Golegen amb dos registres

El Barça serà en el sorteig de demà després de fer cinc gols a l’Olympique de Lió en un partit que va obrir i dominar amb futbol de possessió i que va sentenciar en l’últim quart d’hora en accions de contraatac

L’argentí obre el marcador transformant un penal a l’estil Panenka i apareix quan més el necessitava l’equip per tancar l’eliminatòria amb un altre gol i dues assistències

Barça 5 Olympique L. 1

GOLS:1-0, Messi, de penal (17’). 2-0, Coutinho (31’). 2-1, Tousart (58’). 3-1, Messi (78’). 4-1, Piqué (80’). 5-1, Ousmane Dembélé (86’).ÀRBITRE:Szymon Marciniak (Polònia).Targetes grogues:A Marçal, Moussa Dembélé i Lenglet.PÚBLIC:92.346 espectadors. Olympique L.: Anthony Lopes
Dembélé 70’
RESTA DE CONVOCATS: Cillessen (p), Umtiti, Aleñá i Malcom.

No va ser tan fàcil com pot semblar pel resultat. Fins i tot hi va haver alguns minuts de patiment i certa incertesa en la segona part, quan va marcar l’Olympique de Lió, però el Barça serà demà en el sorteig dels quarts de final de la lliga de campions, allà on no hi haurà ni el Real Madrid, ni l’Atlético de Madrid. Espera rival, amb una alta probabilitat que sigui anglès, després de golejar els francesos en un partit que els d’Ernesto Valverde van saber jugar en la primera part, dominant-lo en el marcador i també en el terreny de joc, i que van sentenciar al contraatac, després de saber patir uns minuts, en l’últim quart d’hora de la segona, amb Leo Messi com a líder, golejador i assistent.

No es podia fallar en un partit tan important i Valverde va apostar per no fer cap experiment. Si Ousmane Dembélé no estava al cent per cent i no calia córrer riscos amb el francès, Coutinho havia de jugar. El brasiler no passa per un bon moment. N’hi ha que comencen a qüestionar la gran inversió que es va fer per ell i fins i tot va rebre alguns xiulets dissabte passat contra el Rayo. Però Coutinho és un futbolista amb un talent innegable, així que el millor era que jugués. Va fer un bon partit. Anant de més a menys. Millor en la primera part que en la segona. Res espectacular, però molt millor que en els últims partits que havia jugat. Inclús va marcar el segon gol del Barça. Coutinho a banda, els altres deu van ser els habituals en els partits grans. Amb Lenglet com a acompanyant de Piqué. Umtiti està ja recuperat de la seva lesió de genoll, però el rendiment del seu compatriota està sent espectacular i serà difícil que pugui sortir de l’onze. Va fer un altre bon partit contra el Lió, i es va imposar la majoria de vegades a Fekir i Moussa Dembélé. Tots dos van ser els protagonistes de l’única oportunitat dels francesos en la primera part. Va arribar minuts després que el Barça obrís el marcador. El xut de Dembélé va acabar a córner desviat per un defensa blaugrana. També hi havia algun dubte sobre qui seria l’acompanyant de Busquets i Rakitic al mig del camp. Valverde va apostar per Arthur. El brasiler és tot control, pausa i precisió. Va ser clau en la bona primera part del Barça. I protagonista en el segon gol, amb una passada magnífica i profunda cap a Luis Suárez, una passada dedicada a tots aquells que diuen que no arrisca i que només sap jugar en horitzontal i a dos metres.

L’onze que va escollir Valverde va superar clarament des del primer i fins a l’últim minut de la primera part els francesos. Els de Génésio van sortir amb tres centrals. Amb una defensa molt tancada. Esperaven repetir els bons resultats que han aconseguit altres equips que han apostat per jugar amb aquest sistema contra el Barça. Però els blaugrana van sortir ahir molt concentrats. Avisats pel que va passar a Roma i també pel que la setmana els havia passat al Real Madrid i al PSG, i sabent que havien de marcar un gol, van anar clarament a l’atac, amb Busquets marcant la pressió avançada i posant l’equip en camp contrari. El Lió no sortia i arribaven les oportunitats per al Barça. Fins a set van acumular els blaugrana en la primera part. Messi i Luis Suárez van ser els més actius. L’argentí va topar primer amb Anthony Lopes i després amb el seu substitut, Gorgelin. Entre totes dues va inaugurar el marcador transformant un penal a l’estil Panenka. El penal li havien fet a Suárez. De Denayer. Tant absurd com clar. La primera part de l’uruguaià, tot i no marcar, va ser extraordinària. Per la pressió sobre la defensa rival, per com va fabricar el segon gol, que va regalar a Coutinho, com per altres jugades, una de les quals iniciada per ell mateix al mig del camp amb un regat amb el cos i acabada també per ell amb un xut que va fregar el pal.

La segona part va ser diferent. Primer perquè entre Arthur i Messi no van encertar a sentenciar l’eliminatòria en els primers minuts i, després, perquè l’Olympique de Lió va marcar de l’única manera que ho podia fer, a pilota aturada. En un córner mal defensat i amb possible falta a Lenglet, Tousart va ficar els francesos dins l’eliminatòria i va portar la incertesa al Camp Nou. Van ser moments d’angoixa. Perquè els de Génésio s’ho van creure. Van avançar línies i van decidir buscar un segon gol que els classificava. El Barça patia, però els francesos deixaven espais. No els van saber aprofitar els de Valverde en un primer instant. Amb els davanters massa lluny i els migcampistes poc lúcids en la passada que havia connectat les dues línies. El partit necessitava la presència de Dembélé i el francès va entrar per Coutinho. Aviat van començar a arribar els gols. Messi semblava desconnectat, però va signar un últim quart d’hora excels. Primer va aprofitar una passada de Busquets per batre Gorgelin després de deixar asseguts dos jugadors del Lió amb una finta. Després es va convertir en assistent en el quart i el cinquè gol. El quart va arribar després d’un córner en contra del Barça, una recuperació d’Alba i un contraatac portat per Messi i finalitzat per Piqué, un dels pocs centrals del món capaços de llançar-se a l’atac en aquestes circumstàncies, quan el seu equip està defensant un resultat en partit de Champions. El cinquè va ser obra de Dembélé, després d’un altre contraatac conduït per Messi.

Cinc gols que classifiquen el Barça per dotzè any consecutiu per als quarts de la Champions. Cinc gols d’una victòria aconseguida primer amb pausa i després amb velocitat. Primer amb control i després al contraatac. L’equip de Valverde domina diversos registres.

MINUT A MINUT

4' Gran combinació de Coutinho, Suárez i Messi, que xuta des de la frontal, però Lopes envia la pilota a córner.
17' Gol de Messi, de penal. L’argentí transforma el penal de Denayer sobre Suárez a l’estil Panenka i posa el Barça per davant en el marcador (1-0).
20' Xut de Moussa Dembélé des de dins de l’àrea que rebota en un defensa; la pilota surt a córner.
29' Doble ocasió del Barça. Jugada de Suárez que ho intenta amb un fort xut, Lopes rebutja la pilota, la recull Rakitic, però el xut surt massa alt.
31' Gol de Coutinho. Passada d’Arthur per a Suárez, que la deixa per al brasiler. que marca a plaer el segon del Barça (2-0).
37' Gran xut de Suárez que surt a prop del pal.
48' Passada en profunditat de Suárez a Arthur, que es planta davant del porter, la deixa a Messi, que la pica però Marçal la treu sota el travesser.
58' Centrada de Mendy molt tancada i Ter Stegen envia la pilota a córner.
58' Gol de Tousart. Jugada embolicada a l’àrea, la defensa no encerta a rebutjar la pilota i Tousart engalta un xut per escurçar distàncies (2-1).
78' Gol de Messi. Jugada de Messi, que, després de diversos retalls, xuta amb la dreta i la pilota, amb suspens, acaba entrant (3-1).
80' Gol de Piqué. Contraatac conduït per Messi que la dona a Piqué que, sol, marca (4-1).
86' Gol de Dembélé. Conducció de Messi, que veu el francès a l’esquerra, l’assisteix i Dembélé, al primer toc, fa el cinquè (5-1).