Un valor sempre segur

La gran actuació d’Ivan Rakitic al Bernabéu, amb golàs inclòs, confirma per què continua sent una peça fonamental per a Valverde

El migcampista croat és el jugador de la plantilla que més partits ha disputat aquest curs (39) i també des que ‘Txingurri’ ocupa la banqueta blaugrana (només set absències)

El del clàssic és el cinquè gol de Rakitic aquesta temporada

“Ivan és un jugador absolutament constant, des del primer minut fins a l’últim, i des del primer minut del primer partit de lliga fins a l’últim de la temporada. És un jugador que s’associa bé, que després té un gran desplegament perquè arriba a zones de finalització, fa gols, té xut, té estratègia... És un futbolista molt complet. A més, combinem les seves posicions: a vegades, d’interior; d’altres, una mica més a prop del mig centre... Fins i tot ha jugat de central aquest any. Estem molt contents amb ell.” No és cap novetat que Ernesto Valverde elogiï públicament Ivan Rakitic, però amb aquestes paraules en acabar el clàssic de dissabte al Bernabéu, on el croat va fer un partidàs i va ser, a més, l’autor de l’únic gol del duel, el tècnic blaugrana va tornar a demostrar fins a quin punt valora les qualitats i la regularitat d’un jugador que, des que va fitxar pel Barça, l’estiu del 2014, és una peça fonamental d’aquest equip i ha estat decisiu en els dotze títols guanyats en aquestes cinc temporades.

Valverde, però, no és l’únic tècnic que va lloar Rakitic després de l’exhibició de dissabte. També ho va fer José Mourinho, que va analitzar el clàssic a BeIN Sports: “És un dels jugadors més infravalorats del món. És fantàstic en cada faceta. Corre sense parar, és bo en la possessió i és pràctic en defensa. A Rakitic només li falta millorar el seu Instagram i el seu Twitter per estar al nivell dels grans.” Veient la importància que té Rakitic per als entrenadors, tampoc estranya gens que el croat sigui el jugador de la plantilla que més partits ha disputat des de l’arribada de Valverde. En el clàssic de lliga, Txingurri va complir el seu partit número 101 com a tècnic del Barça i, d’aquests 101, ha fet jugar Rakitic en un total de 94. Messi i Busquets, amb 86 partits jugats en aquesta temporada i mitja, completen el podi.

Aquest curs, també

Les coses no han canviat gaire per a Rakitic aquesta temporada tot i l’arribada de dos migcampistes l’estiu passat, Arthur i Arturo Vidal, ja que continua sent un fix per a Valverde. És un dels únics cinc jugadors de la plantilla, de fet, que superen els 3.000 minuts, disputats entre totes les competicions, aquesta temporada. Només Piqué, Ter Stegen i Jordi Alba n’acumulen més que el croat (3.150), que tan sols s’ha perdut fins ara tres partits. Un va ser per sanció, al Wanda Metropolitano, ja que va veure una doble groga en el partit anterior, al Camp Nou contra el Betis –també va tornar amb una lleu lesió dels compromisos amb la seva selecció–, i els altres dos, per decisió tècnica, al camp de la Cultural Leonesa i al Ciutat de València, tots dos de copa. 39 partits ha disputat, doncs, dels 43 que acumula l’equip entre lliga, copa, Champions i supercopa d’Espanya. Es converteix, així, en el jugador amb més aparicions aquesta temporada, seguit de Busquets, amb un partit disputat menys.

En aquests 39 partits, a més, Rakitic, que diumenge complirà 31 anys, ha aconseguit cinc gols –a banda de marcar al Bernabéu, ha vist porteria a Wembley, contra l’Osca i contra el Sevilla a casa en la lliga i en la copa–. És, per tant, el migcampista –si es compta Coutinho com a davanter, ja que gairebé sempre ha actuat en l’atac– més realitzador de la plantilla. No sorprèn que, per tot plegat, es pugui dir que Rakitic és gairebé la nineta dels ulls de Valverde. La incògnita és si ho seguirà sent el curs que ve. Si és pel Txingurri, que hi confia plenament, i pel mateix Rakitic, que sempre ha dit que vol seguir tot i que reclama una millora de contracte, no hi hauria d’haver dubtes sobre la seva continuïtat. L’opció d’una possible venda per fer caixa, però, està sobre la taula.

LA FRASE

És un jugador totalment constant, des del primer minut del primer partit de lliga fins a l’últim del curs. Estem molt contents amb ell
Ernesto Valverde

LA XIFRA

94
partits
ha disputat Rakitic des que Valverde entrena el Barça, de 101 possibles. Aquest és el seu cinquè curs al Barça i en total ha jugat 252 partits.

Quart cop que marca al Bernabéu

X.S.

Si per al Barça ja és habitual guanyar al Santiago Bernabéu –11 victòries en l’última dècada–, per a Rakitic, marcar-hi, també ho és. I és que el gol de dissabte és el quart que aconsegueix el croat al feu blanc en les nou temporades que fa que juga en la lliga espanyola. Com a blaugrana ja hi va marcar en el duel de lliga de la temporada 2016/17, en què va fer el segon dels tres gols del Barça (2-3) i com a sevillista també en va fer dos, en un mateix partit, de lliga, tot i que aquella vegada el triomf va ser per al Madrid (7-3), que és el segon equip al qual ha marcat més gols en la seva carrera.