Barça

Vidal rep la passada

El migcampista xilè, que apareix com la peça idònia per compensar la baixa per lesió de Rakitic, té l’ocasió de reivindicar en els propers partits el protagonisme que persegueix

Els partits de seleccions s’han cobrat una víctima blaugrana: Ivan Rakitic. El croat es va fer una elongació al semimembranós de la cama dreta dijous passat durant l’Espanya-Croàcia, corresponent a la lliga de les nacions de la UEFA, i va haver d’avançar el seu retorn a Barcelona. L’evolució de la lesió marcarà la seva disponibilitat, però la previsió indica un període de baixa d’entre dues i tres setmana. Ernesto Valverde, però, té un remei per fer fornt a la situació: Arturo Vidal.

El migcampista xilè, que aquests dies està concentrat amb la seva selecció, apareix com la primera opció per ocupar la posició d’interior dret en absència de Rakitic. De fet, la sanció que arrossegava el croat abans de lesionar-se ja situava Vidal en les tracesses de l’onze titular blaugrana per al duel de dissabte al Wanda Metropolitano contra l’Atlético. Una cita de màxim nivell –els de Simeone són tercers en la taula, a només un punt del Barça– en què l’esperit de lluita de Vidal s’aprecia com un factor valuós a l’hora de respondre a un rival que es caracteritza per la seva capacitat de brega. A més, ja va ser l’escollit per rellevar Rakitic en el Barça-Girona, l’únic partit de lliga en què el croat ha estat suplent aquest curs.

Però la lesió del croat fa que les expectatives de Vidal s’expandeixin més enllà del Metropolitano. I és que la previsió avança que Rakitic tampoc estarà a punt per a la propera cita de Champions, contra el PSV Eindhoven (28 de novembre), i difícilment arribarà al Barça-Vila-real (2 de desembre). Es presenta, doncs, l’oportunitat perquè Vidal faci un pas endavant a l’hora de guanyar pes dins dels plans de Valverde, més enllà de ser un recurs recurrent a l’hora de sortir des de la banqueta.

En aquest sentit, Arturo Vidal s’erigeix en el jugador que Valverde ha cridat més vegades per saltar al camp procedent de la banqueta. Així ha estat en 12 dels 18 partits oficials que acumula el Barça entre la supercopa, la lliga, la Champions i la copa. Però només ha estat titular en tres ocasions –contra l’Athletic, el Girona i la Cultural Leonesa–, un fet que contrasta amb la seva trajectòria anterior al Bayern i a la Juventus, on tenia clares credencials de titular. Un canvi de xip que li ha costat pair i que va generar enrenou unes setmanes enrere. Després del Tottenham-Barça, i a pesar del triomf blaugrana a Wembley (2-4), va publicar a les xarxes socials l’emoticona d’una cara emprenyada, que es va interpretar com un gest visible de malestar pel fet d’haver jugat tot just els últims minuts del duel. Va eliminar el missatge poc després, però la polèmica ja es va encendre, i va tenir un segon capítol amb un nou comentari a les xarxes socials que també obria la porta a males interpretacions. El va difondre l’endemà de no jugar cap minut contra el València, i hi posava: “Amb els Judes un no es baralla, ells es pengen sols”, va ser el text que va escriure acompanyat d’una fotografia seva a la banqueta a Mestalla. Poc després, va tornar a esborrar el missatge.

La situació, però, es va reconduir, i a hores d’ara sembla aigua passada. Perquè així sigui, hi va ajudar una conversa privada amb Valverde per tractar l’assumpte, així com la voluntat del mateix jugador de mostrar una actitud més constructiva, com va reflectir en unes declaracions fetes durant l’aturada de seleccions de l’octubre: “Ara me’n torno amb totes les ganes a Barcelona a guanyar-me un lloc i a afrontar tot el que ve”, va comentar.

Progressió positiva

Les paraules de Vidal s’han reflectit sobre el terreny de joc, i en les últimes setmanes ha demostrat durant els minuts de què ha disposat la capacitat per influir en el joc de l’equip. Així va ser en el darrer partit, contra el Betis, en què va sortir després del descans per respondre a la superioritat mostrada pel mig del camp andalús durant la primera part. Els blaugrana van acabar perdent el duel (3-4), però Vidal va contribuir activament a mantenir les possibilitats de salvar un punt: primer, marcant el 2-3 en el minut 79 i, ja en el temps afegit, fent l’assistència cap a Messi en l’acció del 3-4. “Si volem ser campions, els rivals no poden venir aquí al Camp Nou i fer-nos quatre gols”, va subratllar després de la desfeta, sense posar cap excusa. Una actitud que reflecteix el seu caràcter i que el vestidor valora positivament.

El que va marcar contra el Betis no és l’únic gol que ha acreditat Vidal aquesta temporada. De fet, va tenir una estrena immillorable fent el cinquè gol en el Barça-Madrid del 28 d’octubre (5-1). Aquell dia el xilè també va sortir al camp per disputar els últims minuts, aleshores per rellevar Dembélé. Precisament la bona arribada a l’àrea rival des de la segona línia també s’aprecia com un factor valuós, i més per a un duel que es preveu tan tancat com el de dissabte al Metropolitano. El principal hàndicap, però, és el poc temps que tindrà per reprendre la dinàmica blaugrana després de jugar amb la seva selecció. I és que Xile juga la matinada de dimecres (01.15 hora catalana) un amistós contra Hondures. És probable, doncs, que només pugui fer un entrenament a les ordres de Valverde previ a l’enfrontament contra l’Atlético.

XARXES SOCIALS

La dificultat per assimilar el rol de suplent el va portar a publicar algun missatge polèmic
La polivalència del brasiler i el bon coneixement del sistema tàctic blaugrana fan que la d’interior dret sigui una plaça ben coneguda per a ell. Aquesta temporada ha tingut la seva oportunitat jugant una mica més avançat en absència de Messi per la fractura al radi del braç dret. Va complir i es va reivindicar a l’hora d’estar entre els candidats en situacions especials, com la que planteja la lesió de Rakitic.

AQUEST CURS

Ha participat en 15 dels 18 partits oficials, però només ha estat titular en tres

CALENDARI

L’Atlético, el PSV i el Vila-real es presenten com tres cites clau per a Vidal
Sergi Roberto
Rafinha
Aleñá
El reusenc té ànima de migcampista, però les circumstàncies han comportat que la seva consolidació al primer equip blaugrana sigui com a lateral dret. Aquesta mateixa temporada ja ha actuat en algun moment per davant de la defensa quan Valverde ha volgut aprofitar la seva condició física i la bona arribada a l’àrea rival. Ho facilita el fet de disposar de Nélson Semedo com a relleu clar al lateral dret.
És difícil que Valverde s’atreveixi a posar-lo com a titular, però la baixa de Rakitic augmenta les expectatives del mataroní a l’hora d’anar sumant minuts. La d’interior dret és una posició que té interioritzada des del planter i ja ha demostrat la seva capacitat per combinar i, a la vegada, sumar-se a l’atac amb perill. Contra el Betis va jugar els seus primers minuts del curs en la lliga. Un fet que reflecteix la creixent confiança per part de Valverde.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)