Barça

La vida sense Suárez

La baixa de l’uruguaià, en tractament per les seves molèsties al genoll dret, obliguen Valverde a provar alternatives

Messi com a fals 9, com ja va fer a Eindhoven, o Munir de referent són les opcions més plausibles

L’aposta per Munir és la més lògica, ja que no cal moure cap peça més
Una tercera opció seria passar a un 4-4-2, amb Messi i Dembélé a dalt

“Luis Suárez és un jugador imprescindible per a nosaltres, impagable. No només ens aporta gol, també agressivitat i ambició. Sempre és un maldecap per a les defenses rivals.” Qui parla és Ernesto Valverde, i en un moment en què Suárez passava per una d’aquelles sequeres temporals que tan preocupen l’entorn del Barça, malgrat que Valverde i els seus companys no es cansin de repetir que la manca d’encert del depredador blaugrana no deixa de ser una circumstància puntual i, fins i tot, anecdòtica, en un jugador amb una capacitat innata per perforar les xarxes rivals, i de totes les formes possibles. I és clar, si ja en un moment de sequera la baixa del golejador uruguaià seria un contratemps terrible, aquest es multiplica si es té en compte el moment de forma i de confiança en què es trobava ara Suárez, que havia aconseguit minimitzar l’absència de Messi amb el seu lideratge i el seu instint. El genoll dret del davanter, però, ha dit prou, obligant el jugador a estar-se un parell de setmanes descansant per rebre un tractament amb cèl·lules mare al cartílag; una aturada que, a banda del duel contra el PSV Eindhoven, deixa el Barça sense Luis Suárez en els partits contra el Vila-real, la Cultural Leonesa i potser també el derbi de dissabte que ve contra l’Espanyol, ara per ara la data que s’ha marcat Suárez per mirar de tornar.

Arribats a aquest punt, i tenint ben clar que en la plantilla actual del Barça no hi ha cap jugador amb unes característiques semblants a les de Suárez, a Valverde no li queda més remei que recórrer a la inventiva per cobrir una de les posicions més delicades de tot equip, la del davanter centre, i més quan el titular és un dels millors especialistes del món.

Repetir aposta

La primera opció, és clar, és la ja coneguda, la que el Txingurri va posar damunt de la gespa dimecres passat a Eindhoven, amb Dembélé com a extrem dret, Coutinho a la banda esquerra i Messi de fals 9, amb Vidal, com va explicar Valverde en la roda de premsa posterior, ben a prop de l’argentí, per mirar de generar perill arribant des de la segona línia. Tot i que l’aposta no va sortir del tot malament, ja que el Barça va vèncer, Dembélé va jugar força bé i Messi va marcar el 0-1, també és cert que l’equip blaugrana, fos per mèrits del PSV o per demèrits propis, no va generar gaire perill. Amb Coutinho força desaparegut, Dembélé molt obert a la banda i Messi endarrerit per donar sortida al joc, en moltes fases del partit la falta d’un referent més fix a l’àrea del rival va facilitar molt les tasques de la defensa del PSV, que podia bascular sense problemes i generar dos contra un en les accions individuals. Això no vol dir, però, que aquesta aposta no pugui ser vàlida demà mateix contra el Vila-real, ja que no deixa de ser un dibuix similar al que va utilitzar Guardiola amb èxit, en aquelles temporades en què Messi es va convertir definitivament en una màquina de marcar gols. Amb una major presència en camp contrari dels laterals, amb Dembélé fent més diagonals i amb un Coutinho més participatiu, aquesta alternativa té tota la pinta de ser sinònim d’èxit, i més contra un Vila-real que no destaca precisament per la seva sobrietat defensiva.

La carta Munir

La segona opció de Valverde és la més lògica o, com a mínim, aquella que trastoca menys el pla inicial, la de substituir davanter per davanter, Munir per Suárez, deixant la resta de l’equip tal com seria amb l’uruguaià damunt de la gespa. D’aquesta manera, Messi seria l’extrem dret, amb llibertat total per caure al mig per ajudar en la construcció, mentre que la banda esquerra seria per a Coutinho o per a Dembélé, amb l’afegit d’un Jordi Alba que gaudeix arribant fins a la línia de fons aprofitant la seva entesa perfecta amb Messi. De fet, no seria gens estrany que demà mateix Valverde apostés per aquest pla, ja que la temporada passada, sense anar gaire lluny, ja ho va fer amb Paco Alcálcer en aquells duels en què Suárez no va poder participar. Aquest estiu, el Txingurri va optar per deixar marxar el valencià i quedar-se amb Munir, així que el davanter d’El Escorial podria ser perfectament el suplent del 9 titular, i més en un partit al Camp Nou i contra un rival que segur que deixarà espais al darrere.

Canvi de dibuix

La tercera via passaria per substituir el 4-3-3 per un 4-4-2, un dibuix que agrada molt a Valverde, i més si es té en compte que el Vila-real destaca precisament pel seu potencial al centre del camp. Amb Leo Messi i Dembélé com a jugadors més avançats, aquesta aposta permetria a Valverde plantejar un centre del camp més nodrit, amb quatre efectius i, d’aquesta manera, contrarestar el joc de Trigueros, Cazorla, Fornals i companyia. En aquest cas, és clar, les pujades dels laterals són fonamentals, per donar amplitud i profunditat al joc, així com també l’arribada des de la segona línia de Rakitic i d’Arturo Vidal. Tot i que aquesta aposta seria vàlida, a simple vista sembla més indicada per al derbi, si Suárez finalment no arriba, mentre que contra el Vila-real, i a casa, la lògica apunta més al pla A o al B.

NO ÉS SEGUR

Suárez vol tornar contra l’Espanyol, tot i que la seva presència no està garantida

FALTA D’ARRIBADA

Contra el PSV, amb Messi de fals 9, el Barça va patir per generar perill
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)