Lliga de Campions

Carpeta arxivada

El Barça empata sense gols al camp de la Juventus i s’assegura el primer lloc del seu grup de la Champions

Els blaugrana, molt sòlids, no van donar possibilitats als italians, tot i que tampoc van generar gaire perill

JUVENTUS 0 BARÇA 0

JUVENTUS:Buffon; Barzagli, Rugani, Benatia, Alex Sandro; Pjanic (Bentancur, 66’), Khedira; Cuadrado (Marchisio, 70’), Dybala, Douglas Costa (Matuidi, 85’) i Higuaín. BARÇA:Ter Stegen; Semedo, Piqué, Umtiti, Digne; Sergio Busquets, Rakitic, Iniesta (Jordi Alba, 81’), Paulinho; Deulofeu (Messi, 55’) i Luis Suárez. ÀRBITRE:Milorad Mazic (serbi).T.G.:als locals Pjanic i Alex Sandro, i als visitants Paulinho, Digne i Piqué.T.V.:cap.PÚBLIC:40.876 espectadors.

El Barça va segellar ahir la primera posició del seu grup de la lliga de campions, la qual cosa li garanteix jugar la tornada dels vuitens a casa, i contra un segon, en sumar contra la Juventus el punt que li faltava en un partit marcat pel pragmatisme dels de Valverde, que de nou van demostrar una solidesa extraordinària al darrere, deixant gairebé a zero el caseller d’ocasions dels bianconeri. Tot i així, com ja va succeir contra l’Olympiacòs, el Barça va tornar a evidenciar una falta de capacitat per generar perill, tant en estàtic com en les transicions, fet que es va traduir en el 0-0 que va reflectir el marcador al final d’uns noranta minuts força ensopits, d’aquells que agraden molt més als entrenadors que no pas als aficionats.

Amb Mascherano lesionat i Piqué sancionat per a Mestalla, semblava que l’única incògnita de l’alineació de Valverde era comprovar si l’entrenador donaria o no minuts a Vermaelen de cara a l’enfrontament de València, tot i que tot feia presagiar que el Txingurri mantindria la parella Piqué-Umtiti, després d’assegurar en la roda de premsa prèvia que per a ell el partit més important sempre és el primer que apareix en el calendari. I Valverde va complir, però només a l’hora de configurar l’eix defensiu, ja que a canvi va deixar a la banqueta Leo Messi, que no era suplent des del 15 d’octubre de l’any passat, contra el Deportivo de la Corunya, i perquè acabava de rebre l’alta mèdica d’una lesió muscular. Valverde, a més, també va deixar fora de l’onze Alba i Alcácer, pels quals van jugar Digne i Deulofeu, mentre que per substituir Messi va apostar per Paulinho, per enfortir encara més el mig del camp. Allegri, en canvi, va introduir poques variacions, a banda de l’obligada entrada de Benatia al lloc de Chiellini, baixa d’última hora per unes molèsties.

Tant Rakitic com Valverde havien incidit en la roda de premsa prèvia que el Barça havia d’aprendre dels errors comesos en el duel de la temporada passada, en què el conjunt bianconero va resoldre l’eliminatòria gràcies a un inici de partit elèctric. De fet, els d’Allegri ho van intentar repetir ahir de nou, en un fort xut de Douglas Costa que Ter Stegen, ben col·locat, va aturar (2’). L’ocasió dels italians, però, va ser només un miratge, ja que a partir d’aquell moment el Barça, ben plantat al terreny de joc, va adormir el partit amb llargues possessions, un futbol control dut a l’extrem, ja que només Paulinho, amb un parell de xuts llunyans, va mirar la porteria de Buffon. L’única ocasió amb cara i ulls del Barça en tota la primera part, de fet, es va produir en una jugada aïllada i a pilota aturada, una falta des del vèrtex de l’àrea penjada per Rakitic que es va estavellar al pal sense que ningú toqués l’esfèrica (22’). I el bagatge productiu de la Juventus, incapaç de trencar la monotonia que va plantejar el Barça, tampoc va ser res de l’altre món, i el perill sempre va arribar de la mateixa manera, amb arrencades elèctriques i individuals. Les dues més clares, de Cuadrado i de Dybala, però els dos xuts posteriors van sortir per damunt de la porteria de Ter Stegen.

Messi entra en escena

I la tònica es va mantenir després de la represa, que va començar amb un llançament de falta directa de Luis Suárez que va sortir fora per ben poc (50’). Cinc minuts després, Valverde va fer entrar Leo Messi –rebut amb aplaudiments per l’afició de la Juve–, i només amb la seva aparició el partit va canviar, ja que, fos conscientment o inconscientment, l’equip d’Allegri va fer una passa enrere, cosa que va permetre que el Barça encara imposés amb més fermesa el seu ideari d’adormir el partit a través de la possessió i de deixar passar els minuts. L’únic que va mirar de trencar aquesta situació d’immobilisme, de fet, va ser el mateix Messi, amb intents de combinacions pel centre de l’atac i al primer toc que van acabar en no res. I després d’un xut de falta massa alt de l’argentí, va arribar la millor ocasió del Barça en tota la segona meitat, que, és clar, va néixer de les botes de Leo Messi, que des del mig del camp va fer una passada diagonal teledirigida cap a Digne. El lateral francès, després d’una relliscada de Cuadrado, es va quedar tot sol davant Buffon, però en comptes de xutar a porteria va intentar fer la passada de la mort a Luis Suárez, una assistència que la defensa de la Juventus va poder refusar sense problemes. I com ja havia succeït en el primer temps, els millors moments dels bianconeri van arribar en els últims minuts, amb rampells elèctrics i aïllats. El primer va ser de Douglas Costa, que ho va provar sense fortuna des de lluny (83’). Molt més perillós, en canvi, va ser l’últim intent de la Juventus, de Dybala, que des de la frontal de l’àrea va fer un xut ajustat al pal curt que va rebre com a resposta una estirada espectacular de Ter Stegen (89’). I amb l’aparició de l’alemany es va arribar al final del partit, un 0-0 suficient per tancar la carpeta de la lliga de campions fins a l’any que ve i per poder centrar-se en la lliga, però que deixa sensacions contraposades. Per una banda, el Barça va tornar a certificar una solidesa que feia moltes temporades que no es veia. Per una altra, però, els blaugrana també deixen entreveure certes dificultats per generar ocasions de gol, i més si al terreny de joc no hi ha Messi. Com deia Valverde dimarts, la qüestió és trobar l’equilibri.

MESSI, SUPLENT

Valverde va deixar a la banqueta per primer cop aquest curs Leo, que va sortir en el minut 55

ROTACIONS

Paulinho, Digne i Deulofeu van ser titulars, mentre que Vermaelen no va jugar cap minut

SENSE PROFUNDITAT

Una falta llunyana centrada per Rakitic que va picar el pal, millor ocasió del Barça