El triomf de la contundència

El Barça goleja al Ciutat de València liderat per Messi, que fa un ‘hat-trick’ i dona dues assistències, i reforça el lideratge

Amb una defensa de tres centrals per la baixa d’última hora de Semedo, els blaugrana pateixen la primera mitja hora però reaccionen a còpia d’eficàcia

LLEVANT: 0 BARÇA: 5

GOLS:0-1 (35’) Luis Suárez. 0-2 (42’) Messi. 0-3 (47’) Messi. 0-4 (60) Messi. 0-5 (88’) Piqué.ÀRBITRE:González González (Castella i Lleó).Targetes grogues:Als locals Pier (25’) i Jason (59’); i als visitants Dembélé (18’), Rakitic (36’) i Jordi Alba (45’).Targetes vermelles:Directa al local Cabaco (76’).PÚBLIC:27.736 espectadors al Ciutat de València.INCIDÈNCIES:Un minut de silenci en memòria de l’exjugador del Llevant Blai Ozcoz Borrás. VISITANT: Ter Stegen Piqué
Lenglet Vermaelen
Arthur 52’ Dembélé
Denis 81’ Rakitic Busquets Arturo Vidal
Coutinho 78’ Jordi Alba
Messi
Luis Suárez
RESTA DE CONVOCATS: Cillessen (p.), Miranda, Aleñá i Munir.
Borja Mayoral 62’ Morales
RESTA DE CONVOCATS: Aitor (p.), Chema, Moses i Roger.
Just abans del 0-1, de Luis Suárez, el travesser va negar el gol al Llevant

El Barça continua amb pas ferm en totes les competicions i amb una maneta al Ciutat de València, que no va ser, però, senzilla ja que va requerir una adaptació a un esquema amb tres defenses, reforça el seu lideratge en la lliga, mantenint la distància de tres punts amb els seus immediats perseguidors, l’Atlético i el Sevilla. Tancaran a més els de Valverde el 2018 al capdavant de la taula, tret d’un desastre en l’últim partit de l’any, dissabte a casa contra el Celta. Ja estava avisat el conjunt blaugrana pel que li va passar la temporada passada en aquest mateix camp, on va perdre l’únic partit de tota la lliga, tot i que és cert que ja com a campió. Aquest cop, amb la presència de Leo Messi, absent en aquell compromís, no es va deixar sorprendre. L’argentí de fet, en la seva versió més finalitzadora però també generosa, va ser el gran protagonista, amb un hat-trick i dues assistències. Lidera de fet, Messi, la llista de golejadors del campionat (14 dianes) i també d’assistències (10). I com contra el Vila-real i en el derbi, a més, Ter Stegen no va rebre gols.

El problema imprevist que va suposar la baixa d’última hora de Semedo, per unes molèsties al genoll esquerre, i que van obligar Valverde a improvisar amb una defensa de tres, formada pels centrals disponibles, Piqué, Lenglet i Vermaelen, va condicionar totalment el plantejament, però el Barça se’n va sortir amb èxit. També hi havia el dubte d’Arthur o Arturo Vidal al mig del camp i de Coutinho o Dembélé com a tercera punxa del trident, i finalment, els escollits d’inici van ser el xilè i el francès, que va actuar com a carriler dret. A l’esquerra, ho va fer Jordi Alba. Un canvi de sistema que feia molt de temps que no es veia i que al Barça li va costar una bona estona interpretar bé. El Llevant va sortir a pressionar a dalt i a buscar les bandes i els blaugrana no van trigar gaire a veure’s amb problemes. Els carrilers no eren profunds però tampoc tapaven bé les bandes –Dembélé s’hi esforçava però va veure una groga molt aviat– i les amenaces del conjunt granota cada cop eren més constants. En atac, poca cosa en la primera mitja hora dels de Valverde, que volien entrar pel centre, enmig d’un mar de rivals. Una rematada alta de Vermaelen, i un parell de xuts llunyans, un de falta, de Messi, va ser el bagatge dels blaugrana abans del seriós avís de Boateng, amb una rematada al travesser, i que als cinc minuts ja havia mostrat el seu perill.

Acostuma a passar que qui perdona ho paga, i encara més contra rivals contundents com el Barça, i és el que li va passar al Llevant, ja que gairebé de manera immediata, els blaugrana van treure profit d’una gran recuperació a la frontal de Rakitic, que li va donar ràpidament la pilota a Messi perquè inventés. I l’argentí ho va fer, amb una gran acció individual i passada per a Luis Suárez, que connectant una excel·lent rematada, va fer el més difícil, obrir la llauna. Amb el gol, el Barça va guanyar en tranquil·litat però el Llevant ni molt menys va abaixar els braços, buscant-ho sobretot a pilota aturada, on els blaugrana van estar molt segurs. Al contrari del Llevant, que va veure com amb un error seu, amb una mala passada de Rochina, arribava el segon gol del Barça obra de Messi, que, gràcies a la recuperació i gran passada de Busquets, va encarar Oier el va superar amb la dreta.

Havia estat molt eficaç el Barça en el primer temps, i ho va continuar sent després del descans, sentenciant el duel a falta de mitja hora, amb dos gols més, altre cop de Messi, en dos contraatacs, això sí, conduïts per Luis Suárez. Els blaugrana van saber llegir molt bé el que calia fer, robar i sortir ràpid, i van aprofitar a la perfecció els molts espais que va deixar el Llevant a la seva esquena, per ser letals a l’àrea. Jordi Alba, amb la col·laboració d’un rival, i Arturo Vidal, van ser els aliats finals perquè l’argentí fes el hat-trick.

Entremig, Valverde va retocar la defensa, ja que va treure Vermaelen i va donar a entrada a Arthur, buscant més control i possessió, cosa que va fer que Rakitic passés a jugar de central dret. No va tenir grans problemes el croat per ajudar Ter Stegen, que hi va posar de la seva part amb dues grans aturades en el tram final, per mantenir la porta a zero, per tercera jornada seguida, cosa que no s’havia assolit encara aquest curs. Contra un rival amb deu homes, Suárez i Denis havien perdonat la maneta, però Piqué ja no va tenir pietat, i amb una acció de killer i amb assistència de Messi, la va fer possible ja gairebé al final.

5' Rematada de Boateng que Ter Stegen atura en dos temps.
10' Rematada de Vermaelen de cap en la sortida d’un córner, la pilota surt alta.
11' Xut de Messi des de la frontal, la pilota surt fregant el pal.
21' Centra Jason i Boateng es llança en planxa però no arriba a rematar davant Ter Stegen.
33' Xut de Boateng des de dins de l’àrea, la pilota s’estavella al travesser.
35' Gol de Luis Suárez. Conducció de Messi en paral·lel a la frontal, assisteix per a Suárez, que remata la pilota sense pensar i fa el primer (0-1).
43' Gol de Messi. Recuperació al mig del camp de Busquets, que la posa en profunditat per a Messi, que després d’una gran conducció, supera Oier i fa el segon (0-2).
47' Gol de Messi. Recupera Suárez al mig del camp, conducció de l’uruguaià que obre cap a Alba, el català assisteix Messi que, al primer toc, remata i marca (0-3).
49' Xut creuat de Toño García que Ter Stegen desvia a córner amb la punta dels dits.
55' Piqué es llança a terra i talla la rematada de Toño García.
60' Gol de Messi. Rep Suárez a l’esquerra, entra a l’àrea i centra amb l’exterior al segon pal per a Vidal, que assisteix Messi, que sentencia (0-4).
80' Messi assisteix Suárez, que remata massa creuat i envia la pilota fora.
82' Rematada de Borja Mayoral que Ter Stegen desvia a córner amb una mà espectacular.
88' Gol de Piqué. El central inicia la jugada en camp propi i la finalitza dins l’àrea (0-5).