Barça

‘C’est la vie’

Valverde compta amb dos nous campions del món en la plantilla 2018/19. Umtiti i Dembélé són els grans triomfadors de Rússia 2018 en clau Barça. Rakitic, subcampió amb honors i Yerry Mina, revalorat. Les decepcions, Messi i el trio de ‘la roja’

Samuel Umtiti i Ousmane Dembélé són els dos grans triomfadors que deixa el mundial de Rússia en clau blaugrana. Campions del món amb França amb només 24 i 21 anys, respectivament. Aviat està dit. Joventut al poder. Present daurat i un futur encara ple de somnis, tant amb el Barça com amb la selecció.

Menció especial mereix el campionat gestat per Umtiti. La cita mundialista l’ha consagrat ja definitivament, si no ho estava ja abans, com un dels millors centrals del moment dins el panorama internacional. La greu lesió de Koscielny al tendó d’Aquil·les amb l’Arsenal en les semifinals de l’Europa League contra l’Atlético va aplanar el camí de la titularitat a la parella Umtiti-Varane, i tots dos han estat transcendentals en el llarg camí cap a la glòria dels bleus. Raphael Varane va ser clau amb el seu gol de cap contra l’Uruguai en els quarts de final i Umtiti va ser vital amb el seu gol contra Bèlgica en les semifinals. Han estat el mur de França. Sense fissures. Els de Didier Deschamps han deixat la seva porteria a zero en quatre (Perú, Dinamarca, Uruguai i Bèlgica) dels set partits disputats en el torneig, i l’actuació d’Umtiti ha tingut un pes específic en aquest apartat. El central del Barça ha estat un dels fixos per a Deschamps. Ho ha jugat tot (540 minuts) excepte el biscotto contra Dinamarca en l’última jornada de la fase de grups, en què va tenir descans. I vist el nivell exhibit en aquesta copa del món, el Barça va encertar de ple amb la seva renovació fins el 2023 signada just abans del mundial. Els 60 milions d’euros de la seva clàusula de rescissió eren una invitació a trucar a la porta per a qualsevol altre gran club d’Europa, i el Barça va fer bé lligant el jugador abans de la copa del món. Les negociacions entre club i jugador van ser un dels serials del final de la temporada passada, però ara mateix l’acord suposa un encert. A ningú se li escapa que ara el valor de mercat d’Umtiti després de ser campió del món ha pujat ostensiblement. Si el Liverpool va pagar 85 milions d’euros fa mig any per Van Dijk, resulta evident que ara els 60 milions de l’antiga clàusula de rescissió d’Umtiti queden curts. Big Sam val més.

Lluny queden ara aquelles llàgrimes d’Umtiti de l’any 2016 quan França va perdre la final de la seva Eurocopa contra Portugal, amb un gol d’Éder en el minut 109 de la pròrroga. Dos anys després, ara a Umtiti li ha tocat somriure. També a Ousmane Dembélé. Ell no va viure el desencís contra Portugal i tampoc ha tingut el protagonisme que sí que ha tingut Umtiti dins l’esquema de Deschamps en aquesta copa del món, però el seu any complicat en el Barça en l’aspecte personal mereixia també premi final amb la selecció. Dembélé no ho ha tingut fàcil en el seu primer any a Barcelona. Fa només mig any tancava el 2017 apartat dels terrenys de joc per culpa d’aquella greu lesió que es va fer el mes de setembre a Getafe, que el va obligar a marxar a Finlàndia a operar-se, i ara començarà la seva segona temporada com a blaugrana sent campió del món. Ni ell ho hauria imaginat ara fa uns mesos. Dembélé ha jugat 165 minuts en aquesta copa del món i va ser titular contra Austràlia en el debut i contra Dinamarca. No ha tingut la presència del seu company en el Barça, però el títol també és seu. Només Mbappé i els seus 19 anys el superen en precocitat.

Altres noms

El mundial també ha deixat dos blaugrana més al podi d’honor. Subcampionat amb gust de glòria per a Ivan Rakitic i tercer lloc també històric per a la Bèlgica de Bob Martínez, amb Thomas Vermaelen. Vermaelen ha tingut un paper més secundari. Ha jugat menys que Dembélé. Un total de 132 minuts repartits en tres partits, ha jugat el belga. Rakitic, per contra, marxa de Rússia com un dels herois d’aquest mundial. Ell i Modric figurarien segurament en el mig ideal de qualsevol aficionat que hagués de confeccionar el millor onze del campionat. Tercer futbolista croat amb més minuts (638), Rakitic ha dut el seu país al primer pla mundial. Bàsic en el dibuix de Zlatko Dalic, va tenir la responsabilitat de transformar el penal decisiu en les tandes contra Dinamarca i Rússia, i no va fallar. Mereixia també la glòria, però el futbol no ha estat just amb Croàcia.

Dins la carpeta de futbolistes revalorats, lloc especial per a Yerry Mina, el nou ídol de Colòmbia. El central blaugrana marxa de Rússia per la porta gran, amb tres gols i demostrant que segurament ara mateix hi ha pocs centrals al món amb el seu potencial en el joc aeri. En blanc en marxa Ter Stegen, víctima de la fe cega de Löw amb Neuer. Luis Suárez i Coutinho, amb 2 gols cadascun, no van superar el mur dels quarts de final [tampoc Paulinho, futbolista ja del Guangzhou]. Sobretot s’esperava molt més del Brasil. Però per decepcions, les de l’Argentina de Messi i la roja de Piqué, Busquets i Jordi Alba. Uns eliminats contra l’amfitriona en els vuitens, en un mundial marcat per la convulsió de l’afer Lopetegui; Leo, destinat a no ser mai campió del món. El 2014 ho va tenir a tocar. Ara, Qatar 2022, amb 34 anys, sona a utopia, si és que no ho deixa abans.

PÒQUER D’ASOS

Umtiti i Dembélé se sumen a Piqué i Sergio. El Barça 2018/19 tindrà 4 campions del món

Umtiti i Dembélé amplien a dotze la nòmina dels blaugrana campions del món

Maradona, Ronaldo, Ronaldinho, Edmílson, Belletti, Henry, Blanc, Dugarry, Petit, Thuram, Cesc, Reina, Zambrotta o l’uruguaià Héctor Scarone. Són molts els futbolistes que han estat campions del món amb les seves respectives seleccions i que han format part en algun moment o altre de la història del FC Barcelona. Umtiti i Dembélé formen part ja d’aquesta llista, però també van entrar diumenge en el club de jugadors que han guanyat un mundial com a integrants de la plantilla del Barça en el moment d’aixecar la copa del món. Amb ells dos la llista s’amplia ja als dotze. El primer va ser Romário l’any 94, en el mundial dels Estats Units. Ell va ser un dels que van transformar els penals de la tanda definitiva contra Itàlia. No és l’únic brasiler. Rivaldo, que abans havia perdut la final del 98 contra França, va treure’s l’espina el 2002 en el mundial de Corea i el Japó. Just aquell estiu, després del mundial, Rivaldo deixava la disciplina blaugrana després de cinc temporades per marxar al Milan. La resta pertanyen al grup selecte que va tocar el cel a Sud-àfrica el 2010 amb la selecció espanyola. Piqué i Busquets són encara avui dia peces indiscutibles en aquest Barça de Valverde. En aquella selecció de Vicente del Bosque hi havia altres il·lustres, com ara Xavi, Puyol, Valdés, Pedro i Iniesta, l’heroi de Johannesburg. També David Villa, autor de cinc gols en aquell mundial, i que va signar pel Barça just abans que comencés el campionat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)