Barça

En les vostres mans

Piqué i Lenglet estan obligats a fer un pas endavant en un moment difícil del curs, condicionat per la manca d’efectius a l’eix i agreujat per la duresa del calendari immediat i pels dubtes que ha generat fins ara l’equip en defensa

La bona sintonia entre els dos el dia de Wembley serveix de crèdit per a una parella ara per ara poc consolidada

Gerard Piqué i Clément Lenglet. Clément Lenglet i Gerard Piqué. Una parella destinada a entendre’s. Les circumstàncies uneixen els seus camins. El Barça està ara mateix en les seves mans. Almenys en l’àrea pròpia. Tots dos estan obligats a fer un pas endavant just ara, en el que és segurament el primer moment realment complicat de la temporada. El context no és favorable, però l’equip necessita el retorn de la millor versió de Piqué, fins ara força desdibuixada, i un soci que el secundi amb garanties. L’ex del Sevilla té al davant la seva gran oportunitat de demostrar el perquè del seu fitxatge.

Els preocupants inputs que han arribat en els últims dies sobre l’estat real del genoll de Samuel Umtiti i la lesió que es va fer divendres Thomas Vermaelen amb Bèlgica, deixen el tàndem Piqué-Lenglet sols davant el perill. Ernesto Valverde no té més on triar. Umtiti, de baixa des del 28 de setembre, no millora com s’esperava amb el tractament conservador aplicat fins avui i les molèsties al cartílag del seu genoll esquerre comencen a preocupar seriosament els serveis mèdics del club. L’internacional francès estarà més temps del previst apartat dels terrenys de joc i la paraula artroscòpia ha tornat a escena. Preocupant és també la lesió que es va fer Vermaelen en el partit de la Nations League contra Suïssa. Lesió muscular a la cuixa dreta en el pitjor moment possible. Avui està previst que el belga passi un exhaustiu examen mèdic a les instal·lacions del club i se sàpiga del cert l’abast de la lesió i el temps estimat de baixa. Però l’historial del pacient no convida a l’optimisme. Vermaelen ha demostrat repetides vegades que és un futbolista de vidre, durament castigat per les lesions. L’escenari és clar i Piqué i Lenglet saben que la rereguarda del Barça passa a ser exclusivament cosa seva en les properes setmanes.

Calendari vertiginós

Tots dos s’han estat entrenant a les ordres de Valverde aquesta setmana i repetiran a partir de dimarts, un cop finalitzats els quatre dies de festa concedits a la plantilla. Lenglet no compta per ara per a Deschamps i l’etapa de Piqué amb la roja és aigua passada, cosa que ha permès al tècnic blaugrana treballar amb tots dos futbolistes aquesta segona aturada de la lliga. Un aspecte positiu dins un context angoixant. Perquè el calendari fa vertigen. Dissabte el Barça rep la visita del Sevilla i el dia 28, el Madrid. Examen contra el líder de la lliga i el clàssic. I a tot això, l’afegit del doble enfrontament de la Champions contra un Inter que igual que el Barça ha guanyat els seus dos primers partits contra el Tottenham i el PSV. Doble enfrontament contra el conjunt italià amb la primera plaça del grup en joc. I si el calendari de les properes setmanes és feixuc –també hi ha la visita a Vallecas, més plàcida–, resulta poc reconfortant també mirar la fragilitat defensiva mostrada per aquest Barça. Dels vuit primers classificats de la lliga, el blaugrana és l’equip que més gols ha rebut. Són 9 en només vuit jornades, els mateixos que va encaixar l’equip de Valverde la temporada passada en tota la primera volta del campionat. Uns números inusuals i que han fet saltar algunes alarmes internes.

A Piqué, l’únic futbolista de la plantilla que fins ara no ha descansat, se li gira feina. Fa uns dies va deixar entreveure que el seu cos també agrairia entrar en la dinàmica de rotacions, però els seus desitjos no podran ser satisfets a curt i a mitjà termini. Piqué haurà de jugar els propers partits i a més, pel bé del Barça, ho haurà de fer a un nivell òptim.

La societat Piqué-Lenglet

Dels onze partits oficials que ha jugat el Barça aquesta temporada, Piqué i Lenglet han jugat junts com a titulars en només quatre ocasions. I de les dues vegades que han compartit l’eix de la defensa a la lliga, només en un partit han acabat completant els noranta minuts. Va ser contra l’Athletic (1-1). En l’altre, Lenglet va veure la vermella directa contra el Girona (2-2) i només van compartir terreny de joc durant 35 minuts. Les altres dues úniques vegades que el francès i el català han compartit responsabilitats al centre de la defensa han estat en el partit de la supercopa jugat a Tànger contra el Sevilla (1-2) i en el partit de Champions disputat a Wembley contra el Tottenham (2-4). En el primer es va guanyar el primer títol de la temporada i en el segon es va completar segurament el millor partit de l’era Valverde, almenys a Europa. Piqué i Lenglet, doncs, no han jugat en excés junts però sí que han completat els noranta minuts en dos dels partits fins ara més importants des de començament de curs.

El tàndem també va veure’s en el partit contra l’Osca (8-2), quan el francès va substituir el seu compatriota Umtiti en el minut 65 de partit i també en el tram final del partit contra el PSV (4-0), quan Umtiti va ser expulsat al minut 81 amb doble groga.

Dels 12 gols rebuts fins ara en el còmput global de totes les competicions (1 a la supercopa, 2 a la Champions i 9 a la lliga), només 4 gols han estat en els minuts en què Piqué i Lenglet han compartit defensa. Una altra dada per a l’optimisme. Van ser el gol de De Marcos amb l’Athletic, el de Kane i Lamela a Wembley, i el gol de Sarabia a Tànger.

LES DADES PIQUÉ-LENGLET

339
minuts
han jugat junts el català i el francès a l’eix de la defensa des de l’inici de la temporada.
3
partits
han jugat d’inici plegats i han completat els 90 minuts (Athletic, Tottenham i la supercopa).
4
gols
ha encaixat l’equip amb ells dos sobre la gespa (De Marcos, Kane, Lamela i Sarabia).

De Ligt: “Barcelona o Manchester? Barcelona”

El central de l’Ajax i de la selecció holandesa, Matthijs de Ligt, ha fet una picada d’ullet en les últimes hores en referència al possible interès del Barça per contractar els seus serveis. Després del partit de la Nations League de dissabte contra Alemanya (3-0), De Ligt va atendre els mitjans informatius en zona mixta i lògicament se li va preguntar pel seu futur i pels rumors que el situen al Camp Nou en un horitzó pròxim. En la seva primera resposta es va limitar a dir que el seu present és a l’Ajax. Una resposta d’home de club, sense sortir del guió. Però quan de nou se li va preguntar en clau de futur sobre un destí en cas de marxar de vacances i que triés entre la pluja de Manchester o el sol de Barcelona, De Ligt va somriure i va escollir Barcelona. La resposta qui sap si l’allunya d’Old Trafford i l’acosta al Camp Nou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)