-se a la nova filosofia. Tot i això, hem aconseguit l’objectiu de classificar-nos [per al mundial] en un últim partit que era molt difícil per tot el que implicava.”

Pressió, jugar en altura i un gol en contra tot just en el primer minut de partit, obra de l’equatorià Romario Ibarra. “M’han passat molts moltes coses pel cap. Ha estat un cop duríssim”, va advertir l’astre blaugrana en relació amb el matiner 1-0 de l’Equador. “Però el grup s’ha sobreposat. Hem empatat, ens avançat i després hem sabut portar bé el partit”, va destacar tot seguit. I en aquest trajecte per capgirar el guió fins a l’1-3, Messi va tenir un protagonisme estel·lar. Una vegada més va ser el gran argument ofensiu del combinat argentí, però aquest cop va gaudir de l’eficàcia que li havia faltat en cites anteriors, com ara la de dijous passat contra el Perú a La Bombonera (0-0). Ho demostra el hat-trick –el primer que assoleix en una fase de classificació mundialista– que va signar mitjançant els gols marcats en els minuts 12, 20 i 62. El segon i el tercer gol, que ell mateix es va encarregar de produir i executar amb dos grans xuts des de la frontal de l’àrea, van ser especialment bonics. “Hem lluitat i hem patit, però no podíem quedar fora del mundial”, va subratllar Messi una vegada assegurada la presència en el que serà el seu quart mundial després dels d’Alemanya 2006 (quarts), Sud-àfrica 2010 (quarts) i el Brasil 2014 (finalista).

“Cosa de tots”

Tot i l’acumulació d’elogis, Messi va tornar a exhibir el seu caràcter modest i va traslladar el mèrit de la classificació per a Rússia 2018 als companys: “Això és una cosa de tots. Sabem el que hem patit per estar en aquest mundial. A molts dels que han estat en les eliminatòries no els ha tocat jugar avui [ahir per al lector], però sempre estan presents.” També va apreciar com de dur i d’injust hauria estat per als internacionals de la seva generació haver quedat fora del mundial després de les últimes decepcions: “Hem jugat la final d’un mundial [Brasil 2014] i de dues copes Amèrica en les quals vam fer mèrits tot i acabar perdent-les totes tres.”

Per a Messi les dificultats per segellar el bitllet mundialista poden suposar un al·licient de cara a la gran cita de l’estiu: “Crec que el grup creixerà després del que hem passat darrerament. Ara cal pensar en el que vindrà.” També va apel·lar a la unitat del combinat argentí: “Tots volem que el mundial ens vagi bé i si anem tots a l’una anirem pel bon camí.”

Precisament, Sampaoli va coincidir amb Messi a l’hora d’apreciar que el neguit passat durant les eliminatòries servirà per enfortir el grup. A més, el seleccionador va revelar què va dir en la xerrada prèvia al duel contra l’Equador: “Els vaig dir que tots havíem de portar Leo al mundial, i ell ens ha ajudat a classificar-nos.”

LES FRASES

Hauria estat una bogeria que l’Argentina no hagués participat en el proper mundial
Leo Messi
L’1-0 ha estat un cop duríssim. M’han passat moltes coses pel cap, però el grup s’ha sobreposat i hem capgirat la situació
Leo Messi
Crec que l’equip creixerà després del que hem passat darrerament. Ara cal pensar en el que vindrà
Leo Messi
El futbol i el mundial no es podien quedar sense Messi
Jorge Sampaoli
Seleccionador argentí

Mascherano plegarà de l’‘albiceleste’ després del mundial

X.S.

Un cop segellat l’accés al mundial de Rússia, i més enllà de tornar a lloar l’actuació de Leo Messi i de valorar les dificultats que ha hagut de superar la selecció argentina durant tota aquesta fase de classificació, Javier Mascherano també va confirmar que abandonarà l’albiceleste un cop finalitzi el mundial, que espera disputar: “Intentaré arribar a Rússia i allà serà el final, això ho tinc clar. Però no ho decideixo jo, sinó l’entrenador.” D’aquesta manera, El Jefecito posarà fi amb 34 anys –els complirà el 8 de juny– a una trajectòria de gairebé quinze anys amb el combinat absolut argentí, des que va debutar, guiat per Marcelo Bielsa, un 16 de juliol del 2003 contra l’Uruguai, quan encara era juvenil i no havia ni jugat en la màxima categoria del futbol argentí. Amb el duel contra l’Equador, Mascherano ja suma un total de 139 internacionalitats i ja està molt a prop de convertir-se en el jugador amb més partits jugats amb l’albiceleste. Una llista que, de moment, encara encapçala Javier Zanetti, amb 145 partits i que ja té Messi en la tercera posició, amb 122 internacionalitats. Si no es lesiona i com es preveu, acaba estant entre els vint-i-tres seleccionats per a la cita de Rússia, Mascherano posarà punt final a la carrera amb l’Argentina sent el jugador amb més presències. Serà, a més, igual que per a Leo Messi, el quart mundial de la seva carrera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)