Barça

El Barça aprova retirar les medalles atorgades a Franco

Junta directiva. L’òrgan de direcció del club acorda deixar sense efecte les distincions que es van concedir al dictador, una decisió que se sotmetrà a votació en l’assemblea de compromissaris

La junta directiva del FC Barcelona va acordar, en la reunió ordinària celebrada ahir, retirar les medalles atorgades al general Francisco Franco els anys 1971 i 1974 i, de retruc, tots els efectes honorífics vinculats al seu lliurament, tal com va anunciar el portaveu del club, Josep Vives. L’acord haurà de ser ratificat en la pròxima assemblea de compromissaris que celebri l’entitat, en el que es preveu que sigui un pur tràmit. El Barça ha pres la decisió d’acord amb el compromís de revisar novament el cas, des del punt de vista històric i documental. D’aquesta manera, el club blaugrana dona resposta a una demanda periòdica durant els últims anys de la massa social del club blaugrana. La polèmica va saltar a la llum l’any 2003, quan uns 3.000 socis van demanar al Barça que es retiressin els honors i les medalles que el club havia atorgat a Francisco Franco, però el club havia justificat que se li mantenien els honors perquè aquests no havien estat atorgats de manera voluntària.

El Barça va atorgar a Franco l’any 1971 la primera medalla d’or commemorativa en la inauguració del Palau Blaugrana, després del requeriment de les autoritats de l’època. La petició va arribar després que el club blaugrana atorgués la primera distinció d’or de l’entitat a la Penya Blaugrana de Manresa, com a organitzadora de la primera trobada de penyes barcelonistes a Montserrat. La segona medalla d’or per al dictador va ser atorgada el 1974. Va ser la medalla d’or commemorativa de les noces de platí del club. Una norma no escrita implicava que les distincions de nova creació sempre s’havien d’atorgar per primer cop a Franco.

“No hi ha cap acta de la junta directiva en què hi hagi constància que es concedís aquesta medalla a Francisco Franco; però, tot i que documentalment no sigui així, de facto sí que ho és”, va explicar Josep Vives, portaveu del FC Barcelona.

DUES DISTINCIONS

L’entrega de les medalles es va fer els anys 1971 i 1974 de manera obligada

Maria Teixidor, nova secretària de la junta

La reunió de la junta directiva va deixar alguns canvis importants en l’organització del FC Barcelona. El més destacat és que Maria Teixidor, fins ara vicesecretària de la junta directiva i, a més, responsable del futbol femení, passa a ser secretària de la junta en substitució de Jordi Calsamiglia, que ha demanat el relleu per passar a integrar-se al comitè de compliance. Calsamiglia mantindrà les seves funcions com a president de la comissió de disciplina i com a patró i secretari del patronat. A més, Albert Soler, director d’esports professionals, també veu com creixen les seves responsabilitats. Soler assumirà també les relacions institucionals esportives de l’àrea de futbol amb la FIFA, la UEFA, l’ECA, la FEF, la FCF i la LFP.

D’altra banda, Josep Pont és el nou directiu responsable de l’àrea comercial, mentre que Xavier Vilajoana compatibilitzarà la seva responsabilitat al futbol formatiu amb el projecte Masia 360.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)