Barça

Divorci total?

El poc magnetisme entre l’afició i Coutinho és cada vegada més notori i la situació corre el risc de convertir-se en irreversible. La pregunta: camí de no retorn?

Els dos últims partits de Philippe Coutinho amb el Barça descriuen perfectament quin és l’estat de la situació. Futbol sense somriure. Xiulat en el seu retorn a Liverpool per l’afició que tant l’havia adorat i xiulat per la seva afició actual en l’últim partit d’aquesta temporada al Camp Nou. Qui sap si també l’últim partit de Coutinho amb el Barça. Pendents de la lesió i del mercat. Perquè ara mateix, segons el comunicat mèdic emès pel club, arribaria molt just per a la final de copa contra el València del dia 25 i veurem també què passa en la pròxima finestra de mercat. El seu nom és a la llista de transferibles. No és cap secret.

A Anfield, Coutinho va viure una nit senzillament per oblidar. Com tot el barcelonisme, vaja. Però el seu retorn a la casa que l’havia acollit durant cinc anys no hauria pogut ser pitjor. Va ser esbroncat i va tenir una actuació nefasta. Només 28 intervencions. I el que és pitjor: vuit pèrdues. El futbolista del Barça que més pilotes va perdre, i això que no va completar els 90 minuts. Coutinho va sortir perdedor de la majoria de duels individuals i no va aportar res en atac. Absent. Falta d’actitud. Almenys així ho va entendre el públic del Camp Nou. Ell va ser un dels noms que van pagar clarament els plats trencats de la tragèdia de Liverpool. Xiulat contra el Getafe diumenge quan es va dir el seu nom per megafonia i xiulat cada cop que connectava amb la pilota. Cap novetat. I aquí rau precisament el gran problema. Coutinho fa temps que està assenyalat i estigmatitzat pel Camp Nou. I l’escenari sembla del tot irreversible. Quan un futbolista com Messi, poc propens a aquest tipus de gestos, va decidir fer el que va fer el dia del Barça-Liverpool, és que el problema és gros. Aquell dia Messi va recriminar al públic les xiulades a Coutinho. Allà van quedar clares dues coses: Philippe té el suport del tòtem amb més autoritat del vestidor i, per contra, bona part dels aficionats culers li han fet la creu.

Objectiu de la crítica

No és el primer cop que Coutinho està en el punt de mira. En el primer tram de la temporada, quan Messi va estar lesionat, se li va recriminar que no estirés el carro. Sí que ho va fer Luis Suárez. Ell no. El seu estatus internacional com a futbolista i la seva alta fitxa van fer que els culers li exigissin un rol de líder que no va existir. Les declaracions de Jon Aspiazu el dia del Llevant-Barça de copa, que va dir que Dembélé li havia guanyat la partida, i el seu mal partit al Ciutat de València van asseure’l de nou al banc dels acusats.

Coutinho està assenyalat. La seva mala temporada és una llosa i l’alt preu que el Barça va pagar al seu dia per ell pesa moltíssim. Tampoc ajuden gestos com el que va fer contra la grada després del seu golàs contra el Manchester United. Divorci evident.

Mal any

Els seus números estan molt lluny del que s’esperava d’ell. Va demostrar més el Coutinho de la primera mitja temporada al Barça que el Coutinho d’aquest segon any. És així. En el seu primer mig any, el d’adaptació, va jugar 22 partits, va marcar deu gols i va fer sis assistències. En aquesta segona temporada ha jugat 53 partits oficials –comptant la supercopa, la lliga, la copa i la Champions– i ha fet onze gols i cinc assistències. És a dir, només un gol més i una assistència menys havent jugat 31 partits més. Les dades parlen per si soles.

Coutinho té una elongació al bíceps femoral de la cuixa esquerra. Estarà uns deu dies de baixa, cosa que li permetria arribar justet a la final de copa. Preocupa la seva participació de cara a la final del Benito Villamarín, tot i que hi ha cert optimisme, però sobretot el que inquieta és el seu futur més enllà d’aquest partit. Coutinho està en el mercat.

El fitxatge consumat de Frenkie de Jong i objectius del pròxim mercat d’estiu com ara De Ligt i Antoine Griezmann obliguen a fer caixa i, en aquest sentit, el nom de Coutinho ocupa un lloc preferent en la llista de possibles sortides. Fa un any i mig el Barça va pagar per ell 120 milions d’euros fixos més 40 en variables i ara serà difícil recuperar la inversió. El brasiler encara té bona anomenada en la Premier pel seu alt rendiment al Liverpool i des d’Anglaterra arriben informacions que el Chelsea seria un dels clubs interessats en l’operació. El recanvi ideal per Eden Hazard. L’únic inconvenient, el preu de traspàs i la fitxa del futbolista (14 milions d’euros). Per ara, ni el Barça ha dit obertament que escoltarà ofertes per Coutinho, ni Coutinho ha dit públicament que vulgui marxar. Però el divorci que existeix entre el futbolista i el públic del Camp Nou, i la necessitat del Barça d’ingressar per poder afrontar altres operacions condueixen a un escenari inevitable. Un més un fan dos.

LA DADA

31
partits més
en el curs 2018/19 però sols un gol més (11) i una assistència menys (5) que en el seu primer mig any al Barça.

La copa Amèrica, com a aparador

El Barça sap que el preu de mercat de Coutinho ha baixat en l’últim any i mig. El Barça va pagar un preu inflat al seu dia perquè el Liverpool sabia que la marxa de Neymar havia deixat líquid a la caixa i que el Barça necessitava fitxar un crac. Són situacions del mercat. Ara costarà recuperar la inversió, però la copa Amèrica pot ser un bon aparador per a Coutinho. El Brasil està emparellat amb Bolívia, el Perú i Veneçuela en el grup A i és un dels favorits al títol. El Brasil no l’ha guanyat des del 2007, però juguen a casa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)