Barça

El VAR manté la sospita

Polèmica. La intervenció del videoarbitratge per expulsar Lenglet, tot i que l’acció era interpretable i molt dubtosa, porta cua. És el quart blaugrana expulsat per Gil Manzano en els últims vuit partits xiulats al Barça

“De debò que l’historial parla per si sol.” Aquestes van ser les paraules amb què Gerard Piqué va tancar la conversa que va tenir al túnel de vestidors en el descans del partit de diumenge contra el Girona amb l’àrbitre, Gil Manzano, després de la sorprenent expulsió a Clément Lenglet, amb intervenció del VAR, per un cop amb el colze a Pere Pons en una pilota dividida. Una acció que ofereix molts dubtes fins i tot repetida per televisió des de diversos angles. Tots els que no va tenir el col·legiat extremeny –com li va recordar Piqué, té un bon historial recent de decisions que han perjudicat el Barça–, a l’hora d’ensenyar la targeta vermella directa al central francès, després de consultar el videoarbitratge a instàncies de Del Cerro Grande, que era qui n’estava al càrrec. El madrileny, per cert, en l’anterior jornada, a Anoeta, va perdonar la segona targeta groga diversos cops a Illarramendi.

De poc va servir, ja que se’n va fer cas omís, que el protocol d’actuació del VAR deixi ben clar que se’n demanarà la seva intervenció “només en errors clars i manifestos, no en jugades interpretables”. No és el cas de la topada entre Lenglet i Pere Pons, que un cop acabat el partit i ja a la zona mixta, fins i tot es va mostrar sorprès per l’expulsió: “Anem al límit per la pilota, piquem, l’àrbitre em diu que em xiula falta i m’aixeco i demano disculpes al rival.” L’agressió, doncs, no existeix de cap manera.

Tot plegat no fa altra cosa que deixar força en qüestió el paper del VAR, com a mínim, quan s’utilitza com diumenge, per arbitrar accions com les de Lenglet, subjectes a tot tipus d’interpretacions i gens clares. Així ho va voler remarcar, entre d’altres, Ernesto Valverde, que va assegurar que “el VAR encara té alguns clarobscurs”, a més de mostrar la seva estupefacció per la decisió arbitral: “És la primera expulsió en què el jugador a qui fan la falta demana perdó.” Tampoc va ocultar la seva sorpresa i enuig Sergio Busquets: “Sí que hi ha contacte, però és pel moviment natural del braç. S’ha d’utilitzar el VAR correctament.”

Casualitat?

L’expulsió de Lenglet és només l’última d’una sèrie de decisions de Gil Manzano en els últims anys que han perjudicat clarament els interessos del conjunt blaugrana. No és d’estranyar, doncs, que l’extremeny sigui un dels àrbitres que els blaugrana prefereixin evitar. I és que en els 19 partits que ha xiulat al Barça al llarg de la seva carrera, ha expulsat, comptant Lenglet, un total de cinc blaugrana, quatre d’aquests en menys de 20 mesos. El març del 2015, Dani Alves va veure la targeta vermella directa per un penal comès en el minut 80 sobre Bueno, en un partit en què el Barça va golejar el Rayo (6-1); el febrer del 2017, en la tornada de semifinals de copa contra l’Atlético, va expulsar Sergi Roberto de forma justa per doble groga (57’) i en els últims minuts va fer fora Luis Suárez també amb dues targetes grogues de forma més que discutible, cosa que va fer que ni un ni l’altre poguessin jugar la final contra l’Alavés; l’abril de l’any passat, a La Rosaleda, on no va xiular un clar penal sobre Sergi Roberto, també va expulsar de forma més que dubtosa amb dues grogues a Neymar, que tampoc hi va ajudar amb la seva actitud, en un partit en què el Barça va perdre 3 punts que li acabarien impedint guanyar el títol de lliga.

Xifres molt controvertides, tenint en compte que el Barça és un dels equips que menys expulsions veu cada temporada i que contrasten amb les vermelles que Gil Manzano ha mostrat al Madrid: cap en els 21 partits que l’ha arbitrat. Tampoc ha xiulat cap penal contra els blancs, però sí sis a favor. Als blaugrana els ha xiulat quatre penals en contra i cinc a favor. Que Leo Messi, actuant com a capità i molt enfadat amb l’actuació de l’extremeny, refusés en acabar el partit la seva salutació i li recriminés algunes de les seves decisions, no sorprèn, vistos els precedents.

INCREDULITAT

Valverde i també Busquets van criticar l’expulsió i fins i tot Pere Pons se’n va sorprendre

MASSA DIFERÈNCIA

En 19 partits al Barça, Gil Manzano li ha expulsat cinc jugadors. En 21 al Madrid, cap

El Barça presentarà al·legacions

X.S.

El club blaugrana va anunciar ahir que presentarà al·legacions al comitè de competició per la vermella a Lenglet, i enviarà el vídeo de l’acció, amb l’objectiu que el francès pugui estar disponible per al partit de demà al camp del Leganés. Si finalment el comitè de competició sanciona Lenglet, tot fa preveure que seria amb només un partit, ja que en l’acta arbitral no es parla d’agressió sinó que es justifica la vermella per “haver donat un cop amb el colze a la cara d’un adversari quan tots dos estaven disputant una pilota”.

Demà, Undiano a la gespa i Mateu Lahoz al VAR

X.S.

El VAR va ser més protagonista que mai des que va començar la temporada aquest diumenge al Camp Nou, amb una acció que pot servir de precedent per castigar-ne altres de semblants de cara als pròxims partits. El següent per al Barça serà demà (20 h) al camp del cuer, el Leganés, que només ha estat capaç de sumar un punt en les primeres cinc jornades, i en què xiularà Undiano Mallenco. L’actuació del navarrès estarà supervisada per Mateu Lahoz, que serà qui estarà al càrrec del VAR. El valencià ja va videoarbitrar el partit de la segona jornada entre el Valladolid i el Barça, i va confirmar que el gol del conjunt castellà al final era en fora de joc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)