Barça

RICARDO RODRÍGUEZ

ENTRENADOR DEL TOKUSHIMA VORTIS A LA SEGONA DIVISIÓ JAPONESA (J2 LEAGUE)

“Iniesta encaixa amb els valors del futbol i la cultura del Japó”

“La seva arribada al Vissel Kobe proporcionarà a la lliga japonesa una repercussió mundial més forta”, aprecia el tècnic asturià, que destaca el nivell creixent de les principals lligues del país i la bona gestió de la competició

Els seguidors més fidels del Girona encara recordaran el pas de Ricardo Rodríguez per la banqueta en dues etapes (2007 i 2013). Des de llavors, el tècnic asturià s’ha convertit en un rodamón del futbol i el seu últim destí és el Tokushima Vortis de la segona divisió japonesa, que dirigeix des de l’any passat amb resultats destacables. Es tracta, doncs, d’una bona font per analitzar l’adaptació d’Andrés Iniesta al futbol i a la cultura del Japó després de tancar la seva extraordinària etapa al Barça.

Un futbol com el japonès és propici perquè hi encaixi un jugador com Andrés Iniesta?
És un futbol molt dinàmic. El futbolista estranger que hi arriba ha de tenir un nivell tècnic molt alt i òbviament en aquest aspecte Iniesta no tindrà cap problema perquè és un jugador excel·lent. Crec que hi encaixa perfectament perquè, a més, és un jugador que té valors molt similars als de la cultura japonesa: respecte, educació... Iniesta és un futbolista que enalteix el que és el futbol japonès pel que fa a la part tècnica i pels valors que ell té com a persona. És una simbiosi perfecta.
Entenc, doncs, que l’adaptació serà prou fluïda.
Diria que sí, perquè la gent al Japó es molt respectuosa. Hi ha molt de respecte a les figures públiques. És obvi que despertarà molta expectació, però un japonès pot veure’t menjant en un restaurant i fins que no acabis no vindrà a demanar-te per fer-se una fotografia o per un autògraf. Jo, lògicament, no tinc la projecció d’Iniesta, però també m’ha passat a Tokushima.
Sobre el mapa, Tokushima no està gaire lluny de la nova llar d’Iniesta, Kobe.
Estem aproximadament a una hora i quart, similar a la distància entre Girona a Barcelona. Contra el Vissel Kobe hi hem jugat amistosos les dues últimes pretemporades. A més, nombrosos jugadors meus acostumen a anar a Kobe el seu dia lliure a menjar la famosa vedella de Kobe. Jo em vaig plantejar que la meva família residís a Kobe i que el meu fill estudiés en una escola internacional de la ciutat, però al final ho vam desestimar.”
Quin nivell té el Vissel Kobe? Es pot fer un paral·lelisme amb algun equip de la lliga espanyola?
És un bon equip. La temporada passada van notar la lesió del seu golejador, el brasiler Leandro, i no van fer un campionat tan brillant com el del 2016. Però és un dels equips amb un potencial econòmic gran. De fet, el jugador més ben pagat de la lliga japonesa abans de l’arribada d’Iniesta era Podolski, que ja juga en el Vissel Kobe. Es pot considerar un dels clubs grans del país tot i que encara no ha guanyat grans títols. Potser es podria assimilar a un Sevilla o un Vila-real a la lliga espanyola.
El japonès és un campionat molt obert?
Sí. L’any passat l’Urawa va ser el campió d’Àsia i aquesta temporada ocupa la zona mitjana baixa de la taula. Aquí la lliga tant de primera com de segona és molt igualada i el rendiment dels equips depèn molt de com rendeixen els jugadors estrangers. No hi ha un Madrid i un Barça que destaquin per sobre de la resta, sinó que hi ha 8 o 10 equips que poden lluitar pel títol, i el Vissel Kobe n’és un.
S’aprecia que el futbol és un esport en fase de creixement al país nipó?
Sí. A primera hi ha molta afluència de públic als estadis. El beisbol és l’esport més seguit al Japó i, en general, els seus jugadors estan més ben pagats que els de futbol. Però en els últims anys els nens de d’entre vuit i deu anys juguen més a futbol que a beisbol i l’afluència d’aficionats als camps creix. Amb l’arribada d’Iniesta el Vissel Kobe crec que serà un dels equips més seguits i proporcionarà a la lliga japonesa una repercussió mundial més forta. La lliga del Japó és la numero u d’Àsia perquè crec que la xinesa ha perdut una mica d’empenta per la normativa que vol potenciar la selecció nacional.
La lliga japonesa és un exemple a l’hora de gestionar-se?
Sí, l’organització és excel·lent. Tots els partits de primera divisió, de segona i fins i tot de tercera es retransmeten per un canal de pagament que ha invertit força diners per tenir els drets. En l’aspecte organitzatiu està per sobre de les d’Aràbia o Tailàndia, on també he entrenat.
Per tant, tot indica que Iniesta l’ha encertat a l’hora d’escollir la via japonesa.
Jo opino que sí. Crec que l’ha encertat i que estarà còmode a Kobe, que és una ciutat més tranquil·la que Tòquio o Osaka.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)