Barça

La història

El futbol a Tànger

Una passió creixent

L’èxit actual de l’Ittihad, que el curs passat va guanyar la primera lliga marroquina de la seva història, ha augmentat l’interès pel futbol local a Tànger, on la lliga espanyola continua sent la més seguida

L’estadi Ibn Battuta, la seu de la supercopa, és modern, multifuncional i té capacitat per a 45.000 espectadors

“A Tànger el futbol és com una religió. Tothom és seguidor de l’Ittihad i d’algun equip de la lliga”, afirma Pablo Ganet, jugador de l’equip local

Tànger no oblidarà mai la nit del passat 12 de maig. El seu equip local, l’Ittihad Riadi Tànger, es va imposar per 2-1 al Mobreb Atlético Tetuán, en el derbi del nord del Marroc, i es va proclamar campió de la Botola, la primera divisió marroquina, per primera vegada en la seva història, un èxit sense precedents que va dur la ciutat a la bogeria col·lectiva. I és que l’IR Tànger havia estat capaç de guanyar la pugna al Wydad Casablanca, el gran dominador del futbol del Marroc en els últims anys i, d’aquesta manera, assolir la major fita dels seus 35 anys d’història. “La celebració pels carrers de la ciutat va ser espectacular. Tothom estava com boig”, recorda Pablo Ganet, jugador de l’IR Tànger. “L’èxit de l’Ittihad demostra que el futbol marroquí s’està descentralitzant, ja que fins fa poc els equips de Casablanca eren els grans dominadors. Això és bàsic perquè la passió pel futbol s’expandeixi per tot el país”, afegeix el tècnic Sergio Lobera, que entre el 2014 i el 2017 va dirigir el Mogreb Athlético de Tetuán, el gran rival històric de l’IR Tànger, i amb el qual va guanyar la lliga el curs 2014/15. I és clar, a aquesta passió creixent pel futbol local –l’Ittihad jugava a segona fa només quatre temporades–, cal afegir-n’hi una altra, la que sent l’aficionat marroquí per la lliga espanyola, que ha convertit la supercopa que es disputarà demà entre el Barça i el Sevilla en tot un esdeveniment. “No exagero. A Tànger el futbol és com una religió. Tothom és seguidor de l’Ittihad i després d’algun equip de la lliga espanyola, sobretot del Barça i del Madrid. Quan es va saber que la supercopa vindria aquí tothom es va posar molt content, ja que era un somni llunyà”, manifesta Ganet. “Al Marroc, el futbol es viu amb moltíssima passió, i se segueix molt la lliga espanyola. Que enguany la supercopa d’Espanya es disputi a Tànger tindrà una repercussió enorme en tot el país”, opina, per la seva part, Lobera.

I és que no és cap casualitat que la federació marroquina, que ja suma cinc candidatures fallides per organitzar una copa del món de futbol, hagi apostat tan fort per dur el Barça i el Sevilla a l’estadi Ibn Battuta de Tànger, un camp multiusos amb capacitat per a 45.000 espectadors, i que en només set anys de vida ja ha acollit dues supercopes de França, la del 2011 i la del 2017, i totes dues amb un gran èxit d’assistència i d’organització. Al Marroc, però, la lliga estrangera més seguida és l’espanyola, cosa que ha provocat que la ciutat de Tànger s’estigui preparant per a una gran festa. De fet, ja fa dies que l’ocupació hotelera voreja el 100%, i un bon gruix dels aficionats que s’esperen són marroquins. Curiosament, aquest no serà el primer cop que el Barça trepitgi la gespa de l’Ibn Battuta de Tànger, ja que l’equip blaugrana va disputar allà fa dos anys un amistós contra el Raja Casablanca en què es va imposar per un contundent 0-8.

Un estadi de primer nivell

Quan es va saber que la supercopa d’Espanya es disputaria al Marroc, molts es van preguntar per què la ciutat escollida havia estat Tànger, de poc més d’un milió d’habitants, en comptes de Casablanca, la capital del país i posseïdora d’un estadi, el Mohammed V, amb capacitat per a 67.000 espectadors. I la resposta cal trobar-la en l’estadi Ibn Battuta, que tot i tenir una capacitat inferior, per a 45.000 persones, garanteix totes les comoditats d’un camp del primer nivell. “És meravellós, equiparable als millors d’Europa. És modern, amb unes instal·lacions fantàstiques i on es genera un gran ambient”, explica Pablo Ganet. I és que l’estadi és pràcticament nou, –es va inaugurar al 2011– i ha estat clau per dinamitzar la ciutat de Tànger, ja que a banda d’acollir els partits de l’Ittihad, fet que ha contribuït al creixement del club, i a les ja esmentades supercopes franceses, també és l’escenari escollit per realitzar-hi concerts i d’altres celebracions massives. Com a curiositat, cal afegir que tot i anomenar-se oficialment Gran Estadi de Tànger, tothom el coneix com l’Ibn Battuta, en honor a un dels exploradors musulmans més importants i reconeguts de tota la història, i que va néixer a Tànger. Battuta, al segle XIV, va dedicar més de 30 anys de la seva vida a explorar gairebé tot el món àrab i més enllà, fins al punt de superar en distància recorreguda Marco Polo, coetani a ell.

Ara, 700 anys després, Tànger fa temps que explora vies per obrir la ciutat al món a través del futbol. I quina millor manera de mirar d’assolir-ho que portant al seu venerat estadi el Barça de Leo Messi, una oportunitat única que els tangerins no volen desaprofitar per poder dir que ells també hi van ser presents.

‘Tanger gool’
Al 2013, i després de dos anys recaptant diners a través del ‘crowdfunding’, Juan Gautier va poder estrenar un documental que va tenir molt d’èxit, ‘Tanger gool’, en el qual explica la història de les Gaseles de Tànger, un equip femení de la ciutat que dia rere dia lluita per mirar de trencar els estereotips del món de l’esport i dels països àrabs. El documental va rebre vuit nominacions als premis Goya.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)