Sense idees ni futbol és impossible

Un Barça incapaç de generar ni una sola oportunitat clara de gol no passa de l’empat a San Mamés i veu com el Real Madrid es queda a sis punts

Leo Messi, força participatiu, disputa els 90 minuts, mentre que Dembélé juga el darrer quart

Ter Stegen, immaculat tot el partit, evita que els tres punts es quedin a Bilbao

Vidal, l’escollit per suplir Arthur, naufraga i acaba sent substituït

El Barça no està fi, i ahir ho va tornar a demostrar a San Mamés, en no passar de l’empat sense gols, en un duel en què l’Athletic Club en va tenir prou amb posar damunt de la gespa la seva superioritat física i un punt més d’intensitat per igualar el poc futbol del Barça i, inclús, per marxar cap als vestidors amb la sensació d’haver merescut molt més. I és que el conjunt de Valverde, més enllà dels primers 20 minuts del segon temps, en què va semblar anar pel partit amb decisió, va signar una actuació molt pobra, sense futbol ni idees en els metres finals, molt poc per aspirar a endur-se els tres punts de San Mamés.

Els grans dubtes abans del partit eren veure si Messi seria titular o no i quin seria l’escollit per Valverde per substituir el lesionat Arthur. En el primer cas, i contra tot pronòstic, l’argentí va formar part de l’onze, demostració que es troba molt millor de la contractura que es va fer contra el València. Messi, de fet, va ser el millor blaugrana damunt de la gespa de San Mamés, Ter Stegen a part, l’únic que va aportar una mica de llum enmig de tanta foscor. I pel que fa a la segona incògnita, la tercera pota del centre del camp, al costat de Busquets i de Rakitic, va ser per a Arturo Vidal. Tot i augmentar la fortalesa física en la medul·lar, l’aposta no va sortir bé, ja que el Barça va patir molt per treure la pilota des del darrere, fins al punt que en molts moments el xilè va passar a l’extrem perquè fos Messi el que actués com a interior.

I és que ahir, com ja va succeir en els partits contra el València i el Real Madrid, va fer la sensació que el Barça, en general, no travessa un bon moment físic. L’Athletic, sense fer res de l’altre món, en va tenir prou amb intensitat i pilotes llargues per posar en molts problemes el Barça, incapaç en força fases del partit de trenar quatre passades seguides. La primera gran ocasió del partit va ser per al conjunt basc, una rosca fantàstica de Susaeta que Ter Stegen va enviar a córner amb una gran estirada (17’). I poc després va ser el torn de Raúl García, que es va inventar una rematada acrobàtica en què de nou va aparèixer Ter Stegen (24’). La rèplica del Barça, és clar, la va protagonitzar Messi, amb una passada a l’espai per a Semedo –ahir lateral esquerre, en el lloc d’Alba–. Herrerín va arribar just per refusar la pilota i Messi, a porteria buida, va xutar al travesser. L’acció va ser invalidada per un fora de joc inexistent, el que teòricament hauria acabat en el 0-1, mitjançant el VAR, si la pilota arriba a entrar (22’). L’ensurt, però, només va ser un miratge, ja que el Barça va seguir sense les idees clares i l’Athletic sent superior. L’última ocasió dels locals va tornar a ser per a Raúl García, que tot sol dins de l’àrea va xutar fora (41’).

Reacció insuficient

Després de la represa va semblar que el partit faria un gir de 180 graus. I és que el Barça va sortir amb una marxa més, i molt més ben posicionat, cosa que va provocar que l’Athletic es tanqués dins de la seva àrea i comencés a defensar-se amb cert patiment. El Barça, però, no va saber aprofitar-ho per generar perill, més enllà dels xuts llunyans, i desviats, d’Arturo Vidal, Messi i Luis Suárez. I el domini infructífer dels blaugrana va durar 20 minuts, el temps que va trigar l’Athletic a muntar el seu primer contraatac amb cara i ulls, liderat per un Muniain que va revolucionar el duel. La pilota va acabar a la frontal de l’àrea, des d’on San José va engaltar un fort xut que va sortir fora per ben poc. I aquesta gran ocasió dels lleons no va ser l’única, ni de bon tros, ja que en el tram final de l’enfrontament, el Barça, ja amb Dembélé damunt de la gespa, ho va tornar a passar molt malament. De fet, en el minut 82 va arribar l’oportunitat més clara de tot el partit, una centrada rasa de Munian per a Iñaki Williams que, tot sol, va veure com Ter Stegen evitava l’1-0 amb una mà miraculosa. I tot seguit el davanter de l’Athletic Club de Bilbao ho va tornar a provar, tot i que en aquesta ocasió el seu xut va ser massa fluix i centrat.

El 0-0 final, doncs, és un mal resultat per al Barça, que ja encadena tres partits seguits sense vèncer –dos de lliga i un de copa–, i que veu com el Real Madrid es queda a només sis punts. Una altra cosa, però, són els mèrits dels de Valverde, que ahir no van perdre simplement perquè Ter Stegen es va lluir de valent. I és que sense idees ni futbol és impossible guanyar els partits, hi sigui o no Leo Messi.