Barça

I ara, què?

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, anuncia una profunda reflexió després de la desfeta d’Anfield. Podria afectar l’entrenador, Ernesto Valverde, i la plantilla necessita canvis valents

El Barça té equip per guanyar la lliga, però no pas prou per a Europa

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, declarava minuts després del ridícul d’Anfield, que en calent no volia dir res sobre el futur de la plantilla, però que aquests dies la junta directiva faria una anàlisi profunda del que havia passat a Liverpool. S’havia repetit el ridícul de la temporada anterior a Roma, i el Barça havia tornat a quedar eliminat en la Champions, aquesta vegada en semifinals, quan tenia tres gols d’avantatge per estar en la final del Wanda Metropolitano. Era una nova constatació que el Barça fa anys que ha deixat de regnar a Europa. Que té una plantilla que li permet guanyar lligues amb solvència, però que acumula patacades en la Champions. No guanya la competició des del 2015. Ha arribat aquest curs a semifinals després d’haver caigut els tres anys anteriors en els quarts, i les golejades sofertes lluny del Camp Nou són unes quantes. A la de Liverpool, cal afegir-hi el 3-0 de Roma de la temporada passada, el 4-0 encaixat en els vuitens contra el París Saint Germain l’any 2017 i el 3-0 a Torí contra el Juventus en els quarts aquella mateixa temporada, un partit que va deixar en no res la gesta de marcar un 6-1 als francesos en una de les nits més glorioses de la història del Camp Nou.

Amb tanta patacada acumulada, l’anàlisi que ha de fer Bartomeu és profund, i caldrà que el president del Barça es plantegi unes quantes coses. S’hauran de prendre decisions, algunes de dràstiques i potser doloroses, però necessàries. El ridícul d’Anfield, sumat al de Roma, així ho fa demanar, en una situació que recorda la caiguda del dream team, després de ser golejat pel Milan (4-0) a Atenes en la final de la copa d’Europa. Johan Cruyff, valent, va prendre decisions significatives després del que va passar. Bartomeu ara també n’haurà de prendre unes quantes.

La primera, decidir sobre la continuïtat d’Ernesto Valverde. En una derrota com la d’Anfield no hi ha un únic culpable. Ningú se’n salva. La jugada del quart gol deixa en evidència tot el grup, però la figura de l’entrenador que ha guanyat dues lligues en dues temporades a la banqueta blaugrana ha quedat molt tocada després del segon ridícul consecutiu a Europa. Valverde és assenyalat per molts seguidors i per bona part de la premsa. El culpen d’haver pres decisions que han anat apartant el Barça de l’estil de joc que l’havia fet gran i dominador del futbol europeu, tot i que també és cert que el club s’ha anat allunyant d’aquest estil des d’abans de l’arribada de Valverde. El Barça ja no té tant la pilota i les crítiques han arribat en aquesta eliminatòria per haver apostat per Arturo Vidal com a titular, donant només un quart d’hora en el segon partit a Arthur, el jugador fitxat per tenir la possessió. Bartomeu va renovar Valverde el 15 de febrer passat com una mostra de suport al tècnic i per donar tranquil·litat a la plantilla abans que arribés el moment de jugar-se els títols. Té un any més de contracte, però no es pot descartar que una de les dues parts decideixi trencar-lo. Al president li va durar molts mesos l’emprenyada per la desfeta de Roma, i la d’Anfield encara ha estat més greu.

Però la directiva no ha de prendre decisions només respecte a Valverde. També ha d’analitzar la plantilla que té el Barça i com fer-la més competitiva a Europa. Com envoltar el millor jugador de la història de futbolistes que li permetin tornar a regnar en la Champions. Perquè és inacceptable que Messi no hagi estat en les últimes quatre finals de la lliga de campions. Segur que hi haurà unes quantes altes. Ja s’ha anunciat el fitxatge de De Jong, i la directiva es treballa amb els noms de De Ligt o Griezmann. Són unes quantes les posicions a reforçar, perquè part de la columna vertebral s’ha fet gran, i aquí és quan s’han de prendre decisions importants perquè has de portar competència per a futbolistes que no en tenen ni en volen tenir i que podrien perdre la titularitat. Se sap que es busca un lateral esquerre que pugui rellevar Jordi Alba, després que l’estiu passat es traspassés Digne i el club no fitxés ningú. Valverde volia un recanvi, però no se li va donar. Però també cal analitzar si és necessita un lateral dret. Sergi Roberto mereix estar en la plantilla del Barça. Ho ha demostrat en els últims anys, però el de Reus és un gran migcampista que ha tapat el forat del lateral dret gràcies a la seva polivalència i també al seu sacrifici. Però Sergi Roberto no és lateral dret. La seva qualitat li serveix per enfrontar-se a molts davanters de la lliga, però pateix quan ho ha de fer amb atacants contrastats a Europa, com li va passar a Anfield amb Mané.

Si ens endinsem en el mig el camp, anunciat i celebrat ha estat ja el fitxatge de De Jong. L’arribada de l’holandès pot significar la sortida d’algun indiscutible. Des de la zona noble sempre s’ha apostat pel traspàs de Rakitic, però el croat és indispensable per a Valverde. El que va passar a Anfield deixa tocat l’entrenador i també el jugador. Però també cal analitzar si Sergio Busquets necessita més competència. El de Badia fa anys que no en té. Va acumulant partits a les cames i també anys, i a Europa li han passat per sobre en totes les golejades encaixades pel Barça. Indispensable en l’equip des de fa molts anys, també és cert que ha anat patint més a mesura que l’equip s’ha anat allunyant de l’estil. Perquè Busquets no ha estat mai un portent físic i pateix en excés quan els partits es converteixen d’anada i tornada i l’equip es parteix. Per brillar necessita acompanyants que facin que el Barça tingui la pilota.

La davantera és la demarcació en què Bartomeu haurà de fer l’anàlisi més profunda. Per començar haurà de veure quina decisió es pren amb Coutinho i Dembélé. Després de la marxa de Neymar, el Barça es va gastar uns 300 milions en aquests dos jugadors, amb poquíssim protagonisme en la Champions. El brasiler ha anat de més a menys, i aquesta temporada el seu rendiment ha estat deficient. El Camp Nou l’ha xiulat i ell ha arribat a encarar-se als aficionats. El francès és molt irregular. Ha tingut partits brillants, però també actuacions decebedores. Ha comès pecats de joventut que li han valgut càstigs i retrets en públic dels seus companys, però el més important són les lesions que acumula. Set en dues temporades, la majoria musculars. Ni Coutinho ni Dembélé no funcionen, i Luis Suárez continua sense tenir competència. Un cas semblant el de l’uruguaià amb el lateral esquerre, el mig centre i inclús el central, allà on l’arribada de De Ligt ha estat qüestionada internament per algun jugador. L’uruguaià ha repetit que entendria que el Barça li anés buscant un relleu perquè va sumant anys, però després de la marxa de Munir va arribar Boateng. Luis Suárez ha fet una gran temporada en la lliga, però no s’explica que el davanter centre del Barça només hagi fet un gol en la Champions i no marqui lluny del Camp Nou en la màxima competició continental des del setembre del 2015.

Bartomeu haurà de fer una anàlisi profunda i prendre moltes decisions. Respecte a la banqueta i a la plantilla. Les haurà de prendre, s’entén, amb el màxim responsable esportiu del club, Pep Segura. Potser també hauria d’analitzar la gestió del mànager esportiu del Barça. Responsable de l’arribada de jugadors com Coutinho, Malcom, Boateng i Murillo. També de la de Paulinho i Arturo Vidal, dos futbolistes amb rendiment, però que desnaturalitzen l’estil propi del Barça.

LA PLANTILLA

Falta competència per a homes veterans com Busquets, Suárez o Alba

PEP SEGURA

És el responsable de fitxatges com els de Coutinho, Malcom, Murillo o Boateng

VALVERDE

No és l’únic culpable, però queda molt tocat després d’una altra humiliació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)