Barça

“Dissabte vaig veure els meus drets greument violats”

La cara B de la final. Pol Martínez, un jove de 25 anys, ha volgut revelar a L’Esportiu el seu testimoni de la repressió viscuda en la final de copa. Cantar “Llibertat presos polítics!” li va comportar l’expulsió de l’estadi

“Dissabte a Madrid vaig viure un dels pitjors episodis de la meva vida. Vaig veure els meus drets greument violats.” Pol Martínez [25 anys, Barcelona] no parla de futbol. És culer, però en el seu cas el 0-5 al Sevilla quedarà per sempre en segon terme. Malauradament ell no va poder gaudir amb normalitat d’una nit de futbol. Representa la cara B de la final. Un dels molts aficionats víctimes de la caça de bruixes que es va produir dissabte al Wanda Metropolitano.

Les imatges que han circulat en els darrers dies de la requisa d’elements grocs a l’entrada del Wanda per part de la policia parlen per si soles. Però la repressió també va existir dins de l’estadi i amb el partit començat. Pol Martínez ha denunciat el seu cas a les xarxes socials. A la mitja part del partit, ell i un altre amic seu van anar a comprar un entrepà i de tornada als seus respectius seients van ser aturats per la policia. “Em van parar per cantar ‘Llibertat presos polítics!’. Em van demanar el DNI i l’entrada del partit, i em van arraconar contra la paret. Van dir al meu amic que no hi havia cap problema i que tot estaria solucionat en cinc minuts, però no va ser així. Al principi em va sorprendre perquè jo anava vestit amb la segona samarreta del Barça, la blau cel, i no portava cap distintiu independentista. Però em van dir que aquells càntics eren una provocació. Els vaig demanar la possibilitat de fer una trucada o poder parlar amb un empleat de l’estadi, però em van dir que callés o que m’estomacarien”, ha explicat en declaracions a L’Esportiu. “En cap moment els agents van fer ús de la força, però sí que vaig patir violència verbal, amenaces i coaccions. Van actuar amb prepotència i vaig percebre ràbia ens el seu comportament”, admet.

Sentiment d’impotència

Pol Martínez va ser retingut durant més de mitja hora a l’exterior de l’estadi, al costat d’un furgó policial. Li van agafar les dades personals i el van convidar a signar l’acta d’expulsió de l’estadi, però després d’assegurar-se que la firma era voluntària, es va negar a signar cap document perquè entén que no va fer res per tal que fos expulsat del recinte. “Vaig sentir que no estava en un país lliure. Només tenia ganes de plorar. Per dins em devorava l’ansietat. Em vaig sentir realment impotent. Vaig passar-ho molt malament, la veritat”, assegura. A l’acabar el partit el pare del jove va demanar explicacions als agents, però la resposta va arribar en forma d’empentes i un cop de porra a un dels amics.

Segons el jove, el fet de no tenir identificats els agents fa difícil que qualsevol mena d’acció legal pugui prosperar, però s’ha posat en contacte amb l’associació de juristes Drets, presidida per Sergi Blázquez, i l’organisme s’ha ofert voluntari a portar-li el cas si rep alguna mena de notificació o proposta de sanció al seu domicili, perquè lògicament tindria dret a presentar al·legacions. Pol Martínez també es planteja contactar amb el Barça ja sigui a través de l’Oficina d’Atenció al Barcelonista (OAB) o via el Síndic.

Suport de les penyes

El capítol descrit en primera persona per Pol Martínez és un dels molts lamentables incidents que es van produir dissabte als accessos del Wanda Metropolitano i també a l’interior de l’estadi. Davant d’una evident vulneració dels drets i de la llibertat d’expressió patida per molts aficionats blaugrana el cap de setmana passat, la Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona ha decidit estudiar la possibilitat d’emprendre accions legals. En el comunicat oficial emès, l’entitat considera “intolerable que a l’afició del FC Barcelona se li requisessin samarretes de color groc, xiulets, estelades i altres pertinences a l’entrada del Wanda Metropolitano”, i parla també d’“escenes humiliants”.

COMUNICAT OFICIAL

La Confederació Mundial de Penyes medita emprendre accions legals per vulneració de drets dels culers

LA FRASE

Em van dir ‘calla o t’estomaquem’. Només volia plorar. Em vaig sentir impotent
Pol Martínez
AFICIONAT DEL FC BARCELONA

MESURES

El jove barceloní s’ha posat en contacte amb l’associació Drets i estudia portar el cas a l’OAB

Nadal respecta els xiulets però ell no ho faria

Rafa Nadal va dir ahir que respecta els xiulets de l’afició del Barça a l’himne espanyol però que ell no s’hi afegiria: “Per la meva manera de veure la vida, soc partidari del respecte abans que res. No concebo ni xiular un rival ni ningú.” En aquesta línia, no entén “la gent que xiula el seu propi equip, perquè juga malament” ni que es xiuli l’himne d’un país: “No concebo que, per exemple, en la Davis, la plaça de toros de València hagués xiulat l’himne alemany.” “Jo ho entenc així, però cadascú té la seva forma de veure les coses i és respectable també. La meva és respectar el sentiment de tothom, també el de la gent que xiula, però no ho comparteixo”, va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)