Barça

El rival

Patrick Twumasi

Una fletxa per a Abelardo

L’extrem ghanès Patrick Twumasi, fitxat per l’Alavés aquest estiu de l’Astana, ha sorprès tothom per la seva potència i velocitat, unes característiques que s’adapten a la perfecció al joc al contraatac que proposa el ‘Pitu’

Any 2008. Red Bull, multinacional de begudes energètiques molt activa en el món de l’esport, decideix crear un equip de futbol a Ghana, el Red Bull Ghana, amb l’objectiu d’erigir-lo en un dels planters de joves valors més grans d’Àfrica. Tot i que el projecte va fracassar, ja que només sis anys després els actius de l’equip van ser absorbits pel West African Football Academy, un club satèl·lit del Feyenoord, en aquell període van sorgir diverses perles que no van trigar a fer el salt a Europa, malgrat que no sempre per les vies habituals. I un cas paradigmàtic és el de Patrick Twumasi (9 de maig de 1994, Obuasi, Ghana), que només va necessitar dues temporades en l’equip juvenil per marxar a l’Spartaks Jurmala de Letònia, un club de nova creació amb prou diners al darrere per ser un dels grans de la lliga local, i això que està situat en una població de només 60.000 habitants. I Twumasi, malgrat l’enorme impacte cultural, s’hi va adaptar a la perfecció, signant dos excel·lents cursos que van cridar l’atenció dels observadors de l’Astana, que en van demanar la cessió, cosa que va suposar que l’extrem africà tornés a fer les maletes, per anar a viure al Kazakhstan. L’experiència, però, no va començar bé, i només un any després a Twumasi no li va quedar més remei que tornar a provar fortuna en un club exòtic, l’Amkar Perm rus, situat als peus dels Urals, una prova que encara va anar pitjor, ja que en mig curs el jugador només va disputar sis partits. Twumasi, però, no va tornar a Letònia, sinó a l’Astana, una decisió que va acabar sent fonamental. I és que en aquesta segona experiència va sorgir la millor versió de Twumasi, que amb 10 gols en 11 partits va convèncer els tècnics del club kazakh de quedar-se’l en propietat. En els dos cursos següents, malgrat mostrar una facilitat extraordinària per fer gols, el ghanès va alternar titularitats amb suplències, fins que l’any passat, ja assentat a l’equip i adaptat a la vida d’Astana, es va produir l’esperada eclosió, amb l’Europa League com a gran aparador.

Un somni fet realitat

31 gols –10 a Europa–. Aquesta és l’espectacular xifra que va signar Twumasi entre el 2017 i l’inici del 2018, i això que juga d’extrem pur, una dada a la qual cal afegir un futbol elèctric i agosarat, arguments que van servir per anar convocat amb la selecció absoluta de Ghana i perquè els observadors de les lligues de l’Europa occidental el comencessin a seguir. De fet, el dia de la seva presentació, Sergio Fernández, el director esportiu de l’Alavés, va admetre que feia un any que el tenien controlat, un enlluernament creixent que va provocar que el club basc no s’ho pensés i apostés per posar damunt de la taula més de dos milions d’euros, convençut que estava fitxant una de les futures grans revelacions de la lliga 18/19. “He treballat molt per poder jugar en una de les lligues més importants del món. Fitxar per l’Alavés és la cosa més gran que m’ha passat a la vida”, va afirmar Twumasi, que ha trigat molt poc a convertir-se en un dels ídols de l’afició del Glorioso, i això que pràcticament no ha jugat. I és que al seu futbol de vertigen cal unir-hi un caràcter molt extravertit, fins al punt que no és estrany veure el jugador passejant per Vitòria amb el mocador de la festa major al coll acceptant sense problemes les peticions dels aficionats. I després, és clar, cal tenir en compte que el seu rendiment durant la pretemporada ha estat fantàstic, ja que ja ha mostrat la seva potència i velocitat per la banda, que el converteixen en una autèntica perla per a un tècnic com Abelardo, que aposta per les defenses sòlides i el joc al contraatac.

Després de jugar a Ghana, Letònia, Rússia i el Kazakhstan, a Twumasi li ha arribat l’oportunitat de complir el somni de participar en una de les lligues més prestigioses del món.

31
gols
ha marcat Twumasi entre el 2017 i el 2018 amb la samarreta de l’Astana.
2
milions
d’euros fixos, més variables, ha pagat l’Alavés aquest estiu per fitxar-lo.
17
anys
tenia Twumasi quan va deixar Ghana per anar a jugar a la lliga de Letònia.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)