Barça

Que en siguin cinc

Leo Messi, amb 34 dianes, ja és virtualment el guanyador de la Bota d’Or i, amb cinc, en liderarà el palmarès en solitari

Tret de sorpresa, Salah, amb 32 gols però cap més partit, serà qui més s’hi haurà acostat

En el palmarès del trofeu Pichichi (5), l’argentí ja només té per sobre Zarra

En la lliga espanyola, la italiana o la francesa encara queda una jornada per disputar-se –d’altres, com l’anglesa i l’alemanya, ja van acabar el cap de setmana passat– però Leo Messi ja és virtualment el guanyador de la Bota d’Or 2017/18. No li va caldre ni viatjar diumenge al Ciutat de València per intentar assegurar-se-la. Mohamed Salah només va marcar un gol aquesta darrera jornada i es va quedar, doncs, a dos dels 34 que ha acumulat Messi al llarg de les 37 jornades disputades; Kane va fer dos gols (30) i va superar Lewandowski, que va acabar amb 29; els mateixos que té Immobile, que estava lesionat, i que encara que es recuperés per a l’últim partit que al Lazio encara li queda per jugar, hauria de fer un repòquer per atrapar l’argentí. Tampoc no va marcar Icardi i Cavani no va jugar, així que amb 28 dianes cadascun, ho tenen quasi impossible. Jonas sí que ha fet tants gols com Messi, però en la lliga portuguesa compten menys. En definitiva, la cinquena Bota d’Or de Messi serà una realitat en els pròxims dies.

Ja fa moltes setmanes, fins i tot mesos, que el 10 blaugrana tenia el Pichichi gairebé a la butxaca. De fet el va començar a encarrilar en el tram inicial del campionat, amb 11 gols en les primeres set jornades de lliga. Un ritme que no han pogut seguir ni el seu bon amic i company Luis Suárez, que suma 25 dianes, ni tampoc Cristiano Ronaldo, que també n’ha fet les mateixes i que tot i que ha reaccionat des de l’inici d’any –21 gols els ha fet aquest 2018–, ja no ha estat a temps de poder fer ni ombra a Messi. Més disputada ha estat la lluita per la Bota d’Or, però finalment els 8 gols que ha marcat Messi en la lliga en l’últim mes i mig –inclosos dos hat-tricks contra el Leganés i el Deportivo– li han valgut per tornar a regnar també com a golejador a tot el continent.

Pichichi, igual a Bota d’Or

Per a Messi, guanyar el trofeu Pichichi, cosa que enguany fa per cinquè cop –supera Puskas, iguala Quini, Di Stéfano i Hugo Sánchez, i ja només té per davant a Zarra, amb sis–, sempre ha estat sinònim de guanyar la Bota d’Or. De fet, comptant aquesta, ja són deu temporades seguides en què el millor golejador d’Europa sempre ha estat un jugador de la lliga espanyola. Només hi ha hagut una excepció, la temporada 2013/14, quan,, encara jugant amb el Liverpool, Luis Suárez també es va endur la Bota d’Or, compartida això sí, amb Cristiano Ronaldo.

Ara, amb la Bota d’Or d’enguany, Messi passarà a encapçalar-ne el palmarès en solitari, superant Cristiano Ronaldo, que amb el Madrid l’ha guanyat tres cops i amb el Manchester United una. Les cinc que té, o tindrà ja l’argentí, les ha aconseguit en els últims nou anys. Dada que confirma la seva regularitat, també com a golejador, i any rere any, especialment des de finals de la primera temporada amb Guardiola, quan va passar a tenir sempre la porteria rival entre cella i cella. Curiosament, els 34 gols que suma ara Messi en 35 partits de lliga disputats són els mateixos que li van valer per obtenir la seva primera Bota d’Or, la temporada 2009/10. va repetir dos anys més tard, amb uns números d’extraterrestre i que difícilment mai ningú superarà, com van ser els 50 gols que va fer en 37 partits de lliga. De fet, va ser ell qui va estar a punt de batre la seva pròpia marca l’any següent, ja amb Tito Vilanova com a entrenador i en la lliga dels 100 punts. S’hi va quedar ben a prop, amb 46 dianes. Probablement ho hauria fet si no s’hagués lesionat al Parc dels Prínceps, cosa que el va fer estar de baixa diverses setmanes, i que només li va deixar disputar un total de 32 partits de lliga. Sigui com sigui, la mitjana de gols per partit que va registrar aquell campionat –gairebé d’un gol i mig– és també d’un altre planeta. I com ja va passar aquell 2012 i 2013, Messi tornarà a guanyar ara la Bota d’Or per segon any consecutiu. La lliga passada, amb 37 gols, una xifra que amb el partit de diumenge al Camp Nou per jugar-se, encara és al seu abast.

EL RÈCORD ÉS SEU

En l’última lliga amb Guardiola, Messi va batre tots els registres marcant 50 gols

NOMÉS UN CONVIDAT

Luis Suárez el 2014 va guanyar-la en el Liverpool, compartida amb Cristiano Ronaldo

LA LLIGA DELS CRACS

Ja fa 10 anys que el guanyador del Pichichi sempre s’emporta també la Bota d’Or

EL MÉS REGULAR

La seva primera Bota d’Or va ser el 2010 i, com el 2012 i 2013, ara també n’encadenarà dues
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)