Un últim esforç

El Barça espera fer bo el 3-0 de l’anada aquesta nit a Anfield i classificar-se per a la final de la Champions del Wanda

Els blaugrana saben que hauran de patir en algun moment i sortiran a fer un gol que pugui sentenciar l’eliminatòria

Jürgen Klopp confirma que Salah no jugarà, i s’uneix a l’absència de Firmino

Només 90 minuts separen el Barça d’Ernesto Valverde de la final del Wanda Metropolitano. Noranta minuts per tornar a una final de la Champions, on no han aparegut els blaugrana des de l’any 2015, quan el Barça del trident va aconseguir el títol contra la Juventus a Berlín. El Barça es presenta com a gran favorit després del contundent 3-0 del partit d’anada, però amb el record de Roma de la temporada passada present i també amb els dubtes generats en bona part del partit de dimecres, quan els de Valverde van ser superats de manera clara pel Liverpool en la primera mitja hora de la segona part.

Arriba el Barça a Anfield, un estadi temible però en el qual els blaugrana només han perdut una vegada en quatre visites, amb dues victòries i un empat, liderat per un gran Leo Messi. L’argentí té entre cella i cella guanyar la seva cinquena copa d’Europa. Ho va deixar clar el dia que es va presentar l’equip, al mes d’agost, i ho està demostrant en cada partit. No només pels dos gols que va fer en l’anada de les semifinals, sinó també per com va defensar l’avantatge en els últims minuts. I a Messi, màxim golejador d’aquesta edició de la Champions amb dotze gols, el segueix la resta de la plantilla, com va dir Rakitic abans del partit d’anada.

Si Messi està bé, tot és més fàcil, però ningú al Barça dona l’eliminatòria per sentenciada. El record de Roma de l’any passat, quan els italians van remuntar en els quarts de final el 4-1 de l’anada, encara és viu per a tothom i farà que ningú surti confiat avui a la gespa d’Anfield. Precisament el mític estadi anglès i la seva gent són una de les armes amb què compten els de Jürgen Klopp, que ahir va demanar que les graderies tremolin durant tot el partit per mirar de capgirar l’eliminatòria i classificar-se per segon any consecutiu per a la final. Pressiona molt Anfield, estadi on el Liverpool va ser capaç de fer un 3-0 al City de Guardiola en els quarts de final del curs passat, però els reds tenen baixes importants. Keita va caure lesionat al Camp Nou i es perdrà el que queda de temporada. Firmino va quedar descartat diumenge i la seva gran estrella, Salah, també es perdrà el partit després de rebre un fort cop al cap dissabte contra el Newcastle. Va haver de marxar en llitera i el protocol mèdic a Anglaterra diu que si reps un cop com el que va rebre l’egipci has d’estar sis dies sense jugar cap partit. La baixa de Salah la va confirmar Klopp ahir. Sense dos dels homes que fan molt temible la davantera anglesa sobre el camp, la responsabilitat de la remuntada recaurà en Mané, que estarà acompanyat per Origi i Shaqiri.

Millor arriba l’equip de Valverde a la cita. Va perdre dissabte Dembélé per lesió i amb ell un bon revulsiu per a la segona part, però els titulars estan descansats. Ja campions de lliga des de fa deu dies, cap va jugar a Balaídos. El Liverpool, a banda d’haver perdut dos dels seus millors homes, continua jugant-se la Premier amb el Manchester City. Klopp va alinear els seus millors homes dissabte contra el Newcastle i els reds arriben a l’última jornada, que es disputa diumenge vinent, a un punt de l’equip de Guardiola, que té un fàcil desplaçament al camp del Brighton. A Liverpool tothom s’estima més guanyar la Premier que la Champions. No han guanyat la lliga des de fa 29 anys, però es poden quedar sense títols en una de les millors temporades de la seva història, sobretot pel que fa al joc.

Juguen els anglesos, des de l’arribada de Klopp, un futbol que porta al límit els dos equips. Van al cent per cent en cada acció, els seus partits són d’anada i tornada, sense descans, un futbol que els ha convertit, segons el mateix Guardiola, en el millor equip del continent. Per mirar d’aturar el joc dels anglesos i el vendaval en què volen convertir el partit per mirar de remuntar l’eliminatòria, Valverde apostarà per un 4-4-2 en defensa que es pot desplegar en un 4-3-3 en atac. A risc de no tenir control, com va passar en el partit d’anada, Arthur apunta a suplent i Arturo Vidal a titular. El dubte és si Valverde apostarà per l’onze que va començar el partit d’anada o pel que el va acabar. És a dir, si Semedo ocuparà el lateral dret i Sergi Roberto reforçarà el mig del camp o si el de Reus serà titular en defensa i Coutinho completarà l’onze. El brasiler, que ha marcat tres gols en aquesta Champions, dos contra equips anglesos, torna a un estadi on va brillar durant cinc anys i té una gran oportunitat per tornar a convèncer l’afició del Barça, que en els últims mesos l’ha xiulat i espera molt més d’ell.