Barça

El problema endèmic

Les baixes. Ja fa molts anys que el Barça pateix per col·locar els jugadors amb els quals no compta i o bé els acaba donant la carta de llibertat, o bé els ven a baix preu o els acaba cedint

Que el FC Barcelona gairebé sempre ha tingut problemes per col·locar els seus jugadors descartats en el mercat no és cap novetat. Més aviat és un problema endèmic de totes les juntes directives. El club blaugrana no acostuma a desprendre’s dels seus futbolistes titulars. De fet, l’únic precedent durant la presidència de Bartomeu ha estat Neymar, i perquè en el seu cas el PSG va pagar els 222 milions de la clàusula de rescissió l’estiu passat. La majoria dels jugadors descartats han acabat marxant cedits, cosa que provoca que el problema es vagi arrossegant estiu rere estiu.

Al final de la temporada 2013/2014, Bartomeu ja era president del Barça després de la dimissió de Sandro Rosell. Aquell estiu van marxar del club diversos jugadors i van deixar sumes bastant rellevants perquè si bé no es tractava de titulars sí que eren futbolistes importants. Cesc va marxar al Chelsea a canvi de 33 milions més tres en variables, i Alexis Sánchez a l’Arsenal per 37,7, mentre que Jonathan dos Santos va anar al Vila-real per 1,2 i Fontàs al Celta per un milió. Bojan també va marxar a l’Stoke definitivament després d’haver passat per cessions a l’Ajax i el Milan. Aquella temporada es van retirar Puyol i Pinto, i Valdés va marxar per decisió pròpia. Va ser a finals d’aquell estiu que van començar els periples de Deulofeu i Cuenca, pels quals el club blaugrana no ingressava diners i només s’estalviava la fitxa o part d’aquesta.

La temporada següent, la 2014/2015, el Barça de Luis Enrique va guanyar el triplet. Xavi va dir adeu al Barça per anar a l’Al-Sadd i l’únic traspàs que va deixar diners va ser el de Pedro, que va demanar marxar per la presència del trident. La seva marxa va deixar a les arques del club 27 milions d’euros més tres en variables. Tello, Deulofeu i Cuenca van continuar marxant cedits. L’estiu del 2016 el Barça continuava tenint problemes per poder ingressar diners amb els jugadors descartats. Sí que va cobrar pel traspàs de Bravo al Manchester City (18 més dos), però no era una venda desitjada. Bartra, al qual la clàusula va baixar moltíssim després de no haver arribat a un mínim de partits, va marxar al Borussia, mentre que Sandro va marxar lliure al Màlaga i Adriano, per poc més d’un milió, al Besiktas. Però la majoria dels jugadors amb els quals no es comptava van haver de marxar cedits, com per exemple Montoya (Inter), Douglas (Sporting), Munir (València), Samper (Granada), Cuenca (Granada), Tello (Fiorentina) i Vermaelen (Roma).

La temporada següent no va ser cap excepció, malgrat que es va ingressar una milionada gràcies a Neymar. Pel que fa a la resta de jugadors, Tello va deixar quatre milions, però els altres jugadors que no entraven en els plans de Valverde per al seu primer projecte a la banqueta blaugrana van marxar cedits. A l’estiu ho van fer Deulofeu, al Watford; Samper, que se’n va anar a Las Palmas; Munir, a l’Alavés, i Douglas, al Benfica. I a l’hivern Arda Turan va marxar al Basaksehir i Rafinha a l’Inter de Milà. Com que la majoria van marxar mitjançant una cessió, la secretaria tècnica dirigida per Abidal es torna a trobar amb el mateix problema i en aquests moments la plantilla que s’està entrenant aquests dies ja és de 29 futbolistes, quan a Valverde li agradaria treballar amb una plantilla de 22 jugadors, aproximadament.

De moment, el ritme de baixes aquesta temporada no està seguint el ritme desitjat. Respecte a la temporada passada, Iniesta ha marxat al Vissel Kobe, però en el cas del manxec no es tractava d’un transferible, així com Paulinho, que torna al Guangzhou cedit amb una opció de compra obligatòria de 50 milions d’euros. Deulofeu és l’únic descartat que ha marxat.

LA XIFRA

2013/2014
Alexis Sánchez (Arsenal) Cesc (Chelsea) Fontàs (Celta) Dos Santos (Vila-real) Puyol (retirat) Pinto (retirat) Valdés Bojan (Stoke) Afellay (Olympiaòs) CEDITS Deulofeu (Everton) Song (West Ham) Cuenca (Deportivo)
2014/2015
Xavi (Al-Sadd) Pedro (Chelsea) Oier( Granada) «CEDITS Tello (Porto) Deulofeu (Sevilla) Cuenca (Bursaspor)
2015/2016
Bravo (Manchester City) Deulofeu (Everton) Alves (Juventus) Bartra (Borussia) Sandro (Màlaga) Adriano (Besiktas) CEDITS Montoya (Inter) Douglas (Sporting) Munir (València) Samper (Granada) Cuenca (Granada) Tello (Fiorentina) Vermaelen (Roma)
2016/2017
Neymar Montoya (València) Mathieu (Sporting) Tello (Betis) CEDITS Deulofeu (Watford) Samper (Las Palmas) Munir (Alavés) Douglas (Benfica) Arda (Basaksehir) Rafinha (Inter)
2017/2018
Deulofeu (Watford) Iniesta (Vissel Kobe) Paulinho (Guangzhou)

EL DE SEMPRE

El drama de les cessions és que només fan que arrossegar el problema

HAN DEIXAT DINERS

Al marge de Neymar, Cesc, Alexis i Pedro són els que han deixat sumes rellevants
50
milions
cobrarà el Barça per la marxa de Paulinho, cedit amb opció de compra obligatòria
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)