Barça

Els invencibles

El Barça és l’únic dels grans que encara no ha perdut cap partit ni de la lliga, ni de la copa ni de la competició europea

Gran part de l’èxit es basa en la sobrietat defensiva dels d’Ernesto Valverde, que només han encaixat vuit gols en 22 duels

Els blaugrana ja han deixat la porteria a zero en quinze ocasions
Messi ha marcat 16 dels 53 gols de l’equip, que depèn massa de l’argentí

Ja només queda el FC Barcelona, amb el permís d’un Inter de Milà que aquesta temporada no disputa cap competició europea. I és que la derrota del Manchester City contra el Xakhtar Donetsk dimecres passat (2-1) ha deixat l’equip d’Ernesto Valverde com l’únic conjunt de les grans lligues europees que encara no ha perdut cap partit ni de la lliga, ni de la Champions ni de la copa, una fita espectacular si es té en compte que ja han transcorregut tres mesos i mig de competició, en els quals el Barça ha jugat 22 partits oficials. De fet, la ratxa és més rellevant, si s’escau, si a la coctelera s’hi afegeix el fet que els blaugrana van perdre els seus dos primers partits oficials del curs, en la supercopa d’Espanya contra el Real Madrid, dues desfetes que van presagiar una temporada per a l’oblit. La realitat, però, seria ben diferent, ja que a partir d’aquell moment la maquinària blaugrana va començar a carburar, i ni la falta dels fitxatges desitjats ni la greu lesió de Dembélé a Getafe van evitar un inici de rècord en què el Barça va encadenar nou victòries consecutives –set en la lliga i dues en la Champions–. Després, els de Valverde van empatar al Wanda Metropolitano, un punt de mèrit, i més tenint en compte que els blaugrana van ser clarament superiors als del Cholo Simeone, i van encadenar després quatre victòries més, contra l’Olympiacòs (3-1), el Màlaga (2-0), el Múrcia (0-3) i l’Athletic Club (0-2). Tot seguit, el Barça va tornar a empatar, a Grècia, i després va superar el Sevilla (2-1) i el Leganés (0-3). I tot i que darrerament els números dels blaugrana han empitjorat, ja que dels últims cinc partits el Barça només n’ha guanyat dos, el cert és que els tres empats assolits no són, ni de bon tros, per caure en preocupacions, ja que el primer va ser a Torí, en un duel en què als d’Ernesto Valverde els valia l’empat per segellar la primera posició del seu grup de la Champions. El segon va ser a Mestalla, camp complicadíssim i en un partit en què els blaugrana van ser superiors als de Marcelino, i en què Iglesias Villanueva no va validar un gol legal de Messi. I el tercer va ser el de la jornada passada, contra el Celta, en què l’encert i una altra errada arbitral, en aquesta ocasió en forma d’un fora de joc inexistent de Luis Suárez, van evitar que el Barça sumés els tres punts. Ara als blaugrana només els queden tres enfrontaments per tancar el 2017, contra el Vila-real, el Deportivo i el Real Madrid, tres partits en els quals el Barça, tot i faltar encara un món per disputar-se, pot fer una passa gegantina en les seves aspiracions d’assolir la lliga, un trio de finals ideal, doncs, per mantenir intacta la ratxa d’imbatibilitat.

Darrere del Barça se situa l’Inter de Milà, que sense jugar cap competició europea i, encara absent en la copa italiana, lidera la lliga amb 12 victòries i tres empats. El segueixen el Manchester City i l’Atlético de Madrid, tots dos amb una única derrota, tot i que la temporada dels de Pep Guardiola –líders de la Premier League i primers del seu grup de la Champions– està sent força superior a la dels colchoneros, que han empatat 11 dels 22 partits que han disputat. I amb dues derrotes queden el París Saint-Germain, que dimecres va perdre a Munic la seva imbatibilitat europea; el Porto i el Besiktas, que tot i haver guanyat amb una superioritat sorprenent el seu grup de la Champions, només ha estat capaç de guanyar set partits de la seva lliga, en la qual acumula cinc empats i dues derrotes, un bagatge que el situa en la quarta posició.

La casa, pels fonaments

A diferència de les últimes temporades, en què el gran secret del Barça, a banda del joc de possessió, va ser el seu enorme potencial ofensiu, liderat pel trident màgic, aquest curs les tornes s’han capgirat del tot, ja que el nou conjunt de Valverde està destacant, sobretot, per la seva sobrietat defensiva. I és que el Barça només ha encaixat vuit gols en els 22 partits que ha disputat i ha estat capaç de deixar la porteria a zero en 15 ocasions. Per contra, els blaugrana han perdut capacitat golejadora, ja que tot i les 53 dianes que ha assolit –2,4 per partit–, els d’Ernesto Valverde només han fet més de dos gols en nou partits –dos dels quals contra el Múrcia–, mentre que ja s’han quedat sense marcar en dos partits, contra l’Olympiacòs i contra la Juventus. Fent referència a aquest aspecte, el més preocupant és la gran dependència de la punteria de Leo Messi, autor de 16 de les 53 dianes de l’equip –gairebé un terç–, mentre que Luis Suárez, el teòric golejador del conjunt de Valverde, manté la seva ratxa negativa, ja que fins ara només ha vist porteria en cinc duels, tots de la lliga, i només en un, a Leganés, l’uruguaià va ser capaç de marcar més d’un gol. La lògica, però, és que el davanter recuperi, tard o d’hora, el seu enorme olfacte de gol, al qual s’ha d’afegir el retorn de Dembélé, en qui hi ha dipositades moltes esperances. Si això succeeix i si el Barça es manté ferm en la seva sorprenent solidesa defensiva, no hi ha dubte que els d’Ernesto Valverde, malgrat els dubtes inicials, seran clars aspirants a lluitar per tots els títols. I és que 22 partits seguits sense perdre ja és una ratxa que s’allunya de la casualitat.

L’ÚLTIM A CAURE

El City, l’altre invicte fins ara, va perdre aquesta condició dimecres contra el Xakhtar

MENYS MERITORI

L’Inter tampoc ha perdut, però enguany no participa en cap torneig europeu

NO ÉS TAN SOBRI

Tot i el bon inici del PSG, els d’Emery ja han perdut en la Champions i en la seva lliga
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)