Barça

Moment Cillessen

El porter holandès, que únicament ha rebut dos gols en tota la copa del Rei (set en l’edició anterior), serà el convidat de luxe en l’onze de gala del Barça en la final de demà. Aspira a repetir títol

2

gols rebuts

en la copa

“No m’agrada dir que quan arriba la copa, arriba la meva oportunitat, perquè tothom al club sap quines són les meves qualitats. No crec que hagi de demostrar res. La meva filosofia de vida és la constància en el treball i en cada entrenament lluito per jugar més sovint. És difícil perquè Ter Stegen està a un nivell espectacular. Segurament entre els tres millors porters del món. Però jo treballo dia a dia per millorar i estar a disposició quan l’equip em necessiti. Vaig venir al Barça per guanyar títols i aquesta temporada m’agradaria guanyar la Champions i la lliga.” Eren paraules de Jasper Cillessen del mes de gener, en l’entrevista concedida a aquest diari en la prèvia de l’eliminatòria dels quarts de final de la copa contra l’Espanyol. El porter holandès somiava ser a Kíev. No podrà ser. L’eliminació europea contra la Roma i quedar fora del mundial de Rússia amb Holanda han estat dues decepcions enormes per a ell aquesta temporada. Ara, però, té una magnífica opció d’endolcir el 2018. Demà, dia C. Malgrat que ell no comparteixi la idea que cada partit de copa és sinònim d’oportunitats de lluir a títol personal, a ningú se li escapa que el torneig del KO és territori Cillessen. I demà al Wanda Metropolitano serà titular.

Segurament molts es van sorprendre que Ernesto Valverde no li donés l’alternativa sota pals a Balaídos. Hauria estat un bon test per arribar més rodat a la final contra el Sevilla, però l’holandès va quedar fora del ball de noms de l’últim onze. Segurament Ter Stegen també hauria agraït estalviar-se els dos gols de Jonny i Iago Aspas, que li compliquen el Zamora. Però Valverde ho té clar. La Champions i la lliga per a Ter Stegen, i la copa per a Cillessen.

Jasper jugarà demà. Ell ha portat el Barça fins a la final i serà ell qui jugui. Al César, el que és del César. L’holandès va jugar l’últim partit oficial de futbol en la història del Vicente Calderón i demà jugarà la primera final del Wanda Metropolitano. Serà la seva segona final de la copa del Rei amb el Barça. Cillessen ja va ser protagonista en l’únic títol de la temporada passada i confia tornar a ser-ho en el que significaria el primer títol de l’era Valverde.

Als seus 28 anys, Jasper Cillessen ha estat tres vegades campió de l’Eredivisie amb l’Ajax (2012, 2013 i 2014), campió de la supercopa holandesa (2014) i campió de la copa del Rei amb el Barça (2017) –també de la supercopa de Catalunya (2018)–. Contra el Sevilla de Vincenzo Montella aspira a ampliar palmarès. Vol la seva segona copa del Rei com a blaugrana.

El moment dolç de Ter Stegen és un dels molts factors pels quals el Barça ha encaixat tants pocs gols a la lliga (19). Si la participació de l’alemany ha estat senzillament clau per explicar la fiabilitat blaugrana en el campionat domèstic, les bones actuacions de Cillessen serveixen per explicar també la bona trajectòria del Barça de Valverde a la copa. Invictes en la lliga i únicament una taca en la copa del Rei (contra l’Espanyol a Cornellà-el Prat). Atenció a la dada: Jasper Cillessen només ha rebut dos gols aquesta temporada. Melendo, en el derbi al RCDE Stadium, i Pione Sisto, en l’anada dels vuitens de final jugats prèviament a Balaídos, són els dos únics homes que han estat capaços de fer un gol a l’holandès aquest curs, 2017/18. La resta, porteria a zero. Dos únics gols en 720 minuts en la copa (8 partits). La dada contrasta amb els seus números de la temporada passada. Amb els mateixos partits de copa, vuit, la temporada passada va encaixar 7 gols. Un d’aquests, el de la final contra l’Alabés, amb aquell gol de falta de l’ara madridista Theo Hernández.

Cap gol va encaixar tampoc a Lleida en la supercopa de Catalunya contra l’Espanyol. De fet, Jasper va ser protagonista en la tanda de penals, en què ni Sergi Darder ni Jurado van ser capaços de batre’l. Cillessen va ser clau en aquell partit i vol ser-ho demà en la cinquena final de copa consecutiva del Barça.

El bon any de Cillessen sota pals ha quedat palès també a Europa. No ha tingut cap ocasió de jugar cap minut a la lliga, però sí que va disputar l’últim partit del Barça en la fase de grups de la Champions, contra l’Sporting de Portugal (2-0), i amb l’equip ja classificat. Aquell dia, també porteria tancada amb pany de seguretat.

El de demà serà el primer partit de Cillessen contra el Sevilla. Al davant esperen noms com ara Joaquín Correa (5), Ben Yedder (3), Luis Muriel (2) i Pablo Sarabia (2). Tots ells saben què és marcar en l’actual edició de la copa. 19 gols ha marcat el Sevilla en la competició, curiosament els mateixos que el Barça. Bona part de les possibilitats d’aixecar el títol per part dels blaugrana dependrà dels seus guants. Jasper està preparat.

MÀXIMA CONFIANÇA

Tot i la dolçor de Ter Stegen, Valverde donarà continuïtat a Jasper al Wanda

SERIA LA SEGONA

Ja va guanyar la copa l’any passat contra l’Alabés. Aspira a igualar Pinto (2009 i 2012)

MELENDO I PIONE

Només el jove de l’Espanyol i el danès del Celta li han pogut marcar aquest curs

L’únic del Barça i el Sevilla que ha jugat tots els minuts

Cillessen és l’únic home de la plantilla que no s’ha perdut cap minut en la copa aquesta temporada. Demà serà titular. Ell i deu més han jugat els vuit partits sencers. Els dos contra el Múrcia en la primera tanda, els dos contra el Celta, els dos contra l’Espanyol i l’eliminatòria contra el València. Al Sevilla no hi ha cap futbolista que hagi disputat els 720 minuts com Cillessen. Qui més ha jugat és el central francès Lenglet (612). El porter Sergio Rico ha jugat sis partits i David Soria els dos de l’eliminatòria de setzens contra el Cartagena. Al Barça, els més utilitzats a darrere de Jasper han estat Piqué (546 minuts) i Busquets (540). En el club dels onze més utilitzats per Valverde en la copa també hi són Vermaelen, Aleix i Digne. Cap d’ells s’espera que sigui titular demà. Al Wanda, Cillessen i l’onze de gala.

La parada a Bas Dost, com a avís a Muriel i companyia

En l’última entrevista concedida a L’Esportiu, Jasper Cillessen va rebel·lar el que per a ell ha estat la seva millor intervenció amb la samarreta del Barça fins ara. No parla de cap de les seves aturades en la copa. L’holandès es queda sense cap mena de discussió amb l’enorme intervenció que va fer al seu compatriota Bas Dost (Sporting de Portugal) en l’únic partit de Champions que ha jugat aquesta temporada. Va ser en l’últim partit de la fase de grups al Camp Nou. Bruno Fernandes va posar des de la dreta de l’atac una pilota magnífica al cor de l’àrea, a l’esquena de Piqué, i Bas Dost va rematar a boca de canó lliure de marca, però Cillessen es va lluir en una acció plena de reflexos, que va merèixer l’admiració del públic i el reconeixement fins i tot del mateix Bas Dost. Si a Sevilla tenen el vídeo d’aquella acció, ja saben com se les gasta Jasper.

La final del 2014, una espina clavada amb l’Ajax

Homes com Leo Messi i Andrés Iniesta aspiren a guanyar demà al Wanda la que suposaria ja la seva sisena copa del Rei amb el Barça. Seria tot just la segona per a Cillessen, les mateixes que va guanyar amb el Barça l’etern suplent de Víctor Valdés, José Manuel Pinto Colorado (2009 i 2012). Lluny de les cinc copes del Generalísimo que figuren en el palmarès del també desaparegut i estimat Antoni Ramallets. Curiosament Jasper mai va arribar a guanyar la copa d’Holanda amb l’Ajax d’Amsterdam. De fet, l’equip holandès no aixeca la copa del seu país des de l’any 2010. El referent històric de Cillessen sota pals, el seu mirall a la porteria, Edwin van der Sar, sí que la va guanyar fins en tres ocasions amb l’Ajax (1993, 1998 i 1999). Però Cillessen va abandonar el conjunt Ajacied fa dues temporades amb aquest compte pendent. El seu equip sí que va jugar la final del 2014, amb Bojan Krkic com a titular i amb Frank de Boer com a entrenador, però aquell Ajax va caure golejat de manera estrepitosa i sorprenent contra el PEC Zwolle (5-1). Cillessen no va jugar aquella final. L’escollit de De Boer aquell dia va ser el porter Kenneth Vermeer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)