Barça

Todibo, lligat

El FC Barcelona oficialitza la incorporació del central del Tolosa, de només 19 anys, que aterrarà al Camp Nou el proper 1 de juliol, moment en què expira el seu contracte amb l’entitat occitana

El central francès Jean-Clair Todibo, de només 19 anys, serà jugador del FC Barcelona a partir del proper 1 de juliol, moment en què expirarà el seu contracte amb el Tolosa i, per tant, en què quedarà lliure per vincular el seu futur al club blaugrana. Malgrat que l’entitat occitana fa setmanes que va posar damunt de la taula de Todibo un contracte professional –a hores d’ara segueix tenint-ne un de juvenil–, el central va decidir no acceptar-lo, conscient que el seu excel·lent rendiment l’havia situat en l’agenda d’un bon grapat de clubs europeus, entre ells el Barça, que ahir a la tarda va oficialitzar un acord que feia dies que corria pels passadissos de les oficines del Camp Nou. “Soc molt feliç d’haver fitxat pel Barça. És més que un club i els agraeixo la seva confiança”, va escriure a les xarxes socials el jugador. “Serà una nova etapa en l’inici de la meva carrera i hi posaré tot de la meva part per aconseguir grans coses”, va afegir. Todibo, a més, va donar a entendre que no té cap intenció de moure’s de Tolosa fins a l’estiu, malgrat els intents dels violets de traspassar-lo en aquest mercat d’hivern per dos milions d’euros, fet que hauria obligat el Barça a buscar-li una cessió fins al juny. “En aquests moments continuo sent jugador del Tolosa i estic disponible per ajudar els meus companys tot el temps que em queda en el club. El Tolosa m’ha permès créixer i descobrir la Ligue 1, i sempre li estaré agraït.”

I és que fa dos mesos que Jean-Clair Todibo va passar de ser titular indiscutible a no anar ni tan sols convocat, un ostracisme extrem amb el qual el Tolosa va mirar de forçar-lo a canviar de parer, sense èxit. “Estic a favor de la decisió presa pel president. A Todibo se li ha ofert el seu primer contracte professional amb unes condicions sense precedents”, va explicar a principis de novembre Alain Casanova, l’entrenador del Tolosa i gran valedor de Todibo. Veient que el jugador no canviava d’opinió, els violets el van oferir a mig Europa, per a aquest mercat d’hivern, i a Anglaterra es va donar per fet el seu fitxatge pel Manchester City a canvi de quatre milions d’euros. Todibo, però, ja havia decidit que volia seguir la seva incipient carrera al Barça, fet que va dur als dirigents del Tolosa a propiciar la seva suplència indefinida. És per això que en les converses amb el club blaugrana es va plantejar l’opció d’avançar el seu fitxatge, i inclús es va estudiar que Todibo ocupés un lloc en la primera plantilla, cosa que hauria aturat el fitxatge de Jeison Murillo. Valverde, però, volia un central amb experiència a la primera divisió i el Barça va considerar que no tenia gaire sentit pagar ara dos milions d’euros per un jugador sense lloc a la plantilla. Finalment, el club blaugrana va convèncer Todibo que el més convenient era que aguantés sis mesos al Tolosa, que ara haurà de decidir si aixeca el càstig al central o si, per contra, prefereix prescindir de la seva qualitat.

Eclosió fulgurant

L’estiu passat, Alain Casanova, que havia entrenat el Tolosa des del 2008 fins al 2015, va acceptar tornar a la banqueta del Téfécé i, tan bon punt va encetar la pretemporada, va decidir pujar al primer equip el jove migcampista defensiu del filial, Jean-Clair Todibo. Casanova, però, va albirar que podia aprofitar l’envergadura del futbolista i la seva velocitat per fer-lo jugar com a central. “Té un potencial enorme, sigui en la defensa o en el centre del camp”, va afirmar a l’estiu Casanova, que en la jornada 2 de la lliga no ho va dubtar i va situar Todibo en l’onze titular, una confiança a la qual el central va respondre amb un gran rendiment, impropi d’una promesa que tot just acaba de debutar en l’elit. I des de llavors i fins a la intransigent decisió del president del Tolosa, Todibo va jugar tots els minuts possibles excepte els 90 en què va estar sancionat per una expulsió, un cop que tampoc el va fer defallir, com tampoc ho van fer els constants rumors sobre el seu futur i les pressions rebudes per totes bandes. I és que amb només 19 anys i 900 minuts d’experiència en el futbol professional, a Todibo li va aparèixer l’opció de fitxar pel Barça. I ja se sap que aquest tipus de trens habitualment només passen una vegada a la vida. Todibo ja hi ha pujat.

OSTRACISME

Todibo no juga des del novembre, quan el club el va castigar per no haver renovat

INCIPIENT

El jove central només ha disputat deu partits a primera, tots com a titular

NO ERA NECESSARI

El Barça opta per no pagar cap traspàs ara, en tenir l’eix defensiu ben cobert

23è francès de la història del Barça

Todibo serà el 23è francès de la història del club blaugrana, on en aquests moments hi juguen d’aquesta nacionalitat Umtiti, Lenglet i Dembélé. El primer francès a fer-ho va ser Fenouillère (1902), i posteriorment hi van jugar Normand (1908), Carlier (1913), Bigué (1913) i Verdoux (1917). Haurien de passar més de 30 anys perquè un altre francès es vestís de blaugrana. Va ser Jules Robusco (1948), tot i que només va jugar dos partits. I després va ser el torn de Lucien Muller, que després seria entrenador, i que entre el 1965 i 1968 va acumular un total de 124 minuts amb la samarreta del Barça. L’inici del gran aterratge de francesos, però, no es va produir fins a l’aplicació de la llei Bosman. Primer va arribar Blanc (1996), seguit de Dugarry (1997), Déhu (1999), Dutruel (1999), Petit (2000) i Christanval (2001). Tots ells, però, van fracassar, fins que va arribar Giuly (2004) per capgirar la dinàmica. I és que després de Silvestre (2005), del planter, i de Thuram (2006) va ser el torn d’Abidal (2007) i d’Henry (2007), dos dels integrants del Barça de Guardiola. Els dos últims francesos a vestir de blaugrana i que ja no hi són van ser Mathieu (2014) i Digne (2016).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)