Barça

L’estadi inexpugnable

Avui fa dos anys de l’última derrota blaugrana al Camp Nou en el campionat (1-2 contra l’Alavés). Des de llavors, el conjunt blaugrana s’ha mantingut invicte a casa en 38 jornades, amb un balanç de 32 victòries i 6 empats

Més enllà de la lliga, només ha encaixat una derrota a l’estadi en aquest espai de temps

El 10 de setembre del 2016 l’Alavés va visitar el Camp Nou coincidint amb la tercera jornada de la lliga 2016/17. El duel portava l’etiqueta d’accessible per a l’equip blaugrana, llavors dirigit des de la banqueta per Luis Enrique, però va tenir un desenllaç inesperat. El conjunt basc va imposar-se per 1-2, amb gols de Deyverson (39’) i Ibai (64’), que van contrarestar el que va fer Mathieu per part blaugrana (46’). “Soc el màxim responsable de tot allò dolent que li passi a l’equip”, va declarar Luis Enrique en la roda de premsa posterior al partit, fent-se responsable de la desfeta. De fet, el tècnic asturià, que deixaria la banqueta a final de temporada, va ser qüestionat pel fet d’introduir massa canvis en l’equip. Messi, Iniesta i Luis Suárez, de fet, van ser suplents i la seva entrada durant l’última mitja hora no va ser suficient.

D’aquella derrota avui fa just dos anys, i el Barça no ha tornat a ensopegar al Camp Nou en un partit de lliga. En total, ja són 38 jornades imbatut com a local, amb un balanç de 32 victòries i sis empats (només l’Atlético, el Màlaga, el Getafe, el Celta el Real Madrid han pogut aconseguir un punt al Camp Nou en els últims dos anys).

El nombre de gols a favor s’ha enfilat fins als 121, que atorguen una mitjana superior a tres per partit (3,1). De fet, només en dos d’aquests 38 duels l’equip blaugrana s’ha quedat sense marcar: 0-0 contra el Màlaga (19 de novembre del 2016) i el Getafe (11 de febrer del 2018). Pel que fa als gols encaixats, la xifra s’ha limitat a 26 (0,6 per partit).

Les dades reflecteixen la solidesa que exhibeix el Barça a l’estadi i que ha tingut com a última demostració el 8-2 endossat a l’Osca diumenge passat. De fet, els 38 partits d’imbatibilitat en la lliga al Camp Nou suposen la cinquena millor ratxa històrica, com assenyalava el web oficial del club. Els de Valverde tenen molt a l’abast la quarta millor: 40 jornades entre l’octubre del 1991 i el novembre del 1993, coincidint amb l’etapa del dream team comandat per l’enyorat Johan Cruyff i Carles Rexach. La millor marca es va establir entre el març del 1973 i el febrer del 1977. Van ser 67 duels amb Rinus Michels, Weisweiler i Laureano Ruiz succeint-se a la banqueta.

Més enllà de la lliga, la solidesa del Barça al Camp Nou es trasllada a altres competicions. De fet, des d’aquella derrota contra l’Alavés de fa dos anys s’han jugat 57 duels oficials a l’estadi i només s’ha encaixat una derrota, coincidint amb el duel d’anada de la supercopa d’Espanya de la temporada passada. El Madrid va aprofitar la falta de rodatge que encara arrossegava el projecte d’Ernesto Valverde per imposar-se per 1-3.

El guió, però, va donar un tomb en els mesos següents, en què el Barça va ser el clar dominador de la lliga fins a aconseguir el títol amb quatre jornades d’antelació. Sens dubte, hi va ajudar la contundència de l’equip blaugrana al Camp Nou, que va contrastar amb la del Madrid al Santiago Bernabéu. Els blancs van arribar a encaixar tres derrotes al seu feu, una de les quals va ser la del 0-3 que li va endossar el Barça en el clàssic del 23 de desembre del 2017. De fet, l’estadi blaugrana pot presumir des de fa temps de ser més inexpugnable que el Bernabéu, i també d’altres grans recintes esportius del futbol europeu. Com a exemple, la temporada passada la Juventus va perdre dos partits al seu camp contra el Nàpols (0-1) i la Lazio (1-2). Tampoc es va poder mantenir invicte el Manchester City de Pep Guardiola a l’Etihad Stadium en cedir contra el Manchester United (2-3), mentre que el Rennes va superar el PSG al Parc dels Prínceps per 0-2.

En Champions, cinc anys

Cal retrocedir fins a l’1 de maig del 2013 per trobar l’última vegada que el Barça va caure derrotat en Champions al Camp Nou. Aquell dia el Bayern va imposar-se per un contundent 0-3, amb Robben, Piqué, en pròpia porteria, i Müller com a autors dels gols. La cita coincidia amb el duel de tornada de les seminals i les expectatives de l’afició blaugrana ja eren poc optimistes. I és que el conjunt alemany ja s’havia mostrat molt superior al Barça, llavor dirigit per l’enyorat Tito Vilanova, en el duel d’anada jugat a l’Allianz Arena de Munic (4-0). Des d’aquella eliminatòria, però, el Barça no ha tornat a ensopegar a l’estadi en la Champions. La ratxa ja arriba ni més ni menys que a 26 partits, amb un balanç de 24 victòries i només dos empats. Aquests han estat contra l’Atlético en l’edició 2013/14 (1-1) i la Juventus en la 2016/17 (0-0). Els blaugrana han marcat 81 gols (3,1 per partit) i només n’han encaixat 13 (0,5), amb resultats tan contundents com un 7-1 contra el Celtic o l’inoblidable 6-1 endossat al PSG.

Els 26 partits d’imbatibilitat del Barça com a local en la Champions suposen la segona millor ratxa històrica de la màxima competició continental. Només la supera el Bayern de Munic, que va encadenar 29 partits sense perdre al seu feu entre el 1998 i el 2002. Fora de casa, per contra, els registres del Barça en la Champions han estat molt més discrets i això ha causat que en els darrers cinc anys el club només hagi pogut aixecar el trofeu una vegada (2015).

LLIGA 2016/17 Barça - Atlético de Madrid 1-1
Rakitic / Correa
Barça - Deportivo 4-0
Rafinha (2), Luis Suárez i Messi
Barça - Granada 1-0
Rafinha
Barça - Màlaga 0-0
Barça - Madrid 1-1
Luis Suárez / Ramos
Barça - Espanyol 4-1
Luis Suárez (2), Jordi Alba i Messi / David López
Barça - Las Palmas 5-0
Luis Suárez (2), Messi, Arda i Aleix Vidal
Barça - Athletic 3-0
Paco Alcácer, Messi i Aleix Vidal
Barça - Leganés 2-1
Messi (2, 1 de penal) / Unai López
Barça - Sporting 6-1
Messi, Luis Suárez (2), Paco Alcácer, Neymar i Rakitic / Carlos Castro
Barça - Celta 5-0
Messi (2), Neymar, Rakitic i Umtiti
Barça - València 4-2
Luis Suárez, Messi (2, 1 de penal) i André Gomes / Mangala i Munir
Barça - Sevilla 3-0
Luis Suárez i Messi (2)
Barça - Real Sociedad 3-2
Messi (2) i Paco Alcácer / Umtiti (p.p.) i Xabi Prieto
Barça - Osasuna 7-1
Messi (2), André Gomes (2), Paco Alcácer (2) i Mascherano (de penal) / R. Torres
Barça - Vila-real 4-1
Neymar, Messi (2, 1 de penal) i Luis Suárez / Bakambu
Barça - Eibar 4-2
Juncà (p.p.), Luis Suárez i Messi (2, 1 de penal) / Inui (2)
LLIGA 2017/18 Barça - Betis 2-0
Tosca (p.p.) i Sergi Roberto
Barça - Espanyol 5-0
Messi (3), Piqué i Luis Suárez
Barça - Eibar 6-1
Messi (4, 1 de penal), Paulinho i Denis / Sergi Enrich
Barça - Las Palmas 3-0
Busquets, i Messi (2)
Barça - Màlaga 2-0
Deulofeu i Iniesta
Barça - Sevilla 2-1
Paco Alcácer (2) / Pizarro
Barça - Celta 2-2
Messi i Luis Suárez / Aspas i Maxi Gómez
Barça - Deportivo 4-0
Luis Suárez (2) i Paulinho (2)
Barça - Llevant 3-0
Messi, Luis Suárez i Paulinho
Barça - Alavés 2-1
Luis Suárez i Messi / Guidetti
Barça - Getafe 0-0
Barça - Girona 6-1
Luis Suárez (3), Messi (2) i Coutinho / Portu
Barça - Atlético de Madrid 1-0
Messi
Barça - Athletic 2-0
Paco Alcácer i Messi
Barça - Leganés 3-1
Messi (3) / El Zhar
Barça - València 2-1
Luis Suárez i Umtiti / Parejo (de penal)
Barça - Madrid 2-2
Luis Suárez i Messi / C. Ronaldo i Bale
Barça - Vila-real 5-1
Coutinho, Paulinho, Messi i Dembélé (2) / Sansone
Barça - Real Sociedad 1-0
Coutinho
LLIGA 2018/19 Barça - Alavés 3-0
Messi (2) i Coutinho
Barça - Osca 8-2
Messi (2), Pulido (p.p.), Luis Suárez (2, 1 de penal), Dembélé, Rakitic i Jordi Alba / Cucho Hernández i Àlex Gallar

GOLS A DOJO

En les 38 jornades el Barça ha fet 121 gols, amb una mitjana superior a tres per partit

SUPERCOPA 2017

Ni Madrid, ni Juventus ni City ni PSG igualen la solidesa blaugrana als seus estadis
L’1-3 contra el Madrid és l’única derrota a casa des de la de l’Alavés
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)