Barça

Amb el canó a punt

Xut llunyà. Els vuit gols que ja acumula el Barça mitjançant els xuts des de fora de l’àrea reflecteixen la creixent importància que ha adquirit aquest recurs ofensiu

El 12 d’agost passat el Barça disputava al Grand Stade de Tànger el primer partit oficial de la temporada coincidint amb la supercopa d’Espanya. Un títol que va anar a parar a les vitrines blaugrana després d’imposar-se al Sevilla per 2-1. El segon gol blaugrana va portar la marca d’Ousmane Dembélé, que va segellar la victòria gràcies a un gran xut des de fora de l’àrea imparable per al porter Tomas Vaclik.

Des d’aquell dia el Barça ja acumula 11 partits oficials i el total de gols assolits mitjançant xuts des de fora de l’àrea s’ha elevat fins a vuit. Un registre notable tenint en compte que significa el 27,5% del total que acumula el Barça en aquest moment de la temporada (29). La dada reflecteix bé un dels aspectes que més ha potenciat l’equip des que Ernesto Valverde va fer-se càrrec de la banqueta, la temporada passada. De fet, és habitual que en les rodes de premsa el mateix Valverde encomani als seus jugadors provar el xut des de fora de l’àrea com a alternativa per tal de respondre a les nodrides defenses que tan sovint se’ls planten al davant. A més, la llista d’especialistes en aquesta matèria del joc ha estat clarament reforçada des de l’arribada de Coutinho, al gener. De fet, en el seus sis primers mesos al Barça ja va signar quatre gols des de la distància. En la darrera jornada de la Champions, a Wembley, el brasiler va tornar a reflectir la seva eficàcia a l’hora de provar el xut a porteria des de fora de l’àrea en l’acció del 0-1. Amb Hugo Lloris desubicat de la seva porteria, no s’ho va pensar dues vegades a l’hora d’etzibar un xut precís just des de la línia de l’àrea gran. Posteriorment, va ser Ivan Rakitic qui li va agafar el testimoni per fer el 2-0. El croat, que en els últims anys s’ha erigit en el migcampista blaugrana amb millor xut des de lluny, tampoc va dubtar a l’hora de connectar un excel·lent xut des de la mitja llunya de l’àrea anglesa que li ha valgut la distinció de millor gol de la segona jornada de la lligueta de la Champions.

A la llista de canoners no hi podia faltar Leo Messi. El millor del món també destaca en aquesta faceta i enguany ja acumula tres gols des de fora de l’àrea, al davant de Dembélé i de Coutinho. La particularitat del 10 blaugrana és que dos d’aquests gols els ha aconseguit mitjançant dos xuts de falta. De fet, qualsevol porter ja tremola quan el Barça disposa d’un tir directe pels voltants de la frontal de l’àrea. L’Alavés va ser la primera víctima del curs, amb un xut de falta en què Messi va aprofitar el salt dels jugadors situats a la tanca per fer passar la pilota per sota de les cames. Posteriorment, coincidint amb la visita del PSV al Camp Nou, va tornar a transformar una falta directa, aquesta vegada ajustant la pilota a la creueta de la porteria.

Precisament el partit contra el conjunt fundat per la Philips és un bon exemple de com l’equip blaugrana ha potenciat el xut des de la distància en l’etapa de Valverde. Aquell dia els blaugrana van arribar a acumular fins a 10 xuts des de fora de l’àrea. Com a conseqüència, a banda del ja esmentat gol de falta de Messi, Dembélé també va marcar des de la distància en l’acció del 2-0.

Si bé la xifra de vuit gols des de fora de l’àrea després d’11 partits ja és prou destacada, encara podria haver augmentat si els pals de la porteria no haguessin jugat en contra en multitud d’ocasions. De fet, són ja nombrosos els xuts llunyans de jugadors blaugrana que s’han estavellat a la fusta. Suárez va etzibar un tir al travesser en el Barça-PSV, i contra el Girona Messi va enviar la pilota al pal en un xut de falta que podia haver influenciat en el 2-2 que va registrar el marcador final. En el partit següent a Leganés, el crac argentí també va provar un xut des de fora de la frontal de l’àrea que va topar amb el pal de la porteria defensada per Cuéllar. Poc abans Coutinho havia inaugurat el marcador de Butarque, i ho va fer amb un impressionant xut des de la mitja lluna de l’àrea. Una acció més per ratificar l’impuls que ha adquirit el xut llunyà en la llista de recursos ofensius dels blaugrana.

ELS GOLS DEL BARÇA DES DE FORA DE L’ÀREA

3
LEO MESSI
Barça - Alavés (1) Barça - PSV (1) València - Barça (1)

MÉS ARTILLERS

L’arribada de Coutinho ha reforçat la llista d’especialistes en la matèria

XUTS AL PAL

Els pals han evitat que l’encert en el xut llunyà sigui encara més elevat
2
COUTINHO
Leganés - Barça (1) Tottenham - Barça (1)
2
DEMBÉLÉ
Sevilla - Barça (1) Barça - PSV (1)
1
RAKITIC
Tottenham - Barça (1)

Catorze gols des de la distància el curs passat

Amb els vuit gols que ja s’acumulen des de fora de l’àrea, el Barça ja ha fet més de la meitat dels que va sumar durant el curs gràcies a aquest recurs. En total van ser 14 repartits entre la lliga (12), la Champions (1) i la copa (1), segons dades recollides per Opta Sports. El màxim artiller va ser, per descomptat, Leo Messi, que en va signar 9. Per la seva banda, Coutinho en va marcar 4 en tot just el segon tram de la temporada, i Rakitic va completar la llista amb 1. En percentatge, l’any passat els gols des de fora de l’àrea van suposar gairebé un 10%, una xifra superior a la d’anteriors temporades. En el segon de Luis Enrique (2015/16), aquest percentatge va rebaixar-se fins al 7,5%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)