Barça

El rival

Miguel Cardoso

Un currículum sorprenent

Cardoso va arribar al futbol professional després de formar-se a les classes de la universitat més que sobre la gespa

La preparació és vital si es vol fer carrera en un món tan disputat i tan complicat com el del futbol d’elit. Molts dels coneixements s’adquireixen sobre la gespa, i l’experiència com a futbolista acostuma a ser un gran bagatge per a molts entrenadors, però Miguel Cardoso (Trofa, Portugal, 1972) no ha necessitat vestir-se de curt per arribar a les banquetes del futbol professional. El tècnic portuguès no va haver de fer el canvi de xip i no ha viscut aquell moment en què decideixes penjar les botes per començar l’aventura com a entrenador. De formació, però, a Cardoso no n’hi falta. De fet, el tècnic del Celta és un estudiós de l’esport, i el seu currículum va més enllà dels equips que ha dirigit. Cardoso és llicenciat en ciències de l’esport per la Universitat de Porto i té un màster. La formació, doncs, no és cap problema per a Cardoso, que coneix molt bé l’aspecte de l’ensenyament, i és que una de les seves primeres feines va ser la de professor d’educació física a l’escola de Trofa, la seva ciutat natal, propera a Porto.

Cardoso tenia molt clar, però, que volia conèixer el futbol d’elit de primera mà, i mentre exercia com a professor i director de l’escola, iniciava la seva carrera com a entrenador en les categories inferiors del Porto. El seu salt al futbol professional, però, el va fer com a tècnic assistent en diversos clubs del seu país. Os Belenenses, Braga i Sporting de Portugal van ser els primers bancs de proves perquè Cardoso tastés si es veia preparat per aplicar els seus coneixements acadèmics en un molt competitiu fins a l’extrem com el del futbol professional. I no només li va agradar, sinó que ell va agradar als altres, i així va arribar al Deportivo de la Corunya a principis del 2013. El pas per Riazor va ser efímer –només sis partits, amb Domingos Paciencia i Fernando Vázquez– però suficient per quedar-li gravat a la memòria i trair-lo en la seva presentació com a tècnic del Celta, quan Cardoso va agrair la confiança “al Real Club Deportivo... al Celta”.

Sort desigual com a titular

Després de la seva primera etapa a Galícia, va provar sort en el Xakhtar Donetsk, on va coordinar el planter del club. El cuquet de les banquetes, però, era massa gran, i va tornar a Portugal per començar una, de moment, curta carrera com a primer entrenador. El debut va ser al modest Rio Ave, a qui va classificar per a l’Europa League. El seu pas pel Nantes francès, però, no va ser ni una ombra de l’èxit a Portugal, i va ser destituït després de només vuit partits. Miguel Cardoso, que va substituir Antonio Mohamed fa un mes a la banqueta del Celta, espera que l’aventura a Balaídos s’assembli més a l’experiència dirigint en Rio Ave. De moment, ha guanyat dos dels cinc partits que ha dirigit, n’ha perdut dos i n’ha empatat un.

Les dades
2
equips
ha dirigit Cardoso com a primer entrenador abans d’agafar les regnes del Celta: el Rio Ave i el Nantes.
5
partits
ha dirigit a la banqueta del Celta, i n’ha guanyat dos, n’ha perdut dos i n’ha empatat un.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)