Barça

L’Everton, un club amic

Els ‘toffees’, que fa uns dies van pagar 20,2 milions per Lucas Digne, fitxen Yerry Mina per 30,25 milions i s’emporten cedit André Gomes a canvi de 2,25 milions

Després de fitxar fa uns dies Lucas Digne per 20,2 milions d’euros fixos més 1,5 en variables, l’Everton va alleugerir ahir encara més la llista dels descartats d’Ernesto Valverde en aconseguir els serveis de Yerry Mina i d’André Gomes, una operació doble que es va acabar d’enllestir poc abans del tancament definitiu del mercat anglès. El central colombià, com ja feia dies que havia informat aquest diari, marxa a l’Everton a canvi de 30,25 milions d’euros fixos més 1,5 en variables, mentre que André Gomes ho farà en forma de cessió, per un any, a canvi de 2,25 milions d’euros. Els toffees, a més, es faran càrrec íntegrament de la fitxa del migcampista portuguès.

El moviment més sucós, com era d’esperar, va ser el de Yerry Mina, que fa només set mesos va aterrar al Barça a canvi d’11,8 milions d’euros, procedent del Palmeiras. Els blaugrana, de fet, van haver de pagar més del que estava previst per avançar el seu fitxatge, que en un primer moment estava pactat per a aquest estiu. La marxa inesperada de Mascherano a la Xina i una lesió d’Umtiti, però, ho va precipitar tot, i Mina va ser presentat el 13 de gener. Des del primer moment, però, es va poder intuir que Ernesto Valverde no confiava gaire en el central colombià, que va trigar gairebé un mes a fer el seu debut com a blaugrana. La seva estrena va ser a Mestalla, en el tram final de la tornada de les semifinals, i uns dies després ja va jugar el seu primer partit complet, contra el Getafe, en estar Umtiti sancionat i Vermaelen lesionat. I tot i que Yerry Mina no va desentonar, ja no va jugar més fins pràcticament dos mesos després, a Vigo, en un duel en què, ara sí, va començar a mostrar alguns problemes amb les pilotes a l’esquena. I va ser llavors que va arribar el partit del Ciutat de València, amb la lliga ja resolta, el duel en què el Llevant va destrossar la defensa blaugrana i va trencar el rècord d’imbatibilitat (5-4), un partit en què van quedar al descobert totes les carències de Yerry Mina, un futbolista potent en el joc aeri i segur amb la pilota als peus, però fluix amb les pilotes a l’espai i verd en les cobertures.

Acabada la temporada, tot feia indicar que el Barça miraria de trobar-li una sortida en forma de cessió, com es va començar a intuir amb el fitxatge de Lenglet. El que no estava previst és que el central colombià s’erigís en una de les grans revelacions del mundial de Rússia, en què va marcar tres gols que van fer obrir els ulls als observadors de tot Europa. Les trucades al representant de Yerry Mina es van multiplicar, situació que el Barça va aprofitar per posar-li un preu de traspàs: 35 milions d’euros. Finalment, els clubs que van mostrar més interès van ser el United, l’Olympique de Lió i l’Everton, que va aprofitar la bona entesa amb el Barça generada en el traspàs de Lucas Digne i el desig de Yerry Mina de sentir-se important –ni el United ni el Lió li ho podien garantir– per obtenir el jugador. Els toffees, però, van ser intransigents a l’hora d’arribar fins als 35 milions, motiu pel qual el Barça va aprofitar per incloure en l’acord una opció de recompra de 60 milions, una quantitat elevada però assumible si Mina acaba esclatant a Anglaterra. De moment, però, i en només set mesos, el central ha deixat 18,5 milions a la caixa.

Un fracàs inesperat

Els emissaris de l’Everton que ahir es van desplaçar a Barcelona no només portaven l’encàrrec de tancar la incorporació de Mina, sinó que també van venir amb la idea d’aconseguir la cessió d’André Gomes, una opció que va guanyar pes dimecres, quan el West Ham va renunciar a incorporar el migcampista portuguès. El Barça va intentar que els toffees el fitxessin per 25 milions d’euros, però finalment va acceptar l’opció plantejada pel club de Liverpool, també força llaminera: cessió per un any a canvi de 2,25 milions i pagament de tota la fitxa. La jugada pot sortir bé si André Gomes recupera la seva versió del València, cosa que el proper estiu permetria al Barça traspassar-lo per un preu més alt. L’operació, però, va trigar força a oficialitzar-se perquè l’Everton va voler fer una exhaustiva revisió mèdica al portuguès, que ara mateix està lesionat.

Es tanquen així dues temporades per oblidar d’André Gomes, que va aterrar al Camp Nou a canvi de 35 milions d’euros fixos més 20 en variables com a figura emergent i “gran oportunitat de mercat”. El portuguès, però, mai va prosperar com a blaugrana, tot i gaudir d’un munt d’oportunitats tant amb Luis Enrique com amb Valverde. En la primera temporada va acumular en total 2.652 minuts oficials, una xifra elevada que no va anar acompanyada de futbol, ja que Gomes es va mostrar com un jugador atemorit i dubitatiu.

Es va creure, però, que amb el temps apareixeria la versió del migcampista que va enlluernar a Mestalla, i el curs passat Valverde també li va donar força oportunitats, però Gomes, en comptes de millorar, encara va jugar pitjor, fins a ser xiulat al Camp Nou. “Em fa vergonya sortir al carrer. En el camp no em trobo còmode, no gaudeixo de tot el que puc fer”, va admetre Gomes en una entrevista a la revista Panenka, una confessió amb què el jugador va mirar d’alliberar-se, tot i que el seu rendiment no va millorar i es va quedar fora del mundial de Rússia. Ja no hi havia cap altra solució que sortir del Barça, que espera que a la Premier League André Gomes recuperi aquella elegància i determinació que el van convertir en un dels migcampistes més cobejats d’Europa.

ES CURA EN SALUT

El Barça es reserva una opció de recompra de Yerry Mina de 60 milions d’euros

DIT I FET

Tots dos jugadors van passar ahir el reconeixement mèdic a Barcelona

LA XIFRA

30,25
milions d’euros
fixos més 1,5 en variables pagarà l’Everton al Barça per fitxar Yerry Mina

LA XIFRA

2,25
milions d’euros
pagarà l’Everton per la cessió d’un any d’André Gomes, i sense opció de compra
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)