Barça

Tres anys amb empremta

L’activitat del betxinenc com a secretari tècnic blaugrana ha estat intensa pel que fa al nombre d’operacions i per l’elevada inversió per formar una primera plantilla prou endreçada

El relleu de Robert Fernández en el càrrec de secretari tècnic del primer equip del Barça apareix com el fet més significatiu en l’última remodelació que ha fet el club blaugrana en l’àrea esportiva. A mesura que s’aproximava la data del 30 de juny sense que hi hagués notícies de la renovació del de Betxí s’incrementaven els interrogants sobre el seu futur, fins que dijous passat el club va anunciar el desenllaç amb la designació d’Eric Abidal com a nou secretari tècnic, escortat per Ramon Planes.

Robert tanca una etapa de tres anys en un càrrec especialment sensible a l’hora de rebre valoracions de tota mena. El betxinenc, però, deixa la plantilla prou endreçada i sense que el seu relleu en el càrrec es pugui atribuir a una sèrie de mals resultats esportius. De fet, l’última operació que s’ha enllestit ha estat la de la renovació de Samuel Umtiti, un dels jugadors que deixa com a gran llegat. Sense oblidar l’aposta per Ernesto Valverde, que ha quallat en la primera temporada a la banqueta. El tècnic basc d’origen extremeny ha estat un dels grans avaladors de la feina de Robert, però aquesta complicitat no ha estat suficient per evitar un relleu a la secretaria tècnica.

El treball de Robert con a secretari tècnic ha estat intens pel que fa al nombre d’operacions i per les elevades inversions que s’han realitzat durant aquest període (vegeu gràfic adjunt). Fins a 14 fitxatge vinculats al primer equip blaugrana –comptant el d’Ernesto Valverde– s’han gestat des que va accedir a la secretaria tècnica el juliol del 2015, després de les eleccions al club guanyades per Josep Maria Bartomeu. La inversió en altes s’aproxima als 450 milions d’euros, sense afegir-hi les variables, amb dues operacions estratègiques que han batut rècords: les de Coutinho (120 milions) i Dembélé (105). La despesa en fitxatges supera clarament la d’ingressos per traspassos de jugadors –300 milions més variables–, un fet habitual en clubs compradors com el Barça. Però la distància hauria estat abismal si la imprevista fugida de Neymar no hagués deixat 222 milions d’euros a la tresoreria blaugrana el passat estiu.

Precisament la inesperada sortida del jugador brasiler va coincidir amb una primera reestructuració de l’àrea esportiva que va limitar les funcions de Robert com a secretari tècnic. De fet, el club va situar Pep Segura un graó per sobre com a mànager general de l’àrea de futbol. Des de llavors Robert va deixar de ser l’últim a l’hora de donar el vistiplau als fitxatges. Aquell fet, acompanyat dels rumors sobre un cert distanciament amb Segura, va ser un primer símptoma dels interrogants que començava a acumular el futur de Robert en el càrrec i que han acabat definint-se amb la seva sortida.

Coutinho i Dembélé, fitxatges de rècord

La fuga de Neymar va trastocar la planificació esportiva del passat estiu. La situació es va enverinar encara més després que les negociacions per Verratti i Coutinho no fructifiquessin i l’operació per portar Seri es tirés enrere en l’últim moment. Tot plegat va transmetre una imatge d’improvisació dins la secretaria tècnica que va situar Robert en l’ull de l’huracà. Ousmane Dembélé va ser l’aposta per fer front a la fugida de Neymar. No va ser una operació barata: 105 milions més variables per l’extrem francès de 20 anys. De fet, va ser el fitxatge més car de la història blaugrana fins que el passat gener es va poder tancar el traspàs de Philippe Coutinho per 120 milions. Es tracta doncs, d’inversions estratègiques de cara al futur. Mentre que Coutinho ha convençut des del principi, Dembélé també ha donat mostres del seu potencial, però li ha faltat continuïtat per consolidar-se com a blaugrana.

Les vendes, l’assignatura pendent

Mentre que els fitxatges s’han anat succeint, Robert ha tingut més dificultats a l’hora de resoldre la sortida de jugadors amb vendes. De fet, a pesar de col·locar noms prou interessants com el de Munir (a la imatge), en la majoria d’ocasions les operacions s’han hagut de transformar en cessions a última hora (Douglas, Arda...). En aquest aspecte, Robert s’ha vist condicionat per les elevades fitxes, que han tirat enrere l’interès d’alguns clubs, o bé la disconformitat del jugador pel que fa al nou destí. Amb Robert a la secretaria tècnica s’han tancat alguns vendes importants com ara la de Pedro (27 milions) o la de Bravo (18 milions), però estan a anys llum dels 222 milions que va suposar el traspàs de Neymar, en aquest cas involuntari ja que el PSG va pagar la clàusula. Aquesta operació ha permès que el desequilibri entre despeses i ingressos per jugadors no hagi estat abismal.

Umtiti, Cillessen, Denis o Valverde com a llegat

L’última operació que s’ha resolt amb Robert Fernández com a secretari tècnic ha estat la renovació de Samuel Umtiti. Precisament el central francès va ser un dels primers fitxatges que va executar i possiblement el que millor rendiment ha donat. De fet, s’ha guanyat els galons de titular i s’ha revalorat clarament respecte als 25 milions que es van invertir el 2016. També han guanyat valor jugadors com Jasper Cillessen, temptat per altres clubs, així com Denis Suárez, per qui es van invertir poc més de tres milions per repescar-lo. Pel que fa a Paulinho, l’elevada participació que ha tingut l’últim curs ha compensat el fet d’haver pagat 40 milions de clàusula per portar-lo del futbol xinès. Pel que fa a Ernesto Valverde, Robert la va encertar a l’hora de presentar al president Bartomeu la seva candidatura a la banqueta blaugrana com a relleu de Luis Enrique. De fet, va començar les gestions des que va ser coneixedor que seria necessari un relleu a la banqueta.

André Gomes i Deulofeu no encaixen

Són molts els que coincideixen a assenyalar que el fitxatge d’André Gomes ha estat el menys fructífer durant l’etapa de Robert com a secretari tècnic del Barça, sobretot per les expectatives que va crear el migcampista portuguès. De fet, es van invertir 35 milions més una considerable quantitat en variables per executar l’estiu del 2016 una operació titllada d’“ocasió de mercat”. Robert també va ponderar el clar desig de Luis Enrique de disposar del jugador. Dos anys després, però, André Gomes té números de deixar el club aquest estiu. Qui ja ho va fer el passat gener com a cedit va ser Gerard Deulofeu després que el seu retorn al Barça no donés el rendiment esperat. Tot i això, cal apreciar que les circumstàncies convidaven a executar l’opció de compra pel jugador fixat en 12 milions d’euros amb la perspectiva que era una quantitat fàcil d’amortitzar. Per contra, un any després sembla difícil que el Barça pugui recuperi una quantitat similar a la de la inversió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)