Barça

Clàssics i novells

Arthur, Lenglet, Arturo Vidal i Malcom, a les portes del seu primer Barça-Madrid. També Dembélé, inèdit en els 4 clàssics de la temporada 2017/18. Lopetegui, Courtois, Odriozola i Vinicius són alguns dels altres noms propis en clau d’estrena. A l’altre costat, l’experiència de Ramos (39), Busquets (33) o Piqué (29)

Ni Leo Messi ni Cristiano Ronaldo. Els dos màxims golejadors de la història dels Barça-Madrid no estaran avui damunt la gespa del Camp Nou. La inoportuna fractura de Messi al radi del braç dret que es va fer fa tot just una setmana contra el Sevilla, sumada a la fuga del portuguès a la Juve l’estiu passat, deixen el clàssic orfe de l’il·lustre cara a cara entre les dues grans icones del futbol mundial. Aquest hauria estat el clàssic número 40 de l’astre argentí. Només Xavi Hernández ha disputat més clàssics com a blaugrana (42). Sí serà el número 40 de Sergio Ramos. El capità del Real Madrid suma els mateixos clàssics que Messi i Iniesta, però amb el partit d’avui se situarà quart en el rànquing absolut, només superat per Xavi, Paco Gento (42) i Manolo Sanchís, el futbolista que més n’ha disputat, amb un total de 43 en les divuit temporades que va vestir de blanc.

Dels aplaudiments a Ronaldinho al Bernabéu, amb Sergio Ramos com a testimoni directe d’aquella exhibició del brasiler, al mític 2-6 a Chamartín amb gol final de Gerard Piqué. O el dia que Messi va silenciar l’afició madridista amb aquell gol apoteòsic en l’afegit ara fa dues temporades que va servir per acabar guanyant el partit 2-3 i que va celebrar mostrant la samarreta a la parròquia blanca en una imatge que va convertir-se en icònica a l’instant. Clàssics i més clàssics.

Luis Suárez, Ivan Rakitic i Jordi Alba, però, coincideixen en la tria. Tots tres es queden amb el 0-4 del 2015. Curiosament aquell dia Messi no va sortir d’inici i l’equip va fer un autèntic partidàs. Suárez en parlava en una entrevista a la revista del club i Alba ho admetia dimarts en roda de premsa en la prèvia del partit contra l’Inter. Aquella victòria està encara molt present dins el vestidor. Jordi Alba és precisament el quart futbolista de l’actual plantilla del Barça amb més clàssics al seu expedient (17), només superat pel mateix Messi, Sergio Busquets (33) i Piqué (29). De l’actual plantilla del Real Madrid, Ramos al marge, els més experts en aquestes batalles són Karim Benzema (28) i Marcelo (27). El brasiler, tot i el fort cop rebut dimarts contra el Viktoria Plzen a la Champions, jugarà avui. Qui no hi serà és Dani Carvajal. Messi és baixa al Barça i Carvajal ho és en un Madrid que arriba a la cita immers en una crisi esportiva de dimensions considerables. Que ho preguntin a Julen Lopetegui. Aquest serà el seu primer clàssic com a entrenador del conjunt blanc. Potser també el seu últim partit. Dependrà del resultat, de la imatge del seu equip i de la voluntat d’un Florentino Pérez que fa ja dies que sondeja el mercat a la recerca d’un substitut.

Candidats a l’estrena

Lopetegui serà sens dubte un dels grans noms propis del clàssic i un dels molts debutants en un Barça-Madrid. Podria ser també l’estrena d’Odriozola, però sembla que Nacho li podria acabar traient el lloc en el lateral dret. Disponible està també Vinicius. El brasiler, fins ara molt més protagonista en el Madrid Castilla que no pas en el primer equip, ha vist com el comitè li ha retirat la segona targeta groga que va veure el cap de setmana passat contra el filial del Celta a segona B, i podria jugar si Lopetegui ho considerés. El gran al·licient, però, serà a la porteria amb Thibaut Courtois. Primer Barça-Madrid per al porter belga. En la seva última visita al Camp Nou, el mes de març passat, aleshores a les files del Chelsea, va marxar cap a Londres amb tres gols a la motxilla, amb doblet de Messi i gol de Dembélé.

Precisament, Ousmane Dembélé, golejador aquell dia, tampoc sap què és viure un clàssic sobre la gespa. El francès no va disputar cap dels quatre cara a cara de la temporada passada. El seu fitxatge va consumar-se després del doble enfrontament a la supercopa, en el primer clàssic de lliga estava lesionat i el segon el va veure des de la banqueta. Possiblement serà suplent també avui. Ja ho veurem. Però el bon partit de Rafinha contra l’Inter situa el brasiler en la pole per cobrir el forat de Messi. Dels quatre fitxatges que ha fet el Barça en l’última finestra de mercat, els dos futbolistes que més possibilitats tenen d’estrenar-se en un clàssic són Arthur i Lenglet. El central francès, de fet, jugarà segur. Les baixes a l’eix d’Umtiti i Vermaelen no deixen elecció. Arthur també apunta a l’onze. L’ovació tancada del públic del Camp Nou en l’últim partit contra l’Inter va evidenciar que el brasiler sedueix. Una sorpresa majúscula seria que Malcom tingués minuts. Només acumula 25 minuts a la lliga (sis minuts al José Zorrilla i dinou a Butarque). De fet, no sap encara què és jugar al Camp Nou en partit oficial. Sí que ho va fer, i amb gol, el dia del Gamper. L’últim postulant és Arturo Vidal. El xilè s’ha enfrontat en sis ocasions al conjunt blanc, quan militava a la Juve i al Bayern, i sap què és marcar a Casillas i a Keylor Navas, però amb el Barça únicament ha jugat 164 minuts en la lliga, amb dues úniques titularitats, contra el Girona i l’Athletic.

Valverde mateix, Semedo i Coutinho (també Paulinho) van estrenar-se en un clàssic la temporada passada. També Ceballos, que tot i no comptar massa per a Zidane, sí que va jugar els últims deu minuts de la tornada de la supercopa. Mariano va jugar els últims 4 minuts del clàssic de lliga de la temporada 16/17 al Camp Nou (1-1). Llorente, Kiko Casilla, Fede Valverde i Reguilón, tots a la convocatòria, també podrien tenir avui els seus primers minuts en un clàssic. No així Vallejo, ni Aleñá, ni Samper, tots tres exclosos de la llista per Lopetegui i Valverde. Tampoc Cillessen n’ha jugat cap.

29

clàssics

ha jugat Piqué

39

clàssics

ha jugat Ramos

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)