Barça

LIEKE MARTENS

DAVANTERA DEL BARCELONA

“En dos anys, m’he hagut de trobar a mi mateixa”

La vida de Martens va canviar el 2017 amb el fitxatge pel Barça, el premi The Best i l’Eurocopa

Ara, ja acostumada als grans focus, vol liderar el seu equip cap a una final de Champions

Si no saps tocar la pilota, no serveix de res córrer. Volem fer el nostre joc. Tenim més oportunitats de guanyar quan ho fem

De ser una nòmada del futbol, a una de les jugadores més ben pagades del món. L’evolució de Lieke Martens (Nieuw-Bergen, Països Baixos; 16 de desembre del 1992) ha estat difícil de digerir des que l’any 2017 va signar un contracte amb el Barça, va guanyar el premi com a millor jugadora del món i va assolir una Eurocopa amb el seu país. Ja més assentada, l’estrella blaugrana assumeix el repte de liderar el seu equip cap a la final de la Champions League. De moment se n’està sortint perquè el Barça només ha de rematar el 0-1 que va aconseguir en l’anada en el partit que disputarà demà (12 h) al Miniestadi contra el Bayern de Munic.

Ho tenen a prop...
Estem molt il·lusionades, tant pel club, com per l’equip, com per cadascuna individualment. La confiança és molt alta. Els últims mesos estem jugant com volem jugar i l’equip està en un bon moment.
Van tenir oportunitats d’aconseguir una renda més alta, inclòs un penal a vostè que l’àrbitre no va xiular...
Va ser de bojos, no sé com han de ser les faltes, el penal va ser claríssim... Però també elles van xutar al travesser. Va poder ser un partit de 1-1 o de 0-2. El 0-1 és un bon resultat, però encara està tot molt obert.
L’equip va ensenyar personalitat manant durant 70 minuts...
Aquesta és la manera com volem jugar. Tenint la pilota i creant ocasions a partir d’aquí. D’altra banda, és perillós perquè elles poden córrer al contraatac. Hem de tenir cura d’això també.
La va sorprendre que el Bayern deixés les estrelles a la banqueta?
L’entrenador decideix, però crec que va prendre algunes decisions que van ser beneficioses per a nosaltres. Són un equip que canvia molt el sistema de manera que la tornada també és una incògnita.
Per guanyar una Champions s’ha de ser un equip físicament fort?
El futbol no només és habilitat amb la pilota. En la lliga espanyola tenim jugadores amb molta habilitat i a poc a poc estem apropant-nos al nivell físic que exigeix el continent. Sense anar més lluny, vam jugar 90 minuts a un alt nivell contra tot un Bayern.
Però vostès són un equip més tècnic que físic...
Perquè, si no saps tocar la pilota, no serveix de res córrer. Volem fer el nostre joc. Tenim més oportunitats de guanyar quan juguem el nostre joc.
A l’equip se’l veu més madur que el curs passat...
L’experiència marca la diferència. Han passat moltes coses aquest curs, amb el canvi d’entrenador i tot plegat. Ens sentim bastant bé ara i tenim grans objectius a l’abast.
Com van superar aquella setmana en què gairebé perden la lliga i cauen eliminades de la copa?
L’equip sabia que era tot o res. Abans de començar la lliga sabíem que no podíem perdre punts fàcils, com va passar contra el Huelva. I fa molta ràbia perquè hem guanyat dues vegades l’Atlético i després ens hem deixat punts. Jo crec que som millor equip que l’Atlético, ara estem en un millor moment i és molt frustrant perquè potser no acabem guanyant la lliga. Cal dir que tenen tot el meu respecte perquè fins ara només han perdut dos partits. I això no hi ha gaires equips que ho puguin aconseguir.
Probablement tinguin la millor plantilla mai vista en la lliga...
Som un gran equip i amb grans individualitats. Però això és futbol i la pilota és rodona. Els dos últims mesos hem anat a un molt bon ritme, però abans havíem estat més irregulars. Ara l’equip està més conjuntat.
Tot plegat els afegeix pressió per guanyar la Champions?
No diria pressió. Sabem que tenim una gran oportunitat, però per a nosaltres és un somni accedir a la final.
Amb 26 anys ha guanyat una Eurocopa, i ara pot liderar el seu equip cap a una final de la Champions. S’ho hauria imaginat mai?
Quan vaig fitxar pel Barça, la Champions era un dels meus objectius principals. Sabia que el club tenia un gran potencial, però tot plegat és un procés. Aquest any ens estem apropant a l’objectiu.
Fa dos anys que és a Barcelona, com avalua aquesta etapa?
En aquests dos anys m’han passat moltes coses dins i fora dels terrenys de joc i m’he hagut de trobar a mi mateixa. Soc una noia d’un poble petit i en aquest temps he passat a ser una personalitat al meu país, que em reconeguin pel carrer, i he hagut d’acostumar-me a això. Però ara ja m’hi he acostumat i em trobo molt bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)