Barça

Una d’aquelles derrotes que deixen empremta

Nota presa. El naufragi a Butarque de la primera volta (2-1) continua ben present en la memòria d’Ernesto Valverde, que el posa com a exemple del que no es pot tornar a repetir

No totes les derrotes que deixen empremta ho fan pel mateix motiu. Algunes es recorden per les seves conseqüències immediates, com va ser el dolorós 3-0 de Roma que va fer anar en orris el somni de la Champions. Unes altres, en canvi, queden a l’imaginari per les males sensacions transmeses per l’equip. I en aquest segon grup, Valverde, sempre que pot, destaca la derrota del mes de setembre passat contra el Leganés (2-1), que en aquell moment era el cuer amb només un punt de 15 de possibles. Des del punt de vista de la classificació, de fet, la desfeta no va ser cap drama, ja que el Barça encara no havia perdut cap duel. El problema va ser que l’equip va transmetre una apatia molt preocupant que va fer disparar totes les alarmes. “Avui no hi ha excuses”, va afirmar Busquets després del partit. “El 2-1 ens ha afectat massa. Això és el que més em preocupa”, va dir, per la seva banda, Valverde, que tot i mirar de treure importància a la derrota en calent, fa un parell de setmanes, a Barça TV, va admetre que aquell partit el continua tenint ben present. “No el vam llegir bé. Vam pensar que seria més fàcil, que el teníem controlat, i després ens van capgirar el resultat en un minut”, va analitzar el Txingurri, que no va dubtar a posar el duel de Leganés, amb el del Betis, com a exemple del que menys li havia agradat de la primera part del curs.

Aprendre dels errors

Anant al dia dels fets, cal remarcar que el Barça arribava al duel després d’haver deixat de guanyar a casa els primers punts del curs, en empatar contra el Girona (2-2). Com que es tractava d’un duel entre setmana i contra el cuer, Valverde va decidir fer algunes rotacions i va fer entrar el lateral esquerre Vermaelen, que va naufragar davant d’El Zhar, i Munir, que no va aparèixer. El Barça es va avançar molt aviat, amb un gol de Coutinho, però en comptes d’anar pel segon, es va adormir. En l’inici de la segona part, i en només un minut i vuit segons, El Zhar i Óscar Rodríguez van capgirar el resultat, i tot i que quedaven encara 37 minuts, el Barça va ser incapaç de reaccionar i va encaixar així una derrota increïble. Per una banda, es va posar en dubte tant el nivell dels nous fitxatges com el rendiment dels suplents habituals, incapaços d’aprofitar les oportunitats. Per una altra, a l’entorn es va començar a creure que a l’equip li faltava motivació en la lliga. I finalment, es va començar a parlar, i molt, de la fragilitat defensiva del Barça, incapaç de deixar la porteria a zero, un debat que s’allargaria unes quantes setmanes més.

Tres mesos i mig després, la lectura de tot plegat ha canviat, ja que el Barça, després de sis triomfs seguits, i alguns en camps semblants a Butarque, ha aconseguit obrir una escletxa respecte als seus perseguidors. Fitxatges com Lenglet, Arthur i Arturo Vidal estan rendint força bé, a banda que sembla que a poc a poc l’entramat defensiu ha guanyat solidesa. Val a dir, però, que el Leganés també ha millorat, ja que des d’aquell triomf històric només ha perdut tres partits, i ha estat capaç d’empatar contra l’Atlético i el Sevilla i demostrar que, a poc a poc, l’equip ha entès el que li demana Mauricio Pellegrino.

Tot i que les coses han canviat i que el duel ara es disputarà al Camp Nou, que acostuma a ser una llosa per a equips com el Leganés, ningú dubta que en els entrenaments previs i en la xerrada del vestidor del Camp Nou Valverde recordarà el que va succeir a Butarque al setembre. I és que dels errors sempre se n’ha d’aprendre, per mirar que tot allò que es va fer malament no es torni a repetir.

INEXPLICABLE

El Leganés va capgirar el 0-1 inicial en un minut i el Barça no va reaccionar

PREOCUPACIÓ

Es va posar èmfasi en l’apatia de l’equip i la seva enorme fragilitat defensiva
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)