Barça

Sobreviure sense tu

El Barça haurà d’afrontar els sis propers partits amb Messi a la infermeria, una situació que obligarà tot l’equip a multiplicar esforços

El 10 s’ha perdut 84 duels per lesió, dels quals els blaugrana només n’han guanyat un 62%, i amb una mitjana de gols de 2,02, inferior a l’habitual

Amb Leo Messi a la infermeria, el Barça acumula 17 empats i 15 derrotes

El Camp Nou va necessitar 13 minuts per entrar en èxtasi, el temps que va trigar el Barça a fer dos gols al Sevilla, i només uns pocs segons per passar a la màxima preocupació, al silenci absolut, en veure com Messi rodolava per la gespa amb clars símptomes de dolor, uns temors que es van multiplicar quan l’argentí va abandonar el camp, fins al punt que la resta del partit l’afició se’l va passar amb els ulls al camp, les orelles a la ràdio i els dits al mòbil, mirant de descobrir com estava Messi, i amb la ment en el futur, tot intentant desxifrar com seria l’horitzó immediat sense el 10, amb l’Inter i el Real Madrid com a principals esculls. Va acabar el partit amb el Barça com a nou líder, però tots els pensaments continuaven centrats en Messi, fins que els serveis mèdics del club van confirmar els mals presagis: el capità i referent blaugrana té una fractura al radi del braç dret i deixarà orfe el món del futbol durant tres setmanes, fet que el privarà de jugar el doble duel contra l’Inter i el clàssic de diumenge, a banda dels partits contra el Rayo, la Cultural i el Betis. “És evident que és una baixa sensible. Sabem el que ens dona i el que pensa el rival quan el té al davant. Ens prepararem per jugar sense ell, però és clar que notarem la seva baixa”, va admetre Valverde en la roda de premsa posterior al duel. “Canvia molt el fet de tenir-lo o no tenir-lo, però hi ha plantilla suficient per tirar això endavant”, hi va afegir Piqué. “Hem de demostrar a Leo Messi i a l’afició que podem jugar sense ell”, va opinar, per la seva banda, Rakitic. I és que el Barça haurà d’afrontar un tram decisiu del curs sense el millor jugador del món, un astre que aquesta temporada ja acumula 12 gols i 6 assistències en 12 partits.

Quan el 10 no hi és

Messi ja encadena 14 temporades i mitja en la primera plantilla del Barça, un llarg període farcit de joia i de màgia, en el qual, com és evident, també s’han produït moments durs en forma de lesió, situacions en què al barcelonisme se li ha encongit el cor. En els seus inicis, el gran maldecap de Messi van ser els problemes musculars, una malastrugança que el va perseguir durant molt de temps, fins al punt que l’argentí ja s’ha perdut un total de 52 partits per temes musculars. Una de les lesions més recordades va ser la que es va fer en el Barça-Chelsea del 2006 corresponent a la tornada dels vuitens de la Champions, que va provocar que es perdés 17 partits, entre els quals la final de París. Tot i que l’equip de Rijkaard, encara liderat per Ronaldinho i Eto’o, va aconseguir el doblet, el Barça només va guanyar deu duels sense Messi, un primer indici de la incidència que tindria l’argentí en el futur de l’equip. El curs següent, de fet, el llavors 19 blaugrana va tornar a trepitjar la infermeria durant un llarg període, pel trencament del cinquè metatarsià del peu esquerre: 18 partits de baixa, dels quals el Barça només va ser capaç de guanyar-ne deu.

Va arribar Guardiola, i amb ell Messi va passar a ser el líder del Barça. L’argentí, fart de tants problemes musculars, va seguir un pla específic per minimitzar l’allau de molèsties d’aquest tipus, i ho va aconseguir, fet que va provocar que les seves lesions musculars passessin a ser de pocs dies. La més greu la va tenir el novembre del 2013, al camp del Betis, on es va fer un trencament al bíceps femoral de la cuixa esquerra que el va obligar a aturar-se durant dos mesos. Com ara, aquell contratemps va atemorir tothom, tot i que després el Barça, en nou partits, va acumular set victòries i només dues derrotes. Tot i així, la realitat és que Valverde i Piqué tenen raó quan diuen que la baixa de Messi es notarà amb total seguretat. I és que els números no enganyen. Des del 6 de febrer del 2006, data en què l’argentí va tenir la seva primera lesió com a jugador del primer equip, Messi s’ha perdut un total de 84 partits per culpa d’alguna molèstia física, dels quals el Barça només ha estat capaç de guanyar-ne 52 (un 62%), mentre que n’ha empatat 17 i n’ha perdut 15. En aquests duels, a més, la mitjana de gols és de només un 2,02 per enfrontament, un registre inferior al que obté amb Messi.

Moments de patiment

Sempre que Messi mostra dolor, la tremolor s’apodera del barcelonisme, però possiblement la sensació de patiment col·lectiu que es va viure dissabte al Camp Nou només s’ha produït en tres ocasions més, tres moments en què tothom va pensar que Messi s’havia lesionat de moltíssima gravetat. El primer va ser al Calderón, el 2010, quan l’argentí va haver de marxar per una entrada per darrere d’Ujfalusi. Per sort, tot va quedar en un fort esquinç, amb un període de baixa de 15 dies. La següent escena de terror es va viure el desembre del 2012, en un Barça-Benfica de Champions, en què Messi va marxar plorant després de fer-se mal al genoll. Les proves, però, van desglaçar-ho tot i van deixar l’ensurt en un fort cop. I l’últim moment de pànic va ser en el Barça-Las Palmas del 2015, en què Messi va tornar a patir pel seu genoll, després d’una topada amb Bigas. En aquella ocasió, l’argentí es va fer un trencament parcial en el lligament lateral intern del genoll esquerre, gairebé dos mesos de baixa que tothom va donar per bons. I és que, si quedar-se sense el 10 durant uns pocs partits ja és tot un drama, val més no imaginar-se què significaria no poder-lo gaudir durant un llarg període de temps.

LES FRASES

Ens prepararem per jugar sense ell, però és clar que notarem la seva baixa
Ernesto Valverde
entrenador del barça
Canvia molt el fet de tenir-lo o no tenir-lo, però hi ha plantilla suficient per tirar això endavant
Gerard Piqué
central del barça
Hem de demostrar a Leo Messi i a l’afició que podem jugar sense ell
Ivan Rakitic
migcampista del barça
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)