Barça

Geoffrey Kondogbia

Migcampista del València

Un futbolista atípic

El 2016 va crear l’associació Kihsan, amb la qual treballa per millorar la qualitat de vida dels infants de la República Centreafricana, país d’origen dels seus pares

La seva timidesa l’aparta dels focus mediàtics, però l’educació que va rebre en un entorn humil a França no li permet donar l’esquena a col·laborar amb els més necessitats

“Poder ajudarels altres és la base de la meva vida. Jo tinc l’oportunitat de fer-ho i és el meu deure”, explica Kondogbia

Les aparences enganyen. Geoffrey Kondogbia (15 de febrer de 1993, Nemours, França) és un jugador atípic fora del terreny de joc. Darrere d’una mirada penetrant i un físic imponent s’amaga una personalitat molt tímida i respectuosa dins del vestidor que xoca amb la seva actitud de lluitador incansable quan la pilota comença a rodar. Potser aquesta tenacitat li ve del seu curt pas per la boxa quan era petit, abans de fer el canvi al futbol per desig exprés de la seva mare. Casat i amb dos nens petits, és un apassionat de la lectura de còmics d’humor i de llibres d’economia, amant dels animals i gran seguidor d’altres esports com ara el bàsquet i el tennis, el francès destaca, a més, pel seu fort compromís social amb el país d’origen dels seus pares, la República Centreafricana.

Kondogbia s’ha guanyat el respecte i l’estima del món del futbol amb les seves accions fora del camp. Diumenge passat, a Cornellà, va mostrar durant l’escalfament una samarreta interior en la qual es podia llegir en francès la frase “fora del futbol no estic en venda” per condemnar el comerç d’esclaus subsaharians a Líbia, després que la cadena nord-americana CNN emetés dies abans un documental en què es mostraven les doloroses imatges d’una subhasta de població africana a emigrants. La duresa del vídeo va causar una gran commoció mundial i el jugador del València se’n va fer ressò públicament per denunciar els fets. Minuts després de la fi del partit contra l’Espanyol, Kondogbia va acompanyar el missatge inicial amb un altre a les xarxes socials: “La rebel·lió està en marxa. Suport a les persones explotades a Líbia. Llibertat.”

El migcampista francès va néixer a Nemours, una població al sud de París, i va començar a jugar a futbol a Nandy, junt amb el seu germà Evans –actualment és el seu representant– i amb nens quatre anys més grans, però no oblida les seves arrels africanes. El 2015 va visitar per primer cop la República Centreafricana i va quedar impactat en veure el poble dels seus pares. Un any després, va impulsar el projecte d’una associació anomenada Kihsan –que combina la K del seu cognom, i Ihsan, el nom del seu fillgran– per ajudar els nens i nenes més desfavorits del país africà. “Els meus fills són afortunats per tenir tot el que necessiten. A Àfrica Central he vist nens que no tenen material escolar ni aliments suficients. No tinc paraules per descriure el que he vist allí. M’agradaria ajudar en el desenvolupament de l’ensenyament bàsic, les infraestructures de les escoles i facilitar l’accés a la sanitat i l’aigua potable. La formació és l’única solució d’aquests nens”, va explicar el francès just abans de posar en marxa el projecte Kihsan. Kondogbia tenia clars els seus objectius quan va arribar al futbol professional. “Poder ajudar als altres és la base de la meva vida. Jo tinc l’oportunitat de fer-ho i és el meu deure”, va assenyalar en la presentació de la seva associació que està construint una escola a Zila, un dels districtes de Bangui, la capital de la República Centreafricana.

Respecte. Rigor. Responsabilitat. Són les tres paraules que obren la pàgina web del francès i que defineixen clarament la seva personalitat forjada en un entorn familiar humil. Els inicis de Kondogbia com a futbolista tampoc van ser gens fàcils. En el seu primer any a la Ligue 1 amb el Lens, el jove migcampista no va tenir continuïtat i l’equip del nord de França va acabar descendint a la Ligue 2. L’any següent va poder explotar definitivament i Monchi el va reclutar per al Sevilla amb 19 anys.

Després del seu pas pel Mònaco i l’Inter de Milà –on va tenir problemes amb De Boer–, Kondogbia ha tornat a la lliga espanyola per la insistència de Marcelino. El francès era una petició expressa del tècnic i amb el seu rendiment excels ha posat fi al debat que es va crear a València sobre si podria actuar i rendir a gran nivell com a migcampista defensiu escortant Parejo. L’estiu passat va rebre nombroses ofertes des d’Anglaterra i França, però el desig del futbolista era jugar al València i entrenar a les ordres de Marcelino, que li va assegurar la continuïtat que el migcampista necessita per intentar ser a la llista mundialista de Deschamps.

Kondogbia s’ha adaptat a la perfecció a la idea de joc valencianista i aviat es va guanyar l’afició. En el seu debut amb el València va ser l’heroi de l’empat al Bernabéu amb un gol i un desplegament físic incommensurable al mig del camp. Des de la seva arribada ha disputat deu partits, en els quals ha anotat tres gols. El francès és feliç a València i ja pensa a prolongar la cessió d’aquest any i tancar del tot una etapa poc fructuosa a Milà.

Reservat
Kondogbia és un futbolista tímid i familiar, però molt estimat dins del vestidor per la seva personalitat.
24
anys.
Tot i la seva joventut, té les idees molt clares i una maduresa atípica entre els futbolistes.
3
gols.
El francès ha anotat tres dianes que han significat punts per al València contra el Madrid, el Betis i l’Espanyol.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)