Un botí molt vàlid i el Camp Nou com a plena garantia

Precedents. Dels vuit cops que el Barça ha caigut 2-1 en una anada de copa, ha superat la fase en set. A més, encadena 21 eliminatòries passant i ha guanyat 20 dels últims 21 partits com a local en la competició

El curs passat, ja va passar de fase a casa contra el Celta i contra l’Espanyol

El gol de penal de Coutinho al Ciutat de València cinc minuts abans del final deixa l’eliminatòria de copa oberta i, fins i tot, el Barça com a lleuger favorit per passar als quarts de final. Almenys, vistos els precedents amb aquest mateix resultat en el partit d’anada. I és que, dels vuit cops que el conjunt blaugrana ha afrontat el partit de tornada en la competició del KO havent de remuntar un 2-1, ha passat l’eliminatòria en set. L’únic cop que va dir adeu a seguir endavant va ser el curs 1929/30, contra l’Athletic. Després de fer un gol a San Mamés però caure igualment per la mínima, el Barça va guanyar 4-3 en la tornada, a les Corts. Aleshores, però, els gols en camp contrari no tenien valor doble, així que es va jugar un partit de desempat, a Saragossa, en què l’Athletic va golejar i va accedir a la final, en la qual va derrotar el Madrid. Precisament contra el conjunt biscaí, però, va ser l’última vegada que el Barça va remuntar un 2-1 en la copa. En els vuitens de final de fa dues temporades, l’última amb Luis Enrique a la banqueta. La nit de Reis del 2017, els lleons van agafar avantatge a San Mamés amb gols d’Aduriz i Iñaki Williams, que van tenir la resposta de Messi, de falta. Sis dies després, al Camp Nou, el crac argentí va tornar a liderar el conjunt blaugrana i, amb un altre gol de falta un quart d’hora abans del final, va establir el 3-1 definitiu, que servia per passar als quarts de final. Abans, Luis Suárez i Neymar, de penal, havien encarrilat el pas, i Saborit havia tornat a igualar l’eliminatòria. El Barça va acabar guanyant la tercera de les quatre copes consecutives que acumula.

L’Athletic no és l’únic equip amb què el Barça ha perdut dos cops en una anada de copa per 2-1. Amb l’Espanyol també li ha passat, el 1936 i el 1970 –en els quarts de final i en els setzens, respectivament–, i en tots dos van passar els blaugrana. Els altres quatre casos en què el Barça ha remuntat un 2-1 –ha aixecat aquest resultat els últims sis cops que s’hi ha trobat en la copa– van ser contra l’Alavés en els quarts de final l’any 1930, amb un 4-1; contra el Terrassa el 1942 a setzens de final, amb un 4-0; l’any 1963 a quarts de final contra el Valladolid, amb un 4-1, i el 1984 contra l’Hèrcules, a vuitens de final, amb un 3-0. En dues d’aquestes ocasions, a més, el 1941 i el 1963, el Barça va ser campió.

A casa, una assegurança

Més enllà dels precedents de derrotes per 2-1 en l’anada, l’altre factor que reforça les possibilitats del Barça de capgirar l’eliminatòria –amb un 1-0 ja seria suficient– és la seva fiabilitat en els últims anys al Camp Nou: ha guanyat 20 dels últims 21 partits de copa que hi ha disputat. Uns resultats del tot decisius per encadenar un total de 21 eliminatòries de copa passant, totes des de la temporada 2013/14. Només en un partit com a local d’aquestes quatre últimes participacions en la copa –cinc comptant-hi l’actual, amb triomf contra la Cultural Leonesa (4-1)–, el Barça no ha guanyat un partit com a local. Va ser en les semifinals de fa dos cursos, quan va empatar (1-1) en la tornada contra l’Atlético de Madrid. L’1-2 assolit una setmana abans al Vicente Calderón, però, va ser decisiu per passar a la final, duel en què els blaugrana van derrotar l’Alavés, també a l’antic estadi del conjunt colchonero. Més recentment, la temporada passada, el factor camp ja va ser decisiu per passar dues eliminatòries. La de vuitens de final, en què després d’un empat a Balaídos (1-1) el Barça va golejar el Celta a l’estadi (5-0), i la de quarts contra l’Espanyol, que tot i guanyar a Cornellà (1-0) va acabar sucumbint al Camp Nou (2-0).

TEMPORADA 1929/30 (1/4)
ALAVÉS - BARÇA 2-1 i 1-4
TEMPORADA 1929/30 (1/2)
ATHLETIC - BARÇA 2-1 i 3-4 *No es comptava el valor doble dels gols en camp contrari i va fer falta un partit de desempat, que es va disputar a Saragossa, i que va guanyar l’Athletic (4-0).

SINÒNIM D’ÈXIT

El Barça ha superat l’eliminatòria els últims sis cops que s’ha trobat un 2-1 en l’anada de copa

SUPERIORITAT LOCAL

L’únic dels últims 21 partits de copa a casa sense triomf va ser un empat amb l’Atlético (1-1)

Els cinc absents dijous, presents l’any passat en la tornada dels vuitens

X.S.

Piqué, Jordi Alba, Rakitic, Luis Suárez i Messi van ser les peces clau que Valverde va preferir reservar en el partit de dijous al Ciutat de València i no van ni entrar en la convocatòria. Comparant-ho amb la temporada passada, dels cinc, només Piqué va ser titular en l’anada de vuitens a Balaídos, i Rakitic va disputar uns minuts en la segona part. Jordi Alba va seure a la banqueta i Messi i Suárez no van ni viatjar, en un partit que es va jugar, això sí, el 4 de gener. En la tornada, però, en què calia fer valer l’1-1 de l’anada, tots cinc van jugar des de l’inici. Ara, amb un resultat pitjor, seria una sorpresa que no hi tornessin a ser.