Barça

Llista amb noms de pes

Tot i que el club continua en xoc i no s’anunciarà res fins després de la final de copa, s’avança en les possibles sortides a l’estiu

Coutinho, Umtiti i Rakitic, adeus per aconseguir diners

El cop de dimarts passat a Anfield és dels que fan molt mal. Seguidors veterans deien tornant de Liverpool que només era comparable a la desfeta de Sevilla en la final de la copa d’Europa contra l’Steaua de Bucarest del 1986. La golejada i consegüent eliminació ha fet tremolar tots els estaments del club. Continuen en estat de xoc a la zona noble del Camp Nou. No poden entendre que es repetís el que havia passat a Roma una temporada abans. Des del club expliquen que les converses entre directius des de l’eliminació són constants. Les cares llargues i la tristor han deixat pas a la demanda de mesures contundents. De moment, està previst que la junta directiva es reuneixi aquest dilluns, tot i que no es prendran mesures. Es debatrà quines decisions s’han de prendre i el futur d’Ernesto Valverde, però qualsevol decisió definitiva ni es prendrà ni es comunicarà fins després de la final de copa del 25 de maig. Pocs dies després, ja amb la temporada acabada, s’ha de reunir la comissió esportiva i allà sí que hi haurà decisions fermes.

L’entrenador està molt qüestionat i són ja uns quants noms els que se senten pels passadissos de les oficines del Barça. Koeman, Ten Hag o Blanc han estat algunes de les aportacions, però l’adéu o la continuïtat de Valverde no es decidiran fins que acabi la temporada. Curiós serà si marxa després d’haver guanyat dos doblets en dues temporades si el Barça guanya la final de copa del dia 25 contra el València.

Sí que s’està avançant ja en la llista de baixes, en què treballen els membres de la direcció esportiva que encapçalen Pep Segura, Ramon Planes i Éric Abidal. Seran unes quantes. Possiblement més de les que haurien estat sense la desfeta de Liverpool. Hi ha tres futbolistes que tenien clara la seva marxa: Thomas Vermaelen, Jeison Murillo i Kevin-Prince Boateng. El belga acaba el contracte i no se li va oferir la renovació després del pobre rendiment ofert des que va fitxar, l’any 2014. Les lesions l’han perseguit des de la seva arribada i el seu rendiment ha estat molt deficient per culpa d’aquests continus problemes. Només ha jugat 53 partits en quatre temporades i tampoc li va anar bé l’any que va estar cedit a la Roma. Pel que fa a Murillo i Boateng, ningú entén què fan a la plantilla del Barça. Van arribar cedits, el primer del València i el segon del Sassuolo, en el mercat de gener per cobrir un les baixes de Vermalen i Umtiti per lesió i l’altre, la marxa de Munir. El seu rendiment quan han jugat ha estat fluix i ha estat habitual que no entressin ni a les llistes de convocats. Han disputat quatre partits cada un i tots dos tornaran als seus clubs de procedència.

Noms importants

Adeus cantats a banda, la llista té futbolistes importants com ara Coutinho, Umtiti i Rakitic. El rendiment del brasiler ha estat decebedor. Va arribar en el mercat d’hivern del curs passat i, després de mitja temporada a un bon nivell, no ha donat aquesta temporada el que s’esperava d’un jugador que va costar 160 milions d’euros. Al club s’esperaven que fos capaç de cobrir l’espai que va deixar Iniesta, però no ho ha aconseguit ni de bon tros. Estrella del Liverpool, no ha sabut conviure al Barça havent de ser un secundari. Fràgil de cap, s’ha vist afectat per les crítiques i pels xiulets de la graderia, als quals va respondre després de marcar contra el Manchester United amb un gest que no se li perdona, com tampoc la fluixa actuació que va tenir a Anfield. El club espera tenir alguna oferta que superi els 100 milions d’euros –tenint en compte que té bona anomenada a Anglaterra–, recuperar part de la inversió feta i destinar els diners a un altre jugador, probablement Antoine Griezmann.

També es vol fer caixa amb Rakitic i Umtiti. El croat té contracte fins al 2021 i ningú discuteix el seu rendiment. Ha estat sempre de notable cap amunt, però es considera que, amb 31 anys, ha arribat el moment de traspassar-lo i fer caixa. El Barça està segur de poder ingressar aquest estiu més de 50 milions per ell i creu que no pot deixar passar l’oportunitat, sobretot després d’haver fitxat ja De Jong. Saben també que si es quedés, se l’hauria de renovar i donar-li una pujada de sou que li va prometre el president, Bartomeu. Fins aquesta setmana, l’operació tenia detractors. El primer, Valverde, ja que per a ell Rakitic ha estat i és imprescindible. Però l’entrenador ha perdut crèdit després de Liverpool i és possible que no continuï. Un altre problema podria ser l’afició, sempre satisfeta amb el rendiment del croat, però la foto publicada a les xarxes socials del jugador a la Feria d’Abril de Sevilla dimecres passat, un dia després de la desfeta d’Anfield, ha indignat l’afició i ha fet enfadar també la directiva.

Pel que fa a Umtiti, el francès ha passat de ser inamovible a ser prescindible. Abans de marxar al mundial i després d’una gran temporada, va renovar fins al 2023, però de Rússia va tornar com a campió i lesionat. Va començar la temporada com a titular, però només ha jugat tretze partits de lliga. Es va lesionar en un genoll al setembre i no va voler que l’operessin. El tractament conservador no va funcionar i va recaure després de reaparèixer contra l’Atlético de Madrid. Els serveis mèdics del club li van recomanar que passés per la sala d’operacions, però ell va preferir marxar a Qatar i ser tractat pels metges de la federació francesa. La seva llarga absència no s’ha notat gràcies a l’excel·lent rendiment de Lenglet i el club vol prescindir d’Umtiti si arriba l’holandès de l’Ajax, De Ligt. Creu que, tot i que no està totalment recuperat de la lesió, pot aconseguir uns 40 o 50 milions per Umtiti, que ajudarien a pagar el fitxatge de l’holandès. El traspàs d’Umititi, però, està condicionat per dues coses: que arribi De Ligt i que ell accepti marxar i una bona oferta.

A més dels sis noms ja mencionats, també treuen el cap per la llista de baixes altres jugadors. Un és Malcom. El brasiler va arribar l’estiu passat del Girondins de Bordeus per 41 milions d’euros, després d’un ràpid moviment i de pagar nou milions més dels que tenien acordats el Girondins i la Roma. Ha comptat molt poc per a Valverde, tot i que el seu rendiment ha anat de menys a més. La direcció esportiva acceptaria una bona oferta per ell i recuperar una bona part de la inversió. La joventut i les ganes de marxar del futbolista fan viable l’operació. El club també creu que pot treure diners de Rafinha, que es recupera de la greu lesió de genoll que es va fer al novembre, i de dos jugadors que té cedits: Denis Suárez i André Gomes.

COUTINHO

El seu rendiment és decebedor i s’esperen recuperar 100 milions d’euros

RAKITIC

Imprescindible per a Valverde, el perjudica la pèrdua de crèdit del tècnic

MÉS BAIXES

Segures les de Prince, Murillo i Vermaelen, i possibles les de Malcom i Rafinha
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)